U16-os leány EB: tisztes helytállás
09
Aug
2016
U16-os leány EB: tisztes helytállás
2016. augusztus 9.  |  20:11
Kitűnő mérkőzésen az Eb során messze a legjobb játékát nyújtva, többször is nagyobb hátrányból felállva U16-os leány válogatottunk alaposan megnehezítette a jelentős magassági fölényben játszó német csapat dolgát. A záró szakasz közepén kiegyenlített Mészárosné Kovács Andrea csapata, a végjátékban azonban a németek pontosabbak voltak, így megérdemelten nyertek, de lányaink erre a küzdőszellemre, s helyenként a játékra is építhetnek a torna hátralévő részében.

Magyarország-Németország 63-72 (8-15, 19-21, 21-16, 15-20)

Magyaroroszág: ANGYAL 15/3, DÚL 8/6, Tóth O., Fülöp, Farkas. Cs.: HORVÁTH F. 10, Wentzel 2, Varga A. 4, KOVÁCS K. 11, MÁNYOKY 13/3, Balogh J., Tóth F.

A csoport élén álló, veretlen, a spanyol együttest is magabiztosan 13 pont különbséggel legyőző német nemzeti együttes ellen zárta a csoportmeccseit U16-os válogatottunk.

Közeli kosárral ellenfelünk szerzett vezetést, Angyal Barbara szép középtávoli tempóval egalizált. A folytatásban az évtizedek óta Németországban élő, s edzősködő Szittya Imre együttesének akarata érvényesült, többször is ügyesen juttatták be a palánk alá a ladbát, és magas játékosaik közeli kosaraival 7-2-re elléptek. A negyed közepe mindkét fél részéről kapkodó, sok rossz dobással, ki nem kényszerített hibával tarkított játékot hozott, több, mint 4 percen át mutatott 7-2-es német vezetést az eredményjelző. A holtpontról ellenfelünk mozdult el újabb közeli kosárral, majd lányaink rendkívül hosszú, több, mint 6 perces kosárcsendjét Dúl Panka törte meg látványos triplával. Azonnal kaptunk rá egy válasz-triplát. A negyed hajrájában szinte sort cserélt Mészárosné Kovács Andrea, ám sajnos az érkezők is kapkodtak, görcsösen játszottak, így a 9. perc végén 10 pontra nőtt a hátrány. Ezen faragott szép hármassal a negyed végén Angyal.

Mint kiderült találata óriési lendületet adott csapatunknak. A második 10 percet szédületesen kezdték fiataljaink. Angyal két, Horváth Fruzsina és Wentzel Nóra egy-egy duplát dobott, s 8-0-s 3 percet átvettük a vezetést. Ekkor szerezték első kosarukat a németek, s ez átlendítette őket a holtponton, rögtön utána egy triplát is bevágtak. Magukra találtak a lányok, Horváth Fruzsina is "beköszönt" a németeknek, majd újra Angyal villant, s Wntzel Nóra.  16-15-ös vezetésünk után egy 13-4-es futással ismét megugrott ellenfelünk. A félidő végén állandósult a 10 pont körüli német vezetés, a zárásaként kosár plusz büntetős akciót bemutató Kovács Kitti révén 10 pont alatti hátránnyal térhettek pihenőre fiataljaink.

A harmadik negyed elején több, mint másfél percig nem esett kosár. Ügyes 2-2 után Kovács váltott pontokra egy Angyal(i) átadást. Angyal büntetőivel 5 pontra zárkóztunk fel, amikor több, mint 2 és fél perc elteltével ellenfelünk is megszerezte első kosarát a második félidőben. Az Angyal-Kovács kettős jóvoltából fiataljaink nem "engedték el" veretlen riválisukat. Német időkérés után letámadásra ment ki csapatunk, sikerült is labdát szerezni, ám megesett, hogy a nagy nehezen megszerzett játékszert azonnal visszaadták lányaink. Mányoky és Horváth révén a szakasz közepén 4 pontra feljött U16-os válogatottunk, amikor kapott egy triplát. A mezőnyben kifejezetten szép dolgokat mutattak be a lányok, remekül csapdáztak, de kritikus pillanatokban a németek mindig bedobtak egy.egy triplát. A A negyed vége azonban a mieinké volt, Varga Alíz előbb duplát, majd labdát szerzett, s az ismét jól játszó Mányoky hármasával 4 pontra feljöttünk.

A befejező 10 perc elején Mányoky révén rendre felelt csapatunk a német kosarakra. Ellenfelünk tartotta 5 pont körüli előnyét. A szakasz közepén Dúl Panka bünettőivel 2 pontra zárkóztek fel lányaink, s egy újabb pazar Angyal-Kovács akció végén kiegyenlítettek. Német triplára Kovács felelt támadó pattanó után ügyes duplával. 5 ponttal ellépett a pontosabbnak tűnő rivális, ám Dúl tripkájával bő másfél perccel a vége előtt 2-re zárkózott fel csapatunk. Válaszul kaptunk egy triplát, s ezzel eldőlt, hogy a németek nyernek, de lányaink a torna során messze a legjobb játékukat bemutatva szinte végig partiban voltak jelentős magassági fölényben lévő riválisukkal, akikkel kiegsyenlített lepattanóharcot vívott a csapat (43-43), s ebben főszerepet vállalt a 11 pontos, 12 lepattanós dupla-duplával záró Kovács Kitti.

Statisztika:

http://www.fiba.com/europe/u16women/2016/0908/Hungary-Germany#|tab=boxscore_statistics 

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek