U16-os leány EB: győzelem Portugália ellen
07
Aug
2016
U16-os leány EB: győzelem Portugália ellen
2016. augusztus 7.  |  17:21
Bár a portugálok elleni meccs jól indult, az első negyed ideges, kapkodó játéka miatt már 12 pontos hátrányban is volt U16-os válogatottunk a kezdetben remekül dobó portugálok ellen az olaszországi Udinében zajló korosztályos A-divíziós Eb-n. Mészárosné Kovács Andrea együttese azonban fokozatosan magára talált, s előbb csökkentette a hátrányát, majd fordított, s elhúzva riválisától győzni tudott.

Magyarország-Portugália 59-48 (12-21, 16-8, 15-8, 16-11)

Magyarország: ANGYAL 16/6, DÚL 12, WENTZEL 11/3, Horváth 8, Fülöp. Cs.: Tóth O. 4, FARKAS L. 4, Tóth F., Varga A. 4, Mányoky, Balogh.

Az első nap két vesztese találkozott az A-csoport második fordulójának első meccsén. A nyitányon pont nélkül maradó Dúl Panka remek, kosár plusz büntetős játékával kezdődött a meccs, majd Angyal Barbara is betörésből volt eredményes. 5-0-s kezdésünk után bravúros triplát dobtak a portugálok, ami óriási lökést adott nekik, a mi lányaink viszont kapkodni kezdtek sorra veszítették el a labdákat. A portugáloknak minden bejött, illetve bement, három hármast is beemelve egy 13-0-s rohamot mutatott be riválisunk, érthető, hogy szakvezetésünk időt kért. Büntetőkkel araszolgattunk előre Dúl, valamint Tóth Orsolya révén, de a védekezés nem működött. Rendre üresen hagytak fiataljaink egy-egy portugál lányt a palánkunk alatt, ők pedig könnyű kosarakkal növelték előnyület, a szakasz hajrájában 10 pont fölé nőtt a hátrány. Hosszú-hossző idő után Tóth Orsolya remek, egész pályás szóló kosarával szereztünk újra pontokat akcióból. A szakasz hajrájban pontatlanná vált ellenfelünk játéka, ám fiataljaink rendre csak 1-1 büntetőt értékesítettek, így 9 pontos hátránnyal zárták az első 10 percet.

A második szakasz portugál triplával kezdődött, 12 pontra nőtt a különbség. Wentzel Nóra faragott ezen büntetőkből. Ellenfelünk rosszul dobott, a mi lányink pedig görcsösen, kapkova játszottak. Hiába szerzett ügyes duplát Dúl, rögtön felelt rá az ellenfél, méghozzá triplával. A szakasz közepén sikerült védekezésben kiszorítani, távoli dobásokra kényszeríteni a portugálokat, akik ekkor rendre hibáztak. Fiataljaink Angyal, valamint Horváth Fruzsina vezérletével, utóbbi ügyes gólpasszából Varga Alíz ziccerével egy 8-0-s rohammal feljöttek 3 pontra. S csak azért nem még jobban, mert a büntetőkből továbbra is csak egyet-egyet értékesítettek a lányok. A félidő utolsó percében Dúl mindkettőt bedobta, így szünetig 1 pontra feljöttek lányaink.

Varga Alíz szép centerkosarával rögtön a második félidő elején visszaszereztük a vezetést, Angyal triplájával 4 ponttal "elléptek" fiataljaink. Sajnos újabb eladott labdák következtek, a szó szoros és átvitt értelmében is csapkodó volt a játék. A szakasz közepén triplával egyenlített ellenfelünk. 35-35-ről aztán Angyal, valamint a triplát dobó Wentzel révén egy 8-0-lal lányaink, bár az, hogy közben nem kaptak pontokat, inkább volt az ellenfél "ügyetlenségének", mintsem a jól záró magyar zónának köszönhető. A befejező 10 perc előtt 6 pont volt csapatunk előnye.

A záró szakasz elején Wentzel dobta át távoli duplával a portugál zónát, majd Farkas Laura támadó pattanó utáni szemfüles találatával 10 pontosra nőtt az előny. Ekkor már jól működött, összeállt a védekezés, volt, hogy a portugálok nem tudtak kosárra dobni 24 másodperc alatt. A szakasz első felében eldönthették volna a meccset lányaink, ám sorra hagyták ki a büntetőket. A negyed közepén Wentzel vezérletével 15 pontosra nőtt előnyünk, s lányaink a görcsös kezdés után fokozatosan javulva végül legyőzték a portugálokat, úgy, hogy a nem túl acélos büntetőzéssel (18/32, 56,25%) kissé megnehezítették saját dolgukat.

Kedden 14.15-től a német csapat ellen lép pályára U16-os válogatottunk.

Statisztika:

http://www.fiba.com/europe/u16women/2016/0708/Hungary-Portugal#|tab=boxscore_statistics 

A teljes mérkőzés megtekinthető itt:

https://www.youtube.com/watch?v=5xc8Ex-FCts 

Vármegyei szövetségek