U18-AS LEÁNY EB: MEGVAN A VILÁGBAJNOKI RÉSZVÉTEL
31
Jul
2016
U18-AS LEÁNY EB: MEGVAN A VILÁGBAJNOKI RÉSZVÉTEL
2016. július 31.  |  18:06
Egyes időszakokban remekül játszva, máskor szinte a parkettát feltörve, csúszva-mászva, hatalmasat harcolva, kőkemény, küzdelmes meccsen lányaink legyőzték a belgákat, és megszerezték az 5. helyezést a soproni U18-as A-divíziós Európa-bajnokságon. Ezzel Balogh Judit tanítványai kivívták a jogot a jövő évi U19-es világbajnokságon való részvételre.

Magyarország-Belgium 64-54 (13-9, 13-18, 24-16, 14-11)

Magyarország: STUDER 6, LELIK 19/12, Gereben 4, JUHÁSZ 8, TÖRÖK 11. Cs.: MÉRÉSZ 7, PUSZTAI 6, Kányási 3, Karagits.

Az Európa-bajnokság 5. helyének megszerzése mellett a jövő évi U19-es vb-részvételért lépett pályára a két csapat. Lányaink egy nem túl magas, ám igen atlétikus lányokból álló, több villámléptű kisembert és néhány távolról remekül dobó kosarast felvonultató riválissal néztek farkasszemet a kontinensviadal záró mérkőzésén.

Török Ági egy jó büntetője után Juhász Dorka visszaszerezte a lepattanót, majd az akciót Gereben Lívia fejezte be kosárral. Török középtávolról talált be, majd másfél perc elteltével ellenfelünk is megszerezte első kosarát. Egészpályás letámadással a külső mezőnyposztokon a mieinknél magasabb, erősebb belgák megzavarták lányainkat, s a negyed közepén egy 7-0-lal - több eladott labdába belehajszolva őket - fordítottak, időt is kért Balogh Judit. Hosszú kosárcsendünket Lelik Réka törte meg remek triplával, amely előtt Studer Ági adott neki pazar labdát. Az a Studer, akinek bátor betörésből dobott kosarával visszavettük a vezetést. Gereben értékesített két büntetőt, a negyed végén 7-0-s rohammal sikerült 4 pontos előnyt szerezni.

Kér belga triplával kezdődött a második negyed, majd Pusztai Petra villant bátor egyéni játék után. Lendületben maradtak a belgák, mi futottunk az eredmény és az ellenfél után, de Juhász Dorka, valamint Mérész Beatrix révén fiataljaink tapadtak a riválisra. Sőt a negyed közepén Kányási Veronika remek átadásából Mérész jóvoltából visszaszereztük a vezetést. Váltva vezettek a csapatok, majd a belgák ügyesen kihasználva, hogy a külső posztokon játékosai magasabbak, mint a mieink, ismét elléptek. A félidő Török két jó büntetőjével, s 1 pontos belga vezetéssel zárult.

Ellenfelünk befutásból, Juhász támadó pattanó után szerzett kosarat a második félidő elején, majd egy szellemes Török-Juhász támadás végén utóbbi kosarával visszaszereztük a vezetést. Felpörgött a meccs, váltva este a kosarak, s váltva vezettek a felek, Gereben begyűjtötte a 3. hibáját. Lelik Réka két jó büntető után egy triplát is beemelt, majd Mérész egy jó büntetője után 5 ponttal vezettünk. Zónánkat azonnal átdobták hármassal a belgák, de Török Ági keze nem remegett meg a vonalon, Pusztai pedig szemfüles duplát dobott támadó pattanót megszerezve. Lelik Réka emelt be még egy hármast, pazarul hajrázva a negyedben 7 pont előnnyel várhatták lányaink a befejező 10 percet.

Ennek elején több, mint másfél percig nem esett kosár, majd Lelik Réka dobta át hármassal a belga zónát, 10 pontosra növelve a magyar előnyt. Összeállt a védekezés, a belgák nem tudtak tiszta helyzeteket kiakaítani, Mérész és Pusztai is villant, a szakasz közepén 15 ponttal elléptek a lányok, 8-0-lal indítva a negyedet. A záró 10 perc első belga kosara egy tripla volt, de erre is volt válaszuk lányainknak: egyik legalacsonyabb játékosunk, Kányási támadó pattanót szerezve dobott duplát. A belgák letámadással labdákat szerezve 10 pontra feljöttek, Balogh Judit időt kért. Nem nyugodtak meg a lányok, újabb eladott labdák következtek. Szerencsére amikor indítani nem tudtak, a belgák, a felállt védelem jól zárt. így az ellenfél 6 pontnál közelebb nem került fiataljainkhoz. Miután az utolsó perc elején támadó pattanót visszaszerző Studert a késve érkező belga lány szinte letaglózta, s a pályáról letámogatott irányító helyett érkező Lelik mindkét büntetőt bedobta, eldőlt: a helyenként kitűnően játszó, s végig óriási elszántsággal harcoló magyar U18-as válogatott megszerezte az 5. helyezést, s kiharcolta a részvételt a jövő évi olaszországi vb-re.

Néhány adalék a belgák elleni sikerről: Lelik Réka mind a 4 tripláját bedobta. Juhász Dorkának a dobás most nem ment úgy, mint korábban néhány meccsen, de hatalmas mezőnymunkát végzett, leszedett 15 lepattanót. Török Ágnes agresszivitását dicséri, hogy 9 alkalommal dobhatott büntetőt, s ebből hétszer betalált, a győri lány közel volt a dupla-duplához (11 pont, 9 lepattanó). Studer Ági a roppant agresszív belga csapat ellen nem adott el labdát, viszont csapatunk legapróbb tagja 4 lepattanót is megkaparintott. Fontos tényező volt a győzelemben az is, hogy a lepattanóharcolt 47-38-ra megnyertük, valamint, hogy amíg a mi cserepadunk 16 pontot termelt, addig a belga cseresor tagjai írd és mondd mindössze 2, azaz kettő pontot hoztak össze. Szóval igazi csapatmunka eredménye volt ez a szép győzelem, gratulálunk a lányoknak!

Statisztika:

http://www.fiba.com/europe/u18women/2016/3107/Belgium-Hungary#|tab=boxscore_statistics 

A teljes mérkőzés megtekinthető itt:

https://www.youtube.com/watch?v=5ob2fTeb0i4 

Fotó: fiba.com / Rébay Viktor 

Vármegyei szövetségek