U18-as leány EB: szép győzelem a törökök ellen
30
Jul
2016
U18-as leány EB: szép győzelem a törökök ellen
2016. július 30.  |  18:20

A soproni Novomatic Arénában zajló U18-as leány Európa-bajnokságon a magyar válogatott a pénteki, drámai küzdelemben elveszített negyeddöntő után szombaton az 5-8. helyért léphetett pályára a rendkívül erős török csapat ellen. Óriási fizikai és mentális erőről tanúbizonyságot téve lányaink parádés második negyedet produkálva végig vezetve biztosan nyertek a törökök ellen a soproni U18-as A-divíziós Európa-bajnokságon az 5-8. helyért rendezett találkozón. Szünet után jött egy hullámvölgy, de Balogh Judit együttese ezen túltette magát, holnap az 5. helyért, s egyben a jövő évi világbajnoki részvételért játszik a csapat.

Magyarország-Törökország 77-60 (21-14, 23-9, 19-20, 14-17)

Magyarország: STUDER 10/6, LELIK 8/3, GEREBEN 12/6, JUHÁSZ 15/3, Karagits 4. Cs.: TÖRÖK 12, Pusztai, Kányási 5, MÉRÉSZ 9, Boros 2, Angyal.

Kései ebédidőben a török csapat ellen léptek pályára lányaink az 5-8. helyért, megpróbálva kiharcolni a jövő évi vb-részvételt. E meccs előtt nem sok minden szólt lányaink mellett. Korábban játszottak a törökök mint mi, ráadásul Lelik Réka és társai hatalmas iramú, s rengeteg kontaktussal, ütközéssel tarkított mérkőzésen maradtak tegnap alul az oroszokkal szemben - akiktől egyébként a csoportmeccsek során a törökök hosszabbításban kaptak ki.

Studer Ági 6 másodperc elteltével beköszönt a törököknek egy triplával, a következő akciónkat pedig Gereben Lívia zárta szép hármassal. Nem egészen 2 és fél perc elteltével Juhász Dorka jól "olvasva" a török tervet még az ellenfél büntetőterületén szerzett labdát, s könnyed kosarával 8-0-ra növelte az előnyt, időt kért a török kapitány. Több, mint 3 és fél perc után 10-0-s vezetésünknél szerezték első kosarukat a törökök. Átlendültek a holtponton, s a negyed közepén egy 6-0-s futással feljöttek, ekkor Balogh Judit kért időt. Szép akció végén Karagits Kira taláált be, de azonnal jött a válasz. Studer Ági igazi vezérré lépett elő, szép visszalépős tempót dobott, s 7 pontnál járt a 7. percben. A negyed hajrájában Lelik Réka és Juhász villanásaival tartottuk a 6-8 pontos előnyt. A szakasz hajrájában eladott labdáinkból 4 pontra feljött a török csapat, de a csattanó Juhász parádés hármasa volt, 7 pontos vezetéssel zártuk az első 10 percet.

Kányási Veronika ügyes kosarával 9 pontra nőtt előnyünk a 2. negyed elején. Kis kapkodás következett, amelyet kihasználva 5 pontra feljött a török csapat, jókor jöttek Mérész Beatrix biztos kézzel értékesített büntetői. Török Ági szomorította a törököket pozíciójáték utáni kosárral, majd remek átadással Gerebent hozta kihagyhatatlan helyzetbe. Csapatként szellemesen, szépen játszottak a lányok, Gereben Mérésszel játszott össze, s utóbbi kosarával a negyed közepén egy remek 8-0-s rohamot bemutatva 13 ponttal ellépett a csapat - jött a török időkérés. Nem tört meg a lendület, öröm volt nézni a nagy kedvvel, szellemesen, eredményesen kosarazó lányokat, akik 23-18-as vezetés után egy szenzációs 21-3-as "száguldást" mutattak be, s előnyüket 23 pontosra növelték. A félidő végén bedobott 2 török büntetővel is minden várakozást messze felülmúló 20 pont fölötti előnnyel tértek pihenőre fiataljaink.

Török kosár plusz büntetős akcióval indult a második félidő, majd az ellenfél letámadó zónáját ügyesen átjátszva Juhász dobott könnyed ziccert. Jött egy kis törés a játékban, egy-két kihagyott ziccerrel, eladott labdával. A zónára váltó törökök egy 7-0-lal közelítettek, nagyon kellett Juhász középtávoli kettese. Hiába dobott nem sokkal később Lelik hármast, nem nyugodtak meg a lányok, s egy-két vitatható ítélet is sújtotta csapatunkat: Studert büntetlenül buktatták - nyilván nem szándékosan, de szabálytalanul, pár másodpercre rá viszont Török tisztának tűnő szereplését szabálytalannak látták, 12 pontra feljött az ellenfél. Balogh Judit időkérése után Török vert centerben egy törököt, majd Lelik szerzett labdát, s dobott be 2 büntetőt. Megnyugodtak a lányok, Mérész is dobott egy ügyes kosarat.51-39 után egy 9-0-t mutattak be a lányok, ismét 20 pont fölé nőtt az előny. A szakasz végén az ellenfél két kosara között Gereben emelt be egy hármast, kerek 20 pont előnnyel várhatták a lányok a záró 10 percet.

Ez Gereben kosarával kezdődött, majd a jól játszó bedobó egy ütközés után kisebb sérülést szenvedett. A helyére érkező Boros Dorka azonnal betalált. Talán túlságosan megnyugodtak lányaink, a törökök egy 8-0-lal 15 pontra feljöttek, de Balogh Judit egy időkéréssel rendezte a sorokat, s a duplát majd triplát is szerző Juhász vezetésével egy 7-0-lal lányaink végképp eldöntötték a meccset, amelyet Juhász Dorka 15 pontos és 11 lepattanós dupla-duplával zárt.

 


Balogh Judit tanítványai az első pillanatoktól kezdve magabiztosan, pontosan - és nem utolsósorban - eredményesen kosárlabdáztak, amire az ellenfelünknek nem volt válasza. Vasárnap 15.45-től Belgium ellen az 5. helyért lép pályára csapatunk.

Magyarország U18 - Törökország U18 77-60 (21-14, 23-9, 19-20, 14-17)

Statisztika:

http://www.fiba.com/europe/u18women/2016/3007/Turkey-Hungary#|tab=boxscore_statistics 

A teljes mérkőzés megtekinthető itt:

https://www.youtube.com/watch?v=MvRkbqfRZF4 

Fotó:  fiba.com / Rébay Viktor


Vármegyei szövetségek