U18-as leány EB: nagy csatában drámai vereség
29
Jul
2016
U18-as leány EB: nagy csatában drámai vereség
2016. július 29.  |  20:24
Szenzációs hangulatban, sokáig erőn felül játszott, s szinte végig vezetett a magyar válogatott az oroszok elleni negyeddöntőben, de a végjátékban a rivális fizikai fölénye felőrölte a mieinket. A hajrá kritikus pillanataiban az oroszok pontosabbak voltak, fordítottak, s egy remek mérkőzésen nyertek. Lányaink mindent megtettek, helyenként kiválóan kosaraztak. Holnap az 5-8. helyért játszanak - meg kell próbálni újra felpörögni.

Magyarország-Ororszország 61-64 (16-12, 23-20, 13-15, 9-17)

Magyarország: Studer 2, LELIK 16, JUHÁSZ 17/3, GEREBEN 8, Török 4. Cs.: Karagits, Kányási 3, MÉRÉSZ 9, Pusztai 2

Az orosz csapat szerkezetével szinte bármely felnőtt együttes elégedett lenne, egy 190 centis és két még ennél is magasabb játékos található negyeddöntős ellenfelünk keretében.

Kezdésre szépen megtelt a Novomatic Aréna, remek hangulatban kezdődhetett a játék. Első irányítónk, Studer Ági sérülés miatt kihagyott pár meccset, de a negyeddöntőre visszatért, ott volt a kezdőben.

"Férfias", páros lábról dobott orosz horog után Lelik Réka szép középtávoli tempóval egyenlített, Juhász Dorka pedig két büntetővel vezetést szerzett csapatunknak. Iszonyú kemény test test elleni harc folyt, kevés kosárral. A negyed közepe Gereben Lívia parádéját hozta, pozíciójáték után talált be, majd támadó pattanó utáni 2+1-es játékát követően 13-7-es magyar vezetést mutatott a tábla. Tegyük hozzá, ellenfelünk játékosai igen gyengén dobtak - persze ehhez kellett, hogy lányaink szinte minden dobásuknál "láb alatt" legyenek, zavarják őket. Az előbbi percek magyar hőse Gereben például az ellenfél "dobógépének", Daria Kurilcsuknak az életét keserítette meg. Orosz kosárra bravúrosTörök-találat érkezett. Triplával felezték hátrányukat az oroszok. A negyed Lelik egy jó büntetőjével, s 4 pontos magyar vezetéssel zárult.

Karagits Kira a második szakasz elején már a 3. személyijét kapta. Kimentek letámadásra, s labdát szereztek az oroszok - Kányási Veronika visszaszerezte, s sportszerűtlen hibát harcolt ki. Egy büntetőt dobott be, de a következő támadás végén bátor betörésből duplát szerzett. A rivális felelt rá, de Juhász a sarokból beemelt hármasa után 6, majd egész pályás szóló kosara után - amelybe jó érzékkel nem fújtak bele a játékvezetők - 8 pontosra nőtt előnyünk, időt kért ellenfelünk. A szakasz közepén megtört a lendület, s a mi palánkunk alatt visszaszerzett lepattanók utáni pontokkal 4-re feljött az orosz csapat - időt kért szakvezetésünk. A holtponton Mérész Beatrix ügyes egy-egy utáni kosara lendítette át csapatunkat. A pihenőből visszatérő Lelik szép 2+1-es akcióval növelte az előnyt. Igazi negyeddöntő színvonalú lett a játék, a félidő hajrájában Mérész vezérletével, s Pusztai Petra kosarával, labdaszerzésével 10 ponttal megugrottak lányaink. Lelik újabb két büntetővel tovább növelte ezt. A félidő vége egy dupla majd egy tripla formájában az oroszoké volt, szünetben így is 7 ponttal vezettünk.

Orosz triplával kezdődött a második félidő, 4 pontra jött fel ellenfelünk. Mérész mindkét büntetőjét értékesítve másfél perc elteltével szereztük szünet utáni első pontjainkat. Rendezetlen védelem ellen Studer Ági passzát Juhász váltotta pontokra. Az oroszok a legkisebb hibáinkat is kihasználva tapadtak csapatunkra, nagyon kellett a parádés, szellemes Pusztai-Gereben akció, a negyed közepén - ahogy a félidőben - 7 ponttal vezettünk, s zengett-zúgott a magyarok-magyarok. Ellenfelünk bravúros betörésekből 3 pontra jött föl, amikor Lelik két pazar tempójával újra 7 pontosra növelte az előnyt - időt kért az orosz edző. Tanítványai ismét visszajöttek 3 pontra, majd Juhász "büntetett", 5 pontos előnnyel várhatták lányaink a befejező 10 percet.

Ez két orosz kosárral kezdődött, 1 pontra zsugorodott az előny - időt kértünk. Török bátor betörés után szerzett igen fontos duplát. Eladott labda, s orosz indításos kosár után Juhász villant, majd Kányási marta el a labdát az orosz centertől. A szakasz közepén triplával egyenlített az ellenfél. Lelik Réka bravúros betöréssel visszaszerezte a vezetést, de azonnal egyenlítettek az oroszok. Bő 3 és fél perccel a vége előtt ellenfelünk büntetőkkel átvette a vezetést. Mérész mutatott be demoralizáló szerelést, de sajnos a támadások befejezései nem sikerültek, becsúszott egy-egy eladott labda, a dobások pedig kimaradtak. Az utolsó 2 percre fordulva 3 ponttal vezettek az oroszok, ekkor talált be Studer. Válaszul azonban Kurilcsuk triplát dobott. Mérész egy jó büntetője után az egyenlítésért támadtunk 15 másodperccel a vége előtt, Lelik Réka szorongatott helyzetből eleresztett dobása azonban célt tévesztett, így hatalmasat küzdő, s helyenként kitűnően játszó csapatunk - bár a 37. percben még vezetett - végül alulmaradt. Nincs más hátra, meg kell próbálni felpörögni az 5-8 helyért holnap és holnapután lejátszandó meccsekre.

Statisztika:

http://www.fiba.com/europe/u18women/2016/2907/Russia-Hungary#|tab=boxscore_statistics 

A teljes mérkőzés megtekinthető itt:

https://www.youtube.com/watch?v=HkxH3ydUmzc 

 

Fotó: fiba.com / Rébay Viktor

Vármegyei szövetségek