U18-as leány EB: rajt-cél győzelemmel a legjobb nyolc között
27
Jul
2016
U18-as leány EB: rajt-cél győzelemmel a legjobb nyolc között
2016. július 27.  |  20:30
Álomszerűen kezdve, 4 perc alatt 10, az első félidő végére 21 pontos előnyt szerezve, végig vezetve, biztosan verték lányaink a szerb csapatot. Balogh Judit együttese ezzel biztosította helyét a mezőny első felében, a legjobb nyolc közé jutott. 

Magyarország-Szerbia 69-53 (22-10, 19-10, 15-18, 13-15)

Magyarország: KÁNYÁSI 8, LELIK 22/9, JUHÁSZ 8, Gereben 5, TÖRÖK 7. Cs.: KARAGITS 6, PUSZTAI 11/3, Boros, Mérész 2, Angyal, Liska.

A szerdai játéknapon kiderült: az egyenes kiesés egészen más "műfaj", mint a csoportmeccsek voltak. Az első körben veretlen lettek például csak "vért izzadva" jutottak túl a nyeretlen - s a balti lányoknál minden poszton vagy 8-10 centivel alacsonyabb - izraelieken, (59-56). Az izraelieknek eddigi legszorosabb meccsük egy 15 pontos vereség volt . A lettek a pattanózást 60-43-ra megnyerték, játékosai 11 blokkot osztottak ki 2 ellenében, ugyanakkor 28 büntetőből csak 11-et dobtak be. Ami a számunkra "tájékoztatóbb jellegű", hogy a szerbeket tegnap 74-52-re legyőző belgák 61-59-re verték a lányaink által "lehajrázott" horvátokat.

A tegnapi meccset sérülése miatt kihagyó Studer Ági melegített...

Agresszív letámadással kezdtek a szerbek, ügyes befutás után Lelik Réka passzát Gereben Lívia váltotta pontokra. Újabb Lelik-Gereben akció végén utóbbi ezúttal középtávolról volt eredményes. Centerből szépítettek a szerbek, de Török Ági is "beköszönt" egy távoli duplával, majd egy hosszan végigjátszott támadás végén Lelik Réka, aztán lerohanás után Juhász Dorka passzából Kányási Veronika is eredményes volt. Álomkezdés, 3 perc 12 másodperc elteltével 10-2-es magyar vezetésnél időt kértek a szerbek. Nem tört meg a lendület, újabb indításos akció végén Juhász szerzett duplát, 4 perc elteltével kezdő ötösünk minden tagjának volt már pontja. A szakasz közepén picit "túlpörögtek" a lányok, a szerbek pedig dobtak egy triplát a támadóidő lejártát jelző dudaszó pillanatában, s Balogh Judit azonnal időt kért. Karagits Kira emelt be két büntetőt, majd eladtak két labdát a lányok - szerencsére ebből nem lett baj, Török majd Pusztai Petra szép kosarával 10 pont fölé nőtt az előny. A szakasz Lelik sikeres büntetőivel, s 12 pontos magyar vezetéssel zárult. Mind a hét pályára lépő játékosunk szerzett pontokat az első 10 percben.

Több mint másfél perc elteltével a szerbek szerezték a második negyed első kosarát, válaszul a kosárra törő Lelik remek leosztását Juhász váltotta pontokra. A pécsiek a horvátok ellen is remeklő játékosa védekezésben is villant, roppant látványos szereléssel vétette észre magát. Karagits támadó pattanó utáni kosarával, 26-12-es vezetésünknél ismét időt kért a szerb edző. Ellenfelünk kosarára Pusztai felelt szép és bátor egy-egy után, majd Lelik emelt be egy hármast. Zónára álltak át a szerbek, Petra dobta át szép triplával. Karagits blokkja után indított, Kányási ziccerével a negyed közepén 20 pontosra nőtt káprázatosan kosarazó lányaink előnye.

Eladott labda után remek védekezés - így indult a második félidő, az első szerb támadásnál sikerült elérni, hogy riválisunk képtelen legyen kosárra dobni támadóideje alatt. Két jó szerb büntető, majd egy tripla után 2 perc elteltével Lelik szerezte betörés után a második félidő első magyar kosarát. Bár a szerbek dobóformája valamit javult, labdaszerzés után Juhész ziccerével visszaállt a 20 pontos különbség. Erre ismét dobak 5 pontot a hagyományosan nagy küzdő szerbek. Következett egy Vasas-Csata kombináció, Lelik pazar átadását Mérész Beatrix váltotta pontokra. Nagyobb is lehetett volna az előny, ám a szakasz közepén 4 büntetőből csak egyet értékesítettek lányaink. 16 pontra jöttek föl a szerbek, amikor Balogh Judit időt kért. Ezt követően újra Pusztai volt eredményes. Zónára állt át Szerbia, lányaink eladott labdái után 15 ponton belülre került. Török támadó pattanó után 1 büntető értékesített, majd Lelik hármasával a negyed végén 18-cal "mentünk".

Pusztai újabb remek tempójával a záró etap elején újra 20-szal jártak ellenfelük előtt lányaink, Lelik ziccere után pedig az addigi legnagyobb (22 pontos) lett az előnyünk. Magas játékosaink közben személyikkel, a 34. percben Török, Karagits és Mérész is 4-4 hibával állt - de 20 ponttal vezettünk. Az utolsó percek már szép csendben csordogáltak, a végén már az eddig kevesebb lehetőséghez jutó játékosaink játszottak. A torna során eddig (a legjobbkor!) a legjobban játszva várakozáson felüli magabiztos győzelemmel jutottak lányaink a legjobb nyolc közé. Lelik Réka 22 ponttal és 11 gólpasszal, azaz dupla duplával volt egyik vezéregyénisége csapatunknak.

Folytatás pénteken 18 órától az orosz-holland meccs győztésével.

Statisztika:

http://www.fiba.com/ls/#12342&12344-31-A 

A teljes mérkőzés megtekinthető itt:

https://www.youtube.com/watch?v=jOTmLqgyy3s 

 

Fotó: fiba.com / Rébay Viktor 

 

 

 

 


Vármegyei szövetségek