U18-as leány Európa-bajnokság: remek hajrá
26
Jul
2016
U18-as leány Európa-bajnokság: remek hajrá
2016. július 26.  |  21:08
Fordulatos mérkőzésen ijesztően ideges kezdés, majd több remek periódus és hullámvölgy után a záró szakasz elején remekelve fordított, s végül győzött Horvátország legjobbjai ellen U18-as válogatottunk, amely ezzel megszerezte a második helyet a D-csoportban. Holnap a szerbekkel játszanak lányaink a nyolc közé jutásért.

Magyarország-Horvátország 73-66 (11-12, 15-15, 16-22, 31-16)

Magyarország: Boros, Lelik 13, JUHÁSZ 24, Angyal, Mérész 2. Cs.: KÁNYÁSI 11, Gereben 4, PUSZTAI 9, TÖRÖK 10, Karagits.

Érdekes eredmények születtek a csoportkör záró fordulójában a C-csoportban. A nyeretlen litvánok "elkapták" a veretlen spanyolokat (68-63), a belgák pedig magabiztosan győzték le a szerb csapatot (74-52).

Lányaink - a sérült első irányító, Studer Ágnes nélkül - azzal a tudattal léptek pályára a horvátok ellen, hogy ha nyernek Szerbia, ha viszont alulmaradnak, akkor Belgium ellen játszanak holnap a nyolc közé jutásért.

Egy jó büntetővel ellenfelünk szerzett vezetést, majd betörésből növelte  azt a kapkodva kezdő, ideges fiataljainkkal szemben. "Bedeszkázták" a gyűrűt, lányaink közelről s távolról egyaránt képtelenek voltak betalálni. A nyugodtan, magabiztosan kosarazó horvátok fokozatosan elhúztak. A szakasz közepén Balogh Judit sorcserére határozta el magát, s az érkezők közül Gereben Lívia egy jó bünetővel megszerezte első pontunkat - 4 perc 49 másodperc elteltével. Nem sokkal később Kányási Veronika is villant. Gereben támadó pattanó után volt eredményes, Pusztai Petra pedig büntetőkből faragott a hátrányon. Török Ágnes is a horvát palánk alatt szerzett lepattanó után volt eredményes, kosarával egy 9-2-es rohamot bemutatva 1 pontra feljött csapatunk, a horvát kapitány pedig időt kért. Kosarat dobtak, majd zónára álltak át a horvátok. Kányási szép kosárral felelt a találatukra, ellenfelünk 1 pontos vezetésével zárult az első 10 perc.

A második szakasz elején "túlpörögtek" lányaink, több labdát eladtak. Balogh Judit érthető időkérése után Török ismét egy támadó lepattanó után talált be, de még mindig ellenfelünk vezetett. Egészen addig, amíg Kányási harcos labdaszerzése utáni ziccerével fordított csapatunk. Az idilli állapot csupán 13 másodpercig tartott, a horvátok két gyors kosárral feleltek. Szétesett a játék, újra jöttek az eladott, kiejtett labdák. Azt követően, hogy fordítottak a lányok, ellenfelünk egy 12-2-es rohamot produkált, sajnos jórészt játékosaink ki nem kényszerített hibáit kihasználva. A félidő végén Lelik Réka triplája adott nagy lökést fiataljainknak, Mérész Beatrix villant, majd ügyes támadás végén Kányási volt újra eredményes, így szünetig 2 pontra zárkóztak fel a lányok.

Szünet után váltva estek a kosarak, előbb Török révén egyenlítettünk, majd egy horvát kosarat követően 2+1-es akciójával ismét Kányási jóvoltából vezettünk. Ezúttal azonban nem adták ezt ki kezükből olyan könnyen a lányok, mint a második negyedben. Lelik büntetőivel 3-mal elléptek fiataljaink. A negyed közepén fe-fej mellett haladt a két csapat. A 27. perc elején visszaszerezék a vezetést a horvátok, újra futhattak fiataljaink az eredmény, s az ellenfél után. Megvoltak a helyzetek, de újra pontatlanul dobtak a lányok, s a büntetők többsége is kimaradt. ellenfelünk ismét magabiztossá vált. 37-35-ös magyar vezetés után egy 10-1-es rohamot mutatott be ellenfelünk. A hosszú hazai kosárcsendnek Juhász Dorka vetett véget, s a negyed végén ő próbálta versenyben tartani a csapatot, ám a befejező negyed előtt így is 8 pontos hátrányban voltak lányaink.

A záró negyed elején Juhász "vállaira vette" válogatottunkat. Magyar eladott labda után kihagyott horvát büntetőkkel kezdődött a záró 10 perc. Juhász 2+1-es akcióval 5 pontra hozta fel válogatottunkat. Úgy jöttünk fel 3 pontra, hogy utolsó 9 pontunk a pécsi kosaras nevéhez fűződött. Török mininálisra faragta a hátrányt, Pusztai első sikeres mezőnydobásával pedig visszaszereztük a vezetést. Két és fél perc alatt egy 11-0-val fordítottak fiataljaink. Pusztait megnyugtatta találata, újabb két ügyes duplát dobott, a negyed közepén az ő jóvoltából tudta tartani előnyét válogatottunk. Kellettek a kosarai, ugyanis ellenfelünk triplát szerzett. A hajrában Lelik labdaszerzése után 7 pontosra nőtt az előny, s innen már "nem volt visszaút".

Holnap 18 órakor a legjobb nyolc közé jutásért a C-csoport 3. helyén végző szerb csapat ellen játszanak lányaink.

Statisztika:

http://www.fiba.com/europe/u18women/2016/2607/Croatia-Hungary#|tab=boxscore_statistics 

A teljes mérkőzés megtekinthető itt:

https://www.youtube.com/watch?v=uL23aHJFSMs 

 

Fotó: fiba.com /Rébay Viktor

Vármegyei szövetségek