U18-as leány Európa-bajnokság: vereség a második napon
24
Jul
2016
U18-as leány Európa-bajnokság: vereség a második napon
2016. július 24.  |  20:24
30 percig változatos, fordulatos volt a női U18-as Eb D-csoportjában az első napon diadalmaskodó két együttes, a francia és a magyar válogatott összecsapása. Azonban a záró 10 perc elején egy 14-3-mal elhúztak a franciák, és végül meg is nyerték a mérkőzést.

Magyarország-Franciaország 65-76 (23-24, 14-11, 14-18, 14-23)

Magyarország: Studer 9/6, LELIK 22/9, Török 3, GEREBEN 15, Juhász 5. Cs.: Boros, KARAGITS 7, Pusztai, ANGYAL 6, Kányási, Mérész.

A játéknap korábbi meccsén csoportunkban az Eb nyitó napján franciák által "kiütött" horvátok aránylag biztosan, 72-58-ra legyőzték a szlovén csapatot, amelyet tegnap a mi lányaink 29 pont különbséggel győztek le.

Jó hangulatban, szép számú közönség előtt kezdődött a találkozó. Lelik Réka Studer Ági passzából egy szép triplával a mi csapatunknak szerzett vezetést. Nem sokkal később Juhász Dorka passzából is triplát dobott, majd egy duplát is beemelt, két és fél perc elteltével az is állhatott volna a táblán: Lelik-Franciaország 8-3. Török Ági, majd ügyes befutást követően Gereben Lívia is beköszönt, de a palánk alatti játékot erőltető franciák is jól játszottak, a mieinkre. Színvonalas, élvezetes volt a meccs. Leliket továbbra sem tudták tartani a franciák, a 7. percben 10 pontnál járt kiválóságunk.

A negyed hajrájában egy-két vitatható ítélet utáni büntetővel, valamint eladott labdák utáni könnyű kosarakkal egy 8-0-t bemutatva fordított a francia csapat. Balogh Judit érthető időkérését követően Studer triplájával visszaszereztük a vezetést. A negyed végén az utolsó szó egy bravúros kosár formájában a franciáké volt, 1 pontos vendégvezetéssel zárult a szakasz.

Francia kosárral kezdődött a második negyed, palánk alatt nem igazán tudtak lányaink mit kezdeni az ellenfél magasabb, erősebb centereivel. Karagits, majd újra Lelik villant, sikerült kiegyenlíteni. Sőt, utóbbi harmadik tripláját is beemelte, a szakasz közepén egy 9-0-lal alakítottuk 5 pontos előnyre a korábbi 4 egységnyi hátrányt, Lelik a 16. percben 18 pontnál tartott. Az Angyal-Karagits kettős kitűnően oldotta meg a palánk alatti védekezést. Állva hagyták a lányok a franciákat, összességében közel 7 percig nem tudott ellenfelünk kosarat szerezni, fiataljaink parádés, 13-0-s rohammal szereztek 9 pontos előnyt. A félidő vége a franciáké volt, 2 másodperccel a szünet előtt szerzett triplájukkal 2 pontra feljöttek.

Remekül, 7-1-gyel kezdték lányaink a második félidőt, s közel 3 perc elteltével időt kért a francia szakvezető. Meg is tört csapatunk lendülete, kevés kosár esett, fogcsikorgató küzdelemben fokozatosan csökkentette hátrányát ellenfelünk, amelynek játékosai kiszorították a palánk alól a mieinket. Bár Gereben, Lelik és Angyal is megvillant, sajnos kapkodás és néhány eladott labda is becsúszott a játékba, így a negyed végén egy 6-0-lal fordított a francia csapat, s 2-vel vezetett a záró szakasz előtt.

Gereben révén hamar egalizáltunk a záró szakaszban. Mindkét csapat borzasztó ideges volt. Közel 2 "kosármentes" perc után a franciák két indításos duplát szerezve 4 ponttal elléptek. Sajnos Balogh Judit időkérése után újra leindították lányainkat a franciák, majd egy triplát is beemeltek. Bő 3 perces kosárcsendünket Studer Ági törte meg 1 jó büntetővel. Magabiztosakká váltak, újabb triplát dobtak, s a negyed közepén 11 pontosra hízlalták előnyüket a vendégek, akik 53-53 után egy 14-3-as rohamot bemutatva léptek el lányainktól. Lányaink siettették az akciók befejezését, szerencséjük sem volt, több közeli helyzet is kimaradt. A zónánkat ekkor már könnyedén játszották át a franciák, s végül a záró szakasz elején ellépve lányainktól fölénk kerekedtek.

Folytatás kedden 18 órától a szintén 1-1-gyel álló horvátok ellen.

Statisztika:

http://www.fiba.com/europe/u18women/2016/2407/France-Hungary 


A teljes mérkőzés megtekinthető itt:

https://www.youtube.com/watch?v=SuzPfNuBFrY 

 

Fotó: FIBA/Rébay Viktor

 


Vármegyei szövetségek