Egyetemi Európa Játékok: találkozás az európai egyetemi elittel
14
Jul
2016
Egyetemi Európa Játékok: találkozás az európai egyetemi elittel
2016. július 14.  |  21:42
Kellett 5 perc, amíg a TF-es lányok felvették a belgrádi csapat ritmusát, s keménység tekintetében a kesztyűt - csakhogy ezalatt 15 pontos hátrányt szedett össze Boros Zoltán együttese, amely a záró szakaszra szétesett, s nagy verésbe futott bele egy élvonalbeli profi kosarasok alkotta együttes ellen.

TFSE - Belgrád 45-77 (12-27, 11-17, 14-14, 8-19)

TF: MIHÁCZI 10, Mányoky 5/3, Karlócai 4, Németh A.4, Varga B. 8/3. Cs.: BODNÁR 10, Kováts 2, Lakatos 2,

Tegnap este tartották az Európai Egyetemi Játékok ünnepélyes megnyitóját Zágrábban. A résztvevő sportolók számára minden bizonnyal örök élmény marad, hogy hazájuk lobogója alatt vonulhattak kamerák kereszttüzében be a stadionba a valóban szépen koreografált, látványos ünnepségen. Szemükben azonban sajnos minden bizonnyal csökkent valamit a feledhetetlen percek magasztos, ünnepi érzetén, hogy előtte - előbb a campusban, majd a stadion hátsó edzőpályáján - összesen közel 3 órát kellett várakozniuk, így meglehetősen elcsigázottan léphettek be a stadionba. A mai versenyeken, mérkőzéseken azt gondolom, jelentős szerepe lesz annak, hogy fizikálisan, mentálisan kiből mennyit vett ki a megnyitó.

Mivel a belgrádiak 25 ponttal verték a Bologna csapatát, az olaszok pedig 9-cel a TF-et, Boros Zoltán tanítványainak elvben egy minimális 1 pontos győzelem is elegendő lett volna a továbbjutáshoz. Két TF-hallgató, a játékok teniszversenyén szereplő hölgy mindenesetre elkísérte az együttest, buzdította a lányokat.

Szerb triplával kezdődött a meccs, Mányoky azonnal felelt hármassal, majd riválisunk két gyors, rendezetlen védelem elleni találattal megugrott. Szomorú közjáték miatt állt a játék: rosszul lett az eredményjelző kezelője. epilepsziás rohamot kapott. Ellenfelünk lendületét ez sem törte meg, egy 8-0-s rohammal 11-3-ra elléptek a belgrádiak, akik legalább egy sebességi fokozattal gyorsabban játszottak. A szakasz közepén 20-5-re vezetett a szerb csapat, fájóan egyoldalú volt a játék, lányaink eladott labdáiból könnyed indításos kosarakkal rohanták le csapatunkat a belgrádiak. Betörés után Németh Alma hosszú magyar kosárcsendet tört meg, majd lerohanásból Bodnár Fanni volt eredményes, majd a negyed hajrájában Varga Barbara dobott - tőle szokatlan módon - triplát. A negyed második felében sikerült kiegyenlítetté tenni a játékot.

A második negyed Varga távoli duplájával kezdődött. Zónára váltottunk - triplával átdobták. Miháczi Dia villant Kováts Gabi támadó pattanója után. Felpörögtek a lányok, a szerb lendület megtört a zóna ellen, de a büntetőkből Dia és Gabi is csak egyet-egyet értékesített, így jelentősen nem csökkent a hátrány. Bodnár Fanni ugyan dobott távoli duplát, ám utána kapkodni kezdtek a lányok, a belgrádiak ezt egy 7-0-lal büntetve 20 pontosra növelték előnyüket. Közben a lelátóra erősítésként megérkeztt a DEAC, a debreceni férfi együttes. A félidő hajrájában Karlócai Julianna villant középtávolról, a végén pedig előbb Mányoky kapott, majd Németh harcolt ki sportszerűtlen hibát. Szünetben 21 pontos hátrányban voltak lányaink.

Parádés Miháczi-Varga "kényszerítő" után a TF irányítójának kosarával kezdődött a második félidő. Újra belgrádi percek következtek, centerük vezetésével egy 8-2-es rohamot mutattak be a szerbek, Bodnár volt eredményes magyar részről. Boros Zoltán érthető időkérése után Miháczi Dia vezérletével ügyes kosaraival egy 6-0-lal 20 ponton belülre kerültek a lányok. A negyed végén váltva estek a kosarak, a 3. negyed végén ugyanúgy 21 ponttal vezettek a belgrádiak, mint félidőben.

A záró szakaszra sajnos szétesett a magyar egyetemi bajnok, támadásban semmi sem sikerült a lányoknak. A negyedben az első TF-kosarat - 6 és fél perc, valamint 14 szerb pont után Bodnár szerezte. A vége 32 pontos vereség lett, a TF az első negyed közepétől a 3. negyed végéig nyújtott játékra építhet.

Tekintve, hogy a TFSE-nek jelentős tervei vannak a közeljövőben, ez az összecsapás abból a szempontból mindenképpen tanulságos volt, hogy játékosai saját bőrükön érezhették, milyen gyors, kemény a játék, s hogy egyetemi szinten hová lehet eljutni - sok ilyen intenzitású meccsre lenne szükség az előrelépéshez. A lányok a 9-16. helyért folytatják.

Boros Zoltán: - Harcoltunk, küzdöttünk - . A nagy különbségű vereség ellenére is úgy érzem, jó meccset játszottunk egy olyan csapat ellen, amelynek játékosai az olasz, német, francia, horvát szerb első osztályban és az Adria Ligában játszanak.

Vármegyei szövetségek