Egyetemi Európa Játékok: DEAC-siker
14
Jul
2016
Egyetemi Európa Játékok: DEAC-siker
2016. július 14.  |  02:11
A második félidőben nyújtott remek támadójátékának köszönhetően a DEAC magabiztos győzelmet aratott német ellenfelével szemben a Zágrábban zajló Egyetemi Euópa Játékokon, így javított a tegnapi vereség után.

DEAC-Würzburg 89-53 (23-17, 16-17, 26-10, 24-9)

DEAC: Nagy Benedek 3/3, NAGY BOTOND 25/18, GÁL 12/3, Lippai 4, KISS L. 12. Cs.: KAKUNOV 14/6, Opre, SZENDREI 6, BAK 5, Szarka, Tóth P. 6/6.

A tegnapi - a hollandoktól szoros küzdelemben elszenvedett - vereség után a javítás szándékával lépett pályára a magyar férfi egyetemi bajok, a DEAC. Tegnap egy félidőt láttak a debreceniek a német gárda az olasz Bologna elleni meccséből. A Würzburg egy nem labdazsonglőrökből, ám remek erőnlétű, s fizikailag igen masszív felépítésű kosarasokból álló gárda benyomását keltette. Játékosainak többsége - alkatából kifolyólag - akár kézilabdában, akár rögbiben is megállná a helyét.

Tóth Sándornak, a két csapat kiszolgálását maximálisan szem előtt tartó, s a csarnokok között egész nap szinte ingajáratban közlekedő sofőrnek köszönhetően a TF női csapatának néhány játékosának, valamint szakvezetésének jelenlétében kezdődött az összecsapás.

Több, mint másfél perc elteltével Nagy Botond betörésből a DEAC-nak szerzett vezetést. Német egyenlítés után ügyes befutásból Kiss Lali ismét a debrecenieket juttatta előnyhöz, majd az egyébként a térdével bajlódó Gál Balázs "büntetett". Az ő hadrafoghatósága egyébként egy másik Tóthnak, a két csapat testeket, - valamint sziporkázó szellemessége révén adott esetben - lelkeket is gyógyító masszőrének, Ákosnak volt köszönhető. Sajnos az előző meccs hajrájában fontos triplát dobó, ám ellenfele lábára esve bokasérülést szenvedő Jávor Barnát nem tudta harcra kész állapotba hozni. A németek is "találtak" kosarakat, ám a negyed közepén a Kiss-Gál duó eredményességének köszönhetően 12-6-ra elléptek a debreceniek. Német időkérés, majd tripla következett, ez utóbbira Lippai Szabi felelt ügyes duplával. Felváltva estek a kosarak, német zsákolásra Gál válaszolt 2+1-es akcióval. Ahogy a tegnapi meccsen, a távoli dobások ezúttal sem (s)ültek debreceni részről, a negyed hajrájában 2 pontra feljött a Würzburg, amikor Nagy Botond beemelt egy triplát, majd egy würzburgi kosár után a sziporkázó, az első negyedben 12 pontig jutó Gál is betalált távolról.

A második negyedet remekül, 7-3-mal kezdve gyorsan 10 pontosra növelte előnyét a DEAC. Német időkérés után 6 pontra feljött a Würzburg, amikor Nagy Botond emelt be egy hármast. A szakasz közepén támadásban "megállt" a DEAC. A határtalan lelkesedéssel küzdő német gárda egy 7-0-lal 2 pontra feljött. Igen hosszú debreceni kosárcsendnek vetett véget Tóth Péter szerencsés hármasa. A németek újra visszaküzdötték magukat 2-re, de a félidő Nagy Botond triplájával, s 5 pontos DEAC-vezetéssel zárult.

Német kosárral indult a második félidő. Közel 2 perc elteltével Lippai Szabi energikus, határozott betöréssel a wüzrzburgi zónát szerezte az első debreceni pontokat szünet után. Ez egy 7-0-s magyar roham kezdetét jelentette, némi orosz közreműködéssel, ugyanis Kakunov is "beköszönt" egy szép kettessel, Nagy Botond pedig 5. tripláját helyezte el a német kosárban. Nem sokkal később öccse, Benedek is bedobta a maga első hármasát. A negyed közepén a fivérek elkapták a fonalat, s hármasaikkal a debreceniek 15 ponttal elléptek. A németek továbbra is hajtottak, "daráltak", de sablonos játékukba egyre több hiba csúszott. A negyed hajrájában a meccs elején eredményes Kiss Lajos villanásaival 20 pont fölé nőtt a magyar előny.

A befejező 10 percre nem sok izgalom maradt. Dr. Nagy Ágoston, gondolva a következő napok igen nehéznek tűnő csatáira - Zágráb, Bologna - pihentetett egy-két kulcsjátékost. Sajnos a záró szakasz közepén a dobása után elcsúszó - miközben másik lába letapadt - Szarka Dávid is megsérült a térdén...kórházba vitték a bedobót. A DEAC a végén Kakunov tripláival fölényes, szinte kiütéses győzelmet aratott - de újabb bedobóját vesztette el.

Dr. Nagy Ágoston: - Bárcsak tegnap dobtunk volna így...mondjuk most nem volt annyira felfújva a labda. A mai ellenfél szerkezetben jobb, játékosai alkatát, fizikai állapotát tekintve erősebb volt, mint a tegnap minket legyőző holland csapat, ráadásul szélesebb taktikai repertoárral is rendelkezett, de most betaláltunk. A srácok nagyon akarták ezt a győzelmet, s meg is dolgoztak érte.

Vármegyei szövetségek