Egyetemi Európa Játékok: TF-vereség a második napon
14
Jul
2016
Egyetemi Európa Játékok: TF-vereség a második napon
2016. július 14.  |  01:58
Köszönhetően annak, hogy a szervezők a megnyitó miatt minden szerdai kosármeccs kezdési időpontját 4 órával előbbre hozták a zágrábi Egyetemi Európa Játékokon, így 9.15-kor kezdett a TF a Bologna ellen. Az első félidőben a mieink irányították a játékot, szünet után azonban az olasz csapat remek dobóformát nyújtva fordított, így a lányoktól csütörtökön a belgrádiak ellen bravúr kell a legjobb nyolc közé jutáshoz.

TFSE - Bologna 60-69 (18-11, 13-14, 11-24, 18-20)

TF: Miháczi 2, MÁNYOKY, 19/18 Karlócai 1, NÉMETH A., 19 Varga B.2. Cs.: Bodnár 5, LAKATOS 8, Kováts 4.

Olasz triplával kezdődött a találkozó, majd miután mindkét együttes elkapkodott pár támadást, Mányoky Judit egalizált hármassal. Aztán a TF vajkezű hátvédje újra betalált messziről. Kezdtek felpörögni a lányok, lerohanás után Németh Alma volt eredményes, az olasz triplára tehát 8-0-lal feleltek a lányok. Szilaj csata dúlt a pályán kevés kosárral. Sajnos a büntetők nem mentek kora reggel a lányoknak, az első négyet elrontották a vonalról, s amúgy is kapkodtak támadásban, így az ellenfél ledolgozta hátrányát. A TF hosszabb kosárcsendjét szemfüles, támadó pattanó utáni kosárral Bodnár Fanni törte meg. Mányoky a harmadik hármasát is beemelte. Alma sikeres büntetőivel 7-0-s futást könyvelhetett el a TF. Ekkor ugyan az olaszok szereztek egy duplát, de a negyed és egy szép támadás végén Lakatos Dóra talált be látványos középtávoli kosárral.

A második szakasz első olasz támadásánál sikerült elérni a lányoknak, hogy az ellenfél ne dobjon kosárra 24 másodperc alatt. Zónára váltottak az olaszok, s büntetőkkel feljöttek 4 pontra. A TF első mezőnykosarát közel 3 perc elteltével Alma dobta. Olasz válasz után Lakatos szerzett bravúros kosarat, s a bónuszt is bedobta, ám nem sokkal később egy támadófault formájában már a 3. személyijét kapta. Perceken át 24-17-et mutatott a tábla, a holtpontról Varga Barbara büntetőkkel a TF csapatát mozdította el, majd Kováts Gabi ügyes ziccerével 10 pont fölé nőtt az előny. Mányoky tett szóvá egy medvepuszit, amely után bizony elég nehezen mozgott - technikait kapott a reklamálásért. Ettől erőre kaptak az olaszok, s újabb kihagyott TF büntetők közepette egy 8-1-gyel 4 pontra feljöttek. A félidő végeredményét Alma állította be leválás után szerzett duplájával. Úgy vezetett 6 ponttal a TF, hogy játékosai a büntetők több, mint a felét kihagyták, 8/18 volt a "találati arány" félidőben a vonalról.

Ahogy a meccs, a második félidő is olasz hárompontossal indult, amelyre szellemes akcióval feleltek a lányok: Karlócai remek átadásából Németh volt eredményes. Alma elkapta a fonalat, újabb kosarat szerzett. Az olaszok viszont újabb triplát ami egy 10-1-es bolognai futás kezdetét jelentette, hiába kért közben időt Boros. Megzavarodtak a lányok, rossz dobások, eladott labdák jellemezték a játékukat. Hosszú-hosszú magyar kosárcsendet tört meg Bodnár, de azonnal jött rá a válasz. Extázisban játszott a Bologna ebben a szakaszban, minden beesett az olasz lányoknak. A padról visszatérő Mányoky faragott egy hármassal a 9 pontosra nőtt hátrányon. A záró szakasz előtt 7 ponttal vezetett a Bologna, amelynek játékosai a harmadik etapban  egy híján annyi pontot dobtak, mint az egész első félidőben.

A záró szakasz elején több, mint másfél percig nem esett kosár, majd Alma 5-re hozta fel a TF-et. Az olaszok betöréseit azonban nem tudták lábbal tartani a lányok, így nem sikerült közelebb kerülni hozzájuk. Sőt, a szakasz közepén egy - a támadóidő végét jelző dudaszóra dobott - triplával 10 fölé nőtt a bolognai előny. Siettek, kapkodtak, eladták a labdákat a lányok, az olasz betörésekkel szemben pedig továbbra sem volt ellenszer. Hiába dobott be az utolsó percben kélt triplát is Mányoky, a szünet után szédületes dobóformát nyújtó olaszok nyertek. A vereségben közrejátszott a 13/26-os a mindössze 50%-os büntetőzés.

Boros Zoltán: - Az első félidőben jól játszottunk, ültek a dobások, s vezettünk. Szünet után az olaszok agresszív védekezésével nem tudtunk mit kezdeni, ráadásul ellenfelünk időnként bravúros triplákkal fordított, s ezt követően már nem tudtunk visszajönni. Holnap nyerni kell a szerbek ellen a nyolc közé jutáshoz.

Vármegyei szövetségek