A DEAC is bemutatkozott az Egyetemi Európa Játékokon
12
Jul
2016
A DEAC is bemutatkozott az Egyetemi Európa Játékokon
2016. július 12.  |  22:24
A DEAC szinte végig az eredmény és ellenfele után futva a záró szakaszban hatalmasat hajrázva, 15 pontos hátrányt kis híján ledolgozva alulmaradt fizikailag erősebb holland riválisával szemben.

DEAC-Tilburg 63-65 (13-20, 16-15, 11-14, 23-16)

DEAC: NAGY BENEDEK 10/6, NAGY BOTOND 19/9, Gál 3, OPRE, 4 Kiss L. 2 Cs.: Kakunov 11/9, Lippai 4, Szarka 4, Szendrei 1, Bak 2, JÁVOR 5/3.

Gál Balázs szerezte büntetőből a DEAC első pontját. Nagy iramban, de idegesen, sok hibával kezdtek a felek, váltva vezettek a csapatok. A hollandok egyénileg, betörésekkel operáltak, Opre Roli viszont ügyes betörésből szerzett kosarat. 6-3-as holland vezetés után a frissen érkező orosz vendégjátékos, Ruszlan Kakunov emelt be egy hármast, ám ezt követően ki nem kényszerített debreceni hibákból, eladott labdákból egy 7-0-s rohammal ellépett a holland csapat. Nagy Botond villant kétszer, de a negyed végén ismét a DEAC eladott labdáiból kosarakat szerezve 7 ponttal ellépett a Tilburg.Szendrei József egy jó büntetőjével kezdődött a második negyed, majd a két Nagy fivér villant, s a DEAC 6-0-lal indítva a második negyedet 1 pontra feljött.

A folytatásban mindkét fél kapkodott, minimális holland vezetés mellett folyt a játék. A szakasz közepén sajnos a rettentő meleg Drazen Petrovic csarnokban két ízben is ígéretes helyzetben csúszott ki a labda a DEAC játékosainak kezei közül. A hollandok remek lábmunkával tartották féken a DEAC kisembereit, s a betörésekből való kiosztások után egy-két tripla is beesett tőlük, 10 ponttal megugrottak. A DEAC hosszabb kosárcsendjét ügyes belépés után a friss erő, Bak Márton törte meg. A félidő hajrájában egy másik frissen érkező játékos, Jávor Barna is villant, majd a center, Kiss Lajos indításból szerzett kosarával szünetig 6 pontra jött föl a triplákat 20%-kal (3/15) dobó DEAC.

Holland duplára Nagy Benedek felelt triplával, 5 pontra megközelítette ellenfelét a DEAC. Újra a Tilburg percei következtek, triplákkal alaposan megszórva a debrecenieket, egy 11-2-es futással a negyed közepén 14 pontos előnyt szerzett a DEAC riválisa. Ebben az időszakban egy ügyes akció végén a DEAC egyetlen kosarát Kiss Lali passzát pontokra váltva a különben sajnos támadásban görcsösen játszó, védekezésben pedig le-lemaradó orosz kosaras, Kakunov jegyezte. Az igen hosszú debreceni kosárcsendet a negyed hajrájában egy jó büntetővel Opre Roli törte meg. Sajnos távolról továbbra sem mente a debreceni srácoknak, pedig a helyzetek megvoltak. A negyed végén a hollandok pihentették kulcsembereiket, a DEAC pedig Lippai és Szarka jóvoltából egy 6-0-lal 10 ponton belülre került.

Két tilburgi triplával kezdődött a befejező 10 perc, ezzel 15 pontosra nőtt a debreceni legénység hátránya. Nagy Botond faragott ezen egy triplával, majd büntetőivel 10 pontra jött föl a DEAC. Nagy Benedek triplájával tovább csökkentették a hátrányukat a hajdúságiak. Jávor is bevágott egyet, 5 pontra felzárkózva szorossá tette a végjátékot a DEAC. 1 perc 50-nel a vége előtt egy szépen tiszta helyzetig játszott támadás végén triplát dobtak a hollandok. A debreceni gárda azonban nem adta olcsón a bőrét, óriási hajrába kezdett. Nagy Botond büntetőit követően az addig magabiztos hollandok megzavarodtak, Kakunov triplájával 1 pontra jött föl fél perccel a vége előtt a DEAC, de végül hiába az óriási hajrá, 2 ponttal kikapott.

Dr. Nagy Ágoston: - Nyitó hangulatban játszottunk - sajnos nem túl okosan. Két dologra kellett volna nagyon figyelni, az eladott labdákra és a védő lepattanókra. Új, nagyon kemény labdával játszottunk, emiatt a szokottnál jóval gyengébben dobtunk, de szerintem ellenfelünk is. Ha még fél perccel tovább tart a meccs, akár nyerhettünk is volna, de korábban is lett volna lehetőségünk átvenni a vezetést, s attól kezdve irányítani a játékot, ám az eladott labdák miatt végig hátrányban voltunk, s futottunk az eredmény után.

Vármegyei szövetségek