A CSATA DSE NYERTE A LEÁNY SERDÜLŐ BAJNOKSÁGOT
29
May
2016
A CSATA DSE NYERTE A LEÁNY SERDÜLŐ BAJNOKSÁGOT
2016. május 29.  |  17:55
Vasas Akadémia - Csata DSE 61-65 (12-15, 21-15, 17-9, 11-27)

A döntő két résztvevője bő egy hónappal ezelőtt már találkozott egymással a bajnokság főtábláján. Akkor a Csata 93-65-re diadalmaskodott a Vasas felett. Itt Miskolcon mindkét gárda négy győzelemmel jutott a fináléba. Kétségtelenül a két legjobb gárda került a nagy döntőbe, nem is akármilyen teljesítménnyel. A teljes bajnoki idényt tekintve a Csata eddig mind a 24 meccsét megnyerte, a Vasasnak mutatója pedig 23 győzelem, 1 vereség.

A két erőtől duzzadó szurkolótábor egymás mellett foglalt helyet a lelátón, és felvonultattak minden praktikát, hogy biztassák kedvenceiket, dübörgött az aréna, mikor megkezdődött a döntő. A válogatott Tóth Franka törte át a Csata-falat, és nyitotta meg a pontok sorát (2-0). A szintén válogatott kerettag Horváth Fruzsina két büntetővel egyenlített (2-2). A Vasas célzott pontosabban, 5-2-nél - mielőtt még nagyobb baj lenne - időt kért a Csata. Meglett az eredménye: a kékek másik válogatottja, Angyal Barbara vezérletével és öt pontjának köszönhetően, négy perccel az etap vége előtt sikerült fordítani (10-11). Mindkét oldalt hórihorgas lányok harcoltak a lepattanókért a palánk alatt, ezt a csatát 10-7-re a Vasas nyerte, de a negyedet 15-12-re a Csata.

A második felvonás is fantasztikus hangulatban kezdődött. A pöttöm Farkas Fanni, és colos Boros Julcsi pontjaival két perc elteltével megléptek a kékek (12-19), az angyalföldiek a biztonság kedvéért időt kértek. A félidő felénél a Vasas másik válogatottja, Varga Alíz kétszer is betalált (19-25). Kara Helga sikeres büntetőivel, duplájával és Majsa kettesével már 26-28 volt a táblán. A piros kékek fergeteges hajrát nyitottak: Varga Aliz 4 pontjával és Esztári Tünde dudaszóban eldobott triplájával megfordították a derbit (33-30). A negyed lepattanószerző légi harcát ezúttal is a Vasas nyerte, most 10-9-re.

A nagyszünet után is folytatódott a színvonalas, parázs küzdelem. A Vasas sztárjai, Varga és Tóth növelték az előnyt, amit Boros Berta egy triplával fejelt meg (39-30). Farkas és Horváth 2-2 pontja csalta a Csata távolságát (39-34), de Varga és Dombai Réka újabb pontjaival már 46-36-ot mutatott az eredményjelző. Természetesen a Csata kikérte idejét. A tízpontos Vasas fór a negyed végére tovább nőtt (50-39). Az anyagföldieknek állt a zászló, elúszni látszott a Csata-hajó, talán azért is, mert ennek a tíz percnek a lepattanócsatáját is a piros-kékek nyerték, ezúttal 13-5-re.

Az országos bajnokság döntőjének utolsó negyede 3-2-es Csata részsikerrel vette kezdetét (52-42). Majd Csata időkéréssel folytatódott 53-44-nél. Nagyon masszívan védekeztek mindkét oldalt, nehezen születtek pontok. Egy gyönyörűen kijátszott akció végén Madár duplájával, majd Angyal mennyei triplájával visszajöttek a meccsbe a kékek (55-51). Bő négy perc volt ekkor még vissza, amikor ismét Angyal következett: újabb pontjaival kiegyenlített, majd visszavette vezetést a Csata (56-58), ráadásul erre még jött Steier és Madár kettese (56-62). A finálé utolsó találata - egy nagyon-nagyon távoli hárompontos - Boros Berta nevéhez fűződik (61-66). A Vasas a lepattanókban most is jeleskedett (11-8), összesítésben 44-29-re nyerte ezt a versenyt, de ez is kevés volt. A Csata káprázatos utolsó negyedbeli teljesítményével (27-11), Angyal parádés játékával (16 pont a negyedben) megérdemelten szerezte meg a bajnoki címet.

Legjobb pontszerzők: Varga 21, Boros B. 11, illetve Angyal 21, Horváth 18.

Deák Éva (Vasas): - Sajnálom, hogy nem sikerült, sokáig partiban voltunk. Faultproblémák miatt meg kellett bontanom a stabil szerkezetet, és ez megbosszulta magát. Igazi döntő hangulat volt. Gratulálok lányaimnak, hogy át tudták lépni saját árnyékukat, remélem legközelebb még azt a picit is meg tudjuk majd lépni, ami a végső sikerhez kell.

Zelenák Wéber Krisztina (Csata): - Küzdelmes meccs volt, mint mindegyik, amit itt Miskolcon a döntőben játszottunk. De ezekkel a csodálatos lányokkal nem lehet mást, csak nyerni. Tursics Sanyi bácsi szakmai munkája és profizmusa meghozta eredményét csapatunk, és az egész Csata DSE számára.

Statisztika: http://kosarsport.hu/game/whunu14/x1516/whunu14_329

Vármegyei szövetségek