Sajtótájékoztató Debrecenben
24
Feb
2015
Sajtótájékoztató Debrecenben
2015. február 24.  |  22:10
Debrecen megyejogú város, a FIBA és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége közös sajtótájékoztatót tartott kedden.
Az egyik téma az U18-as 3x3 világbajnokság volt, amelyet immár hivatalos, hogy Debrecenben rendeznek meg 2015. június 5-7. között.
A kosárlabdának ezt a változatát 3 fős csapatok játsszák. A debreceni rendezvényen, mind a nőknél, mind a férfiaknál 24-24 nemzet képviselteti magát. A FIBA azt szeretné, hogy 2020 után az olimpián is szerepeljen ez a sportág.
A debreceni világbajnokság helyszíne a Nagytemplom előtti terület lesz, ugyanis a Genfből érkező Nemzetközi Kosárlabda Szövetség tagjai első látásra beleszerettek ebbe a helyszínbe.
A 3x3-at fél pályára játsszák, 12 mp-es támadó idővel 3-3 fős csapatok, egy cserével.

A tornára kvalifikált férfi csapatok: Andorra, Argentína, Brazília, Észtország, Franciaország, Grúzia, Németország, Guatemala, Magyarország, Indonézia, Kazahsztán, Litvánia, Új-Zéland, Fülöp-szigetek, Lengyelország, Puerto Rico, Románia, Oroszország, Spanyolország, Tunézia, Törökország, Uruguay, USA és Vietnam.

A tornára kvalifikált női csapatok: Andorra, Ausztrália, Belgium, Brazília, Kína, Taipei, Csehország, Egyiptom, Észtország, Franciaország, Németország, Guam, Magyarország, Indonézia, Izrael, Hollandia, Új-Zéland, Lengyelország, Spanyolország, Svájc, Szíria, Tunézia, USA és Venezuela.

Június második felében a magyar-román közös rendezésű felnőtt női Európa-bajnokság egyik középdöntő csoportját rendezik a debreceni Főnix csarnokban.
Hazánk már ötödik - ezelőtt 1950-ben, 1964-ben, 1983-ban és 1997- ben - míg Románia második alkalommal fogadja a legjobb kosaras hölgyeket.
Az idei kontinens torna helyszínei: Budapest, Szombathely, Sopron, Győr, Debrecen valamint Nagyvárad és Temesvár lesznek.
A csoportmérkőzések után, a második körben az „A” és „B” csoport első három helyezettje érkezik Debrecenbe.
A debreceni mérkőzések napjai: június 17, 19, 21.
A másik középdöntőt Győrben rendezik meg, június 18 és 22-e között, ezen a helyszínen a „C” és „D” csoport legjobb 3-3 csapata (köztük reméljük a magyar válogatottal) mérkőzik majd meg a továbbjutásért.
A két középdöntő legjobb négy csapata játssza majd a helyosztókat, június 24-től Budapesten a Syma csarnokban. A döntőt szintén itt rendezik majd meg június 28-án.
A jegyek a középdöntők összes mérkőzésére, mindkét helyszínen 15 EUR-ba vagy ennek megfelelő forintba kerülnek, a napi jegy pedig 6 EUR lesz.
Az Eb fontosságát az is mutatja, hogy a torna első helyezettje automatikusan kvalifikálja magát a 2016-ban Rio de Janeiróban megrendezendő olimpiai játékokra.

Vármegyei szövetségek