Szolnok-Kecskemét kupadöntő következik
20
Feb
2015
Szolnok-Kecskemét kupadöntő következik
2015. február 20.  |  22:27
Szolnoki Olaj KK - Atomerőmű SE  74-60 (17-14, 20-18, 20-10, 17-18)
Zsíros Tibor férfi Magyar Kupa 1. elődöntő, 2000 néző. V: dr. Vígh, Kapitány, Hegedűs.
Szolnok:L.  JONES 18, Vojvoda 11/6, Milosevics 9, KELLER 8/6, Báder 4. Cs: GIipson 10/3, Wittmann, Somogyi, RAKICS 12/9. Edző: Dragan Alekszics.
Paks: Dugat 10/3, Baki, EVANS 14/6, Eilingsfeld, J. Jones 11. Cs: Wise 7, Kovács Á. 4, Medve 3/3, TÓTH Á. 6, Szabó 3, Körtélyesi, Markovics 2. Edző: Dzunics Braniszlav.

Sokan előrehozott döntőnek tartják az Adria Ligában szereplő címvédő Szolnok és a magyar NB I alapszakaszát vezető Paks összecsapását.
A két edző mindenesetre a közelmúltban varázslatos dolgokat művelt a magyar pályákon, Dzunics erőtől duzzadó játékára és Alekszics "pengés", szellemes játékára sokan emlékezhetnek.
Most, az elődöntőben "slágergyanús" lehet az amerikai két hátvédpár, a Jones-Gipson illetve a Dugat-Wise duó különmeccse.
Dugat szerzett labdát, kosárra tört, ám Milosevics remekül blokkolta dobását. A szolnoki Jones az Olajnak szerzett vezetést, a bónusz büntetőt azonban elrontotta. Mindkét csapaton érződött a feszültség, a 3. perc közepén a paksi Jones egyenlített, Evans pedig az ASE-nak szerezte meg a vezetést. Dugat triplájára és Evans újabb kosarára az Olaj egy Milosevics duplát tudott felmutatni, 9-4-re ellépett az ASE. Alekszics gyorsítani próbálta csapatát, alacsonyabb szerkezetre váltott. Egyszerre volt fent a Szolnokban Jones, Gipson és Wittmann, s be is jött a váltás az Olajnak, amely többek között Gipson triplájára alapozva egy 9-0-s rohanással fordított. A Paks jó 4 perces kosárcsendjének Tóth Ádám vetett véget, harciasan egy Somogyival szemben szerzett támadó pattanó után. A szakasz végén támadó pattanókból szerzett kosarat Somogyi, majd még egyet Tóth, az Olaj 3 ponttal járt ellenfele előtt 10 perc után.
Medve dobta át triplával a sarokból az Olaj zónáját, amellyel egyenlített az ASE. Vojvoda azonnal válaszolt hármassal. Visszafuttában Keller szólt oda a játékvezetőknek - technikaiért, amely után Szabó büntetőjével és Kovács kosarával újra egalizált a Paks.  Nőtt a feszültség, Kovács büntetőivel fordított az ASE, ám ezután túlpörgött a Dzunics-csapat, s ezt könyörtelenül büntette a Szolnok, L. Jones, Milosevics, valamint a triplát dobó Rakics révén egy 7-0-lal. Időt kért az Atom, de támadójátéka - főleg Dugat jóvoltából – eléggé egyénieskedő volt. Jones mint feladó, Gipson, mint végrehajtó mutatott be gyönyörű alley-oop akciót, majd Keller lerohanás utáni duplájával 9 pontra nőtt a 17-6-os 5 percet repesztő Olaj előnye. A félidő végén redukálta 5-re ezt a Paks egy Evans triplával és egy Tóth Ádám büntetővel.
Szünet után két és fél perc alatt csupán egy Lazeric Jones duplát kellett beírni a pontok rovatba a jegyzőkönyvbe. Hatalmas volt a küzdelem, mindkét csapat remekül védekezett. Vojvoda triplájával 10 pontra nőtt a szolnoki előny. Az első paksi pontokra több, mint 3 percet kellett várni, azokat Dugat dobta büntetőkből. A szakasz közepén Keller triplája mélyítette a szakadékot a felek között, Tanácstalannak tűnt támadásban a Paks, Keller blokkolta Szabó dobását, Vojvoda betörése után pedig már 15 ponttal vezetett az Olaj. Wise ugyan megtörte a paksi kosárcsendet, de Rakics rögtön dobott rá egy hármast. A szakasz hajrája Wise és Rakics röpke dobópárbaját hozta, A negyed végén Szabó kosarával 15 pontra jött föl a Paks.
A záró szakasz Dugat bravúros kosarával kezdődött, 8 rontott dupla kísérlet után ez volt az első sikeres közeli próbálkozása a paksi irányítónak. Ekkor már be-betaláltak a paksiak, de az Olajnak Milosevics és Jones révén volt válasza. Evans triplájával 10 pontra jött föl a negyed közepén az ASE. Alekszics időt kért, Rakics dobott a negyed közepén triplát. Siettette az akciók befejezését, kicsit túlpörgött az ASE, de nem adta olcsón a bőrét - viszont nem tudott 10 ponton belülre kerülni. A kegyelemdöfést a Paksnak a szünet után már fegyelmezetten és jól játszó Keller triplája adta meg az ASE együttesének. Az idővel is játszott a Szolnok, az sem zavarta játékosait, ha nem tudtak kosárra dobni a támadóidő alatt. Összességében a vártnál valamivel könnyebben nyert a Szolnok.

Vojvoda Dávid: - Sikerült úgy, azzal a határozottsággal, agresszivitással védekeznünk, ahogy edzőnk kérte, azaz, ahogy az Adria Ligában szoktunk. Ezzel hatvan ponton tartottuk az erős támadó gépezettel rendelkező Paksot, ami nagyon nagy dolog. Várjuk az ellenfelet és próbáljuk megvédeni a címünket.

Dragan Alekszics: - A védekezés volt a kulcs, a Paks nem tudta a saját gyorsam lerohanásokra épülő játékát játszani. Igaz, hogy ellenfelünk sok lepattanót szerzett a mi palánkunk alatt, de támadásban is akadtak jó periódusaink, összességében mégis a védekezésünknek köszönhetjük a sikert.

Henry Dugat: - Gratulálok a Szolnoknak! Ennyit hibázva védekezésben és támadásban egyaránt, mint amennyit mi hibáztunk, nem lehet nyerni egy ilyen remek csapat ellen.

Dzunics Braniszlav: - Gratulálok a Szolnoknak, megérdemelten nyert. Úgy érzem, mindenben egy kicsivel jobb volt nálunk. Agresszívebben védekezett, türelmesebben, pontosabban játszott támadásban. A saját csapatomnak is gratulálok, mindent megpróbáltak a fiúk, ma ennyire futotta.

Soproni Sördögök - KTE Duna Aszfalt 65-87 (19-27, 9-20, 22-23, 15-17)
Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupa 2. elődöntő, 2200 néző V: Földházi, Papp. Frányó.
Sopron: Thomas 8, RUJÁK 12/6, Boriszov 16/9, Dénes 6/6, Poscic 7. Cs: Tóth G. 10, Edwards 6, Takács, Trepák,
Kecskemét: KINNEY 21/6, Kovács 9, DJERASZIMOVICS 15/9, Ivosev 4, BAROVICS 8. Cs: Karahodzsics 4, Pongó Máté 5, Pongó Martin 5/3, HEGEDŰS 16/9

Vagy 150 soproni szurkoló érkezett a fővárosba buzdítani a kedvenceket. Egymásnak estek a csapatok, kezdetben a Sopron hármasával, lépdelt  Dénes két triplát is bevágott az első 3 percben, a Kecskemétben Ivosev villogott. A szakasz közepén kevesebb volt a kosár, nagyobb lett a küzdelem. Váltott vezetéssel haladtak a felek, Boriszov 1, Hegedűs 2 triplát emelt be.  A negyed hajrája a KTE csapatának sikerült jobban, 15-15 után Pongó Martin vezérletével egy 12-4-es futással 8 pontos előnyt szerzett a szervezetten védekező Kecskemét.
Thomas betörésből szerzett kosarára a soproni zónát átdobva Kinney felelt triplával. Görcsösen játszott a Sopron, több labdát is eladott, Hegedűs zsákolásával 10 pont fölé nőtt a nőtt a higgadtan, szervezetten játszó KTE előnye. A jó 4 perces soproni kosárcsendnek Ruják triplája vetett véget,  ám a nyugodtan játszó KTE tartotta 10 pont fölötti előnyét. A félidő végén eladott labdák, kihagyott büntetők jellemezték a Sopron játékát, Hegedűs újabb triplájával, majd Kovács ziccerével a szünetre 19 pontra nőtt a különbség.
A második félidő elején Ruják szerzett labdát, majd kosarat, válaszul az üresen hagyott Djeraszimovics dobott triplát, majd miután lefülelt egy labdát, nagy szólóból betalált, 20 pontra nőtt a KTE előnye. Montenegrói pillanatok következtek, Boriszov hármasa  után Barovics talált be közelről. Bár voltak soproni villanások, a Kecskemétnek mindenre volt válasza, tartotta 20 pont körüli előnyét. A szakasz közepén újabb soproni eladott labdák után Hegedűs és Barovics villanásával 25 pontra nőtt a különbség.  A szakasz hajrájában Edwards tett róla, hogy tovább ne növekedjen a Sopron hátránya, Ruják triplájával 20 pontra jött föl a Sördögök.
A záró szakaszt 9-2-vel kezdve a 10 pontos lélektani határ közelébe küzdötte fel magát a Sopron. Ivkovics időkérése után azonban a káprázatosan nagyot játszó Hegedűs majd Kinney zsákolása megadta a kegyelemdöfést a Sopronnak.

Sabáli Balázs: - Gratulálok a Kecskemétnek, teljesen megérdemelten nyert, végig az ő akarata érvényesült. Védekezésével olyan játékra kényszerített minket, amely látványos eladott labdákban mutatkozott meg. Ellenfelünknek hatalmas önbizalmat adott az első negyedben nyújtott remek dobóformája. Szünet után zónával-letámadással időnként sikerült feljönni, de az újabb eladott labdáinkat könyörtelenül büntetve végül 20 pont fölé nőtt a különbség.

Tóth Gergely: - Sajnos megint a gyengébb formánkat hoztuk, mint az utóbbi időben nem először. Sem védekezésben sem támadásban nem tudtuk megvalósítani a megbeszélteket.

Sztojan Ivkovics: - Annak ellenére, hogy öt órával kevesebb időnk volt pihenni, fizikailag mi voltunk frissebbek, pedig tartottam tőle, hogy fizikálisan nem bírjuk, ennek ellenére mindig egy lépéssel ellenfelünk előtt jártunk. Tavaly csapatunktól nagy eredmény volt a bronzérem, most azonban két U21-es játékossal felálló együttesünk mindent megtesz az aranyérem megszerzéséért.

Hegedűs Gergely: - Igaz, hogy a meccs elején egy nagyon jó dobóformát fogtunk ki, de a győzelmet a kemény, határozott és szervezett védekezésünknek köszönhettük.

Vármegyei szövetségek