Szolnok-Paks és Sopron-Kecskemét következik a Zsíros Tibor Magyar Kupába
20
Feb
2015
Szolnok-Paks és Sopron-Kecskemét következik a Zsíros Tibor Magyar Kupába
2015. február 20.  |  00:00
Másfél negyeden át tudta tartani a lépést a Kaposvár a címvédő Szolnokkal. A második negyed közepétől egyértelműen az Olaj akarata érvényesült, Dragan Alekszics arra is figyelhetett, hogy pihentesse csapata kulcsembereit a holnapi elődöntőre.

Kaposvári KK - Szolnoki Olaj KK 77-95 (25-22, 16-32, 14-25, 22-16)
Magyar Kupa 1. negyeddöntő, 1000 néző, V: Papp, Pálla, Praksch.
Kaposvár: FRAZIER 12/6, Raivio 11/3, JANCSIKIN 16/6, HENDLEIN 11, Spica 12. Cs: Fodor 10/6, Grebenár 2, Benke 2, Horváth M., Kovács S. 1, Papp. Edző: Fekete Ádám.
Szolnok: Jones 8, RAKICS 10/6, MILOSEVICS 10, KELLER 18, Báder 7. Cs: Gipson 11/3, WITTMANN 10/6, SOMOGYI 11, Vojvoda 3/3, Pavlovics, CSÁKVÁRI 7/3, Sztajkovszki. Edző: Dragan Alekszics.

A szolnokiak népes légiós kontingensükből Lee-t és Brkicset nem nevezték a kupadöntő nyitó meccsére, s egyben az egész sorozatra. Az előző évadban csak a Kaposvár tudta egy alkalommal az Olaj csapatát. Most Spica révén a somogyiak szerezték vezetést, Milosevics a Rakicstól kapott remek labdából zsákolással egyenlített. Az első percekben nagyjából eszerint zajlott a játék, a Kaposvár vezetett, a Szolnok egyenlített. Aztán Rakics triplájával fordult a kocka, ám azonnal jött a válasz Fraziertől. "Belőtték" magukat a játékosok, Jones is bevágott egy hármast. Alekszics a negyed közepén hármat is cserélt és szerkezetet váltott: érkezett Gipson, Wittmann és Somogyi, Milosevics ment négyesbe. Kaposvári oldalon érkezett a két ex-szolnoki, Fodor és Grebenár.
Az Olaj lendületét megtörték a cserék, Raivio vezérletével fordította somogyi gárda. A Szolnokot Keller szinte egymaga vette vállaira, a túloldalon Spica és Fodor jeleskedett, váltott vezetéssel haladtak a csapatok. Fodor a negyed végét jelző dudaszó pillanatában dobott hármasával 3 pontos somogyi vezetéssel zárult a nyitó 10 perc.
A második szakasz a fiatal Benke bravúros kosarával kezdődött, Gipson villant a túloldalon. 29-25-ös kaposvári vezetés után a terhek egyenletes megosztásával egy 14-4-es rohamot bemutatva fordított a Szolnok.  A Kaposvárt Jancsikin triplával próbálta versenyben tartani, ám ekkor helyenként Adria Liga szintű védekezést bemutatva több labdát és könnyű kosarat szerezve tartotta előnyét a Szolnok. Sőt Somogyi kosár plusz büntetős akciója, majd Rakics triplája után már 12 pontos Olaj vezetést mutatott az eredményjelző. A Kaposvár szenvedett a Szolnok zónája ellen, 13 pontos szolnoki vezetéssel fordultak a csapatok.
Milosevics a labdát a kaposvári kosárba a második félidő nyitásaként, majd Vojvoda triplája után megkapta negyedik hibáját az Olaj . Jancsikin triplát dobott, sűrűn estek a kosarak mindkét oldalon, Wittmann villanásaival a 24. percben 20 pontosra nőtt a szolnoki előny. A kaposváriakon érződött, hogy már csak kötelességtudatból mennek előre.
A lényegi kérdések eldőltek, Alkeszics a harmadik negyed közepétől már  az elődöntőre koncentrálva csapata fiataljait is pályára küldte, s velük a pályán is növelni tudta előnyét az Olaj a széteső Kaposvárral szemben.

Fodor Márton: - Jól kezdtünk és jól is játszottunk az első negyedben. A másodikban jött egy olyan ötperces rövidzárlat amelyet kihasználva az Olaj lényegében el is döntötte a meccset.

Fekete Ádám: - Gratulálok a Szolnoknak, amely megmutatta, milyen erős csapat. Mi is próbáltunk sokat cserélni, de ellenfelünk kerete jóval erősebb, s ezt be is bizonyította. Sok sikert a Szolnoknak, mi pedig a jövő hét végén, a Sopron elleni, számunkra nagyon fontos  hazai bajnokin próbáljuk kiszolgálni közönségünket.

Wittmann Krisztián: - Az volt a kérés, hogy az Adria Ligában mutatott agresszivitással játsszunk, és ezt az első negyedet leszámítva meg is valósítottuk.

Dragan Alekszics: - Örülök neki, hogy minden benevezett játékosomnak bőven adhattam lehetőséget. Ez egy több napos torna, frissen,. fitten kell tartani a csapatot, elégedett vagyok a látottakkal.

TLI Alba Fehérvár - Soproni Sördögök  70-83 (22-19, 9-21, 21-18, 18-25)
Budapest, Zsíros Tibor Magyar kupa, negyeddöntő, 2. mérkőzés, 1500 néző. V: dr. Vígh, Benczur, Farkas.
Fehérvár: SUPOLA 12/6, Tóth P. 7/3, KROMAH 17/3, Kalve 15, CSORVÁSI 15. Cs: Juhos, Simon 2, Mitchell 2. Edző: Székely Norbert.
Sopron: Thomas 8/6, Edwards, BORISZOV 18/6, DÉNES 11, POSCIC 14. Cs: RUJÁK A. 16/6, TÓTH G. 11, Takács 5/3. Edző: Sabáli Balázs.  

A fehérváriak kezdtek határozottabban, pontosabban, a Kalve-Kromah kettős jóvoltából hamar elhúztak 9-2-re, hamar időt kellett kérnie a tavalyi ezüstérmes edzőjének. Ezt követően sem változott a játék képe, Tóth P. és Supola is villant, a szakasz közepén 16-4-re vezetett az Alba. Tóth G. villanásaival próbált kapaszkodni a Sopron, de Kromah és Csorvási jóvoltából az Albának - amelybe Mitchell is beállt - mindenre volt válasza. A negyed utolsó percében aztán Ruják triplája erőt adott a Sopronnak, amely egy 7-0-s rohammal feljött 3 pontra.
A második negyed Thomas soproni egyenlítést jelentő hármasával kezdődött, majd percekig nem született kosár. Thomas újabb triplája, majd egy labdaszerzés utáni Ruják ziccert követően a szabálytalanságot vitató soproni pad kapott technikait. Az Alba nem tudott élni a lehetőséggel, részben a jó soproni védekezés, részben saját játékosai "ügyetlensége" miatt 6 perciig csak a technikaiért járó Kalve büntető volt az egyetlen Alba-pont a negyedben. A Sopron Tóth G. kosaraival, büntetőivel 10 ponttal ellépett, s ezt küzdelmes, de sok hibával tarkított játék mellett tartani tudta.
Boriszov tripljára Supola majd Kalve duplájával felelt az Alba. Kalve kapott sportszerűtlen hibát a Dénessel szemben elkövetett szabálytalanságért. Poscic ugyan villant a Sördögöknél, de Csorvási és Kromah a negyed közepén 4 pontra felhozta az Albát - szétesett a Sopron védekezése. Érezte is ezt Sabáli, időt kért, amelyet követően ügyes Boriszov-Tóth G. akció végén utóbbi zsákolt nagyot, majd egy eladott fehérvári labda után Boriszov dobott triplát - Székely pedig időt kert. Nem sokat segített a fehérváriaknak, Boriszov vezérletével 10 pont fölé növelte előnyét a Sopron, ám jött egy rövidzárlat a Sabáli-csapatnál, két eladott labdával. A fehérváriak fél perc alatt szerzett 6 ponttal, ismét Kromah vezérletével 5-re felzárkóztak. A negyed hajrájában Boriszov egy, Thomas pedig 2 büntetőt rontott. Az Alba siettette a támadások befejezését - sikertelenül. Poscic nem hibázott a vonalról, a negyed végét jelző duda pillanatában Supola bravúros kosárral 6-ra hozta fel a Fehérvárt.
A záró szakasz Takács triplájával kezdődött, majd a két center, Csorvási illetve Poscic villant. Boriszov kosár plusz büntetős akciójával 10 pont fölé duzzadt a soproni előny. Csorvási egymaga próbálta versenyben tartani az Alba csapatát,. Tóth P. triplájával a szakasz közepén 10 ponton belülre került a Fehérvár. 3 perccel a befejezés előtt Ruják triplája egy 7-0-s soproni roham kezdetét jelentette, amelyben volt egy óriási Dénes-zsákolás, valamint egy egyszerű Poscic-ziccer eldöntötte a meccset.

Székely Norbert: - A második negyed rövidzárlata döntő volt, de a kulturáltan játszó Sopron az egész meccsen jobban védekezett nálunk. Most lett teljes a keretünk, azon dolgozunk, hogy egy komoly eredmény jöjjön ki ebből a szezon végére.

Lasan Kromah: - Határozottan, jól, agresszíven kezdtünk, majd kiestünk a ritmusból, és a Sopron játéka vált agresszívebbé, átvette az irányítást és megérdemelten nyert.

Sabáli Balázs: - Készültünk a fehérváriak ellen, kétszer legyőztek minket, s azt gondolom, főleg védekezésben az első hat percet leszámítva megvalósítottuk elképzeléseinket. Nem szeretnénk megállni...

Ruják András: - A fehérváriaktól elszenvedett két vereség és a tavalyi bravúr ezüst - ameddig legalább, kimondva-kimondatlanul most is szeretnénk eljutni - miatt volt némi nyomás a csapaton, és ez érződött is az elején. A döntő az volt, amikor mínusz tízről plusz tízre fordítottunk, utána kritikus helyzetekben mindig volt, aki betalált

Gyorsan, már az első negyedben eldöntötte a Paks a Zsíros Tibor Magyar Kupa harmadik elődöntőjét. Dzunics Braniszlav legénysége állva hagyta a tompán kezdő szombathelyi gárdát, s pazar első félidei játékával - felejthető második után - végig vezetve magabiztos rajt-cél győzelmet aratott.

Falco Trend-Optika KC Szombathely - Atomerőmű SE 62-84 (12-31, 18-28, 16-9, 16-18)
Zsíros Tibor férfi Magyar Kupa negyeddöntő, 3. mérkőzés, 2000 néző. V: Kapitány, Győrffy, Boros.
Falco: Martinics 11/3, Covington 10/3, Perl, HALL 7/3, Krsztanovics 15. Cs: Váradi 5/3, Bognár 4, DUKICS 8/6, Váradi 5/3, Bus, Simon K., Popgyákunik. Edző: Kálmán László.
Paks: DUGAT 9/6, Baki, EVANS7/3,, EILINGSFELD 9/6, JONES 12. Cs: Wise 2, Medve, Körtélyesi 8/6, TÓTH Á. 14, SZABÓ ZS. 16/9 , Kovács Á. 2, Markovics 5. Edző: Dzunics Braniszlav.

Evans triplával nyitott, s ez egy 7-2-es paksi kezdésnek adott alapot. A Falco nem igazán tudott kibontakozni a Paks védekezésével szemben, Covington szerencsével ugyan betalált, de a negyed közepén Dugat majd Eilingsfeld hármasa után a szakasz közepén már 15-4-es paksi vezetést mutatott a tábla, Kálmán László kénytelen volt időt kérni. Dzunics szépen lecserélte kezdő ötösét, ám a második is remekelt a paksiaknál. Tóth centerből volt eredményes, Szabó két triplát dobott, Körtélyesi is bevert egy triplát, a negyed utolsó percében 20 pont fölé nőtt a Paks előnye.
A második szakasz látványos játékot, óriási, védekezés nélküli dobópárbajt hozott. Már a szombathelyiek is be-betaláltak, Covington és Dukics is bevágott egy-egy hármast. A negyed közepén Jones és Evans révén zsákoló bemutatót tartó ASE vezetését nem fenyengette veszély. Sőt, a félidő hajrájában közel 30 pontra duzzadt a paksi csapat előnye. . Az ASE szédületesen, 71%-kal (10/14 dobta a triplákat az első félidőben.
A harmadik negyed roppant alacsony színvonalú játékot hozott, egymás hibáiból éltek a csapatok. Nagy előnye birtokában a Paks már nem tudott felpörögni, a szombathelyiek pedig ezen a napon nem voltak igazán "élesek". Váradi triplájával a negyed hajrájában 20 pontra jött , vagy föl a Falco. A záró szakasz szép csendben, izgalommentesen , gond nélkül tartotta a 20 pont körüli előnyét a sokat cserélő, s a másnapi, Szolnok elleni elődöntőre "hangoló" Paks, amely összességében a vártnál könnyebben nyert, s jutott a négy közé.

Váradi Benedek: - A meccs elején nagyon sok tiszta helyzetet engedtünk távolról és középtávolról a Paksnak, amely ezt kihasználta. Ekkor akaratban is felülmúlt bennünket az ASE. Szünet után rendeztük a védekezést, kiegyenlített lett a játék, de ez a meccs már az első félidőben eldőlt.

Kálmán László: - Nagyon megilletődötten kezdtünk, a Paks meg ezt kihasználta, és nagyon jól dobott. Egy ilyan csapat ellen csak okos játékkal és nagy akarással lehetett volna keresnivalónk, lehet, a srácokban bennük volt, hogy kétszer már kikaptunk tőlük. Az első félidőben akarásban is nagyin gyengék voltunk, azzal a játékkal a felsőházban nincs sok keresnivalónk.Szünet után már volt akarás, kommunikáció a védekezésben, ekkor ez jobban is működött. Ha az elejétől ezzel a mentalitással játszottunk volna, valószínűleg akkor is nyer a Paks, de szorosabb a meccs. A szünet utáni védekezésünkre építhetünk.

Szabó Zsolt: - Végig jól védekeztünk, és elsősorban ennek köszönhettük a győzelmet. Jól járattuk a labdát, s az első félidőben be is dobtuk a helyzeteket.

Dzunics Braniszlav: - A jó védekezés volt a sikerünk alapja. Emellett az első félidőben a támadójáték is működött, amellett, hogy gyorsan és pontosan járattuk a labdát, jól is dobtunk. Holnap is győzni akarunk.

Egy kiemelkedő egyéni teljesítménynek köszönhetően a Kecskemét végig vezetve, biztosan verte a Pécs csapatát, s jutott negyedikként a legjobb négy közé

PVSK PANNONPOWER - KTE Duna Aszfalt 66-81 (20-28, 12-18, 20-22, 14-13)
Zsíros Tibor férfi Magyar Kupa 4. negyeddöntő, 1200 néző. V: Földházi, Cziffra, Pozsonyi.
Pécs: NELSON 11/3, , Pahlmblad 7/3, Bíró  6/6, Budimir 8, Horti 6. Cs: Halász 7/3, HARAZIN 8, Somogyfoki, Sztojanovics 11,
Kecskemét: KINNEY 11/9, Kovács P. 8/6, DJDERASZIMOVICS 27/15, Ivosev 8/3, BAROVICS 12. Cs: Pongó Martin 2, Karahodzsics 8, Hegedűs 2, Pongó Máté 3/3. Szakmai igazgató: Sztojan Ivkovics.

Kovács triplájára Pahlmblad révén duplával felelt a Pécs. Egymásnak estek a csapatok, a 2. perc végén Bíró triplájával a Pécs vezetett 7-6-ra. A következő másfél percben viszont nem változott az eredmény. A szakasz közepéig váltott vezetéssel, fej-fej mellett haladt a két gárda, majd 13-12-es vezetése után a rendezetlen védelem ellen két triplát is beemelő Djeraszimovics vezérletével egy 8-0-s futást bemutatva ellépett a KTE. Csirke Ferenc időkérése után a cseresorával mutatott be egy 6-0-s futást,s zárkózott fel a Pécs, ám a szakaszt Djeraszimovics büntetőivel és Ivosev triplájával a KTE zárta jobban - 8 pontos vezetéssel.
Közel 1 perc, s több rontott támadás után betörésből Nelson szerezte a második negyed első kosarát, 2párja", Kinney triplával felelt. Kisvártatva a két amerikai irányító megismételte ezt a produkciót, Kinney újabb hármasa után 10 pontra nőtt a Kecskemét előnye. Bár a Pécs kialakította, ki is hagyta helyzeteit, Karahodzsics viszont szépen húzta be Pongó Máté ügyes átadását, csapata 13 pontos hátrányánál ismét időt kért Csirke. Pahlmbladnak jót tett a kis pihenő, rögtön beemelt egy triplát. Ez azonban csak rövid fellángolás volt a Pécs részéről, amelynek játékosai több labdát eladtak a félidő hajrájában. A KTE centerei kosaraival, valamint Kinney újabb triplájával 15 ponttal ellépett.
Két az első 20 percben szinte észrevétlen kosaras, Barovics és Budimir váltott duplát a második 20 perc elején. Sűrűn potyogtak a kosarak, Djeraszimovics duplát, Bíró triplát dobott, majd Barovics zsákolt hatalmasat, a túloldalon pedig Harazin. A negyed közepén Harazin kosarával a 10 pontos lélektani határ közelébe jött föl a Pécs, s labdája volt, ám Budimir, miután a nehezét megcsinálta - hibázott. A túloldalon Pongó Máté dobott triplát, így lett 9 helyett 14 pont a különbség. A negyed végén Kovács keserítette triplával korábbi csapatát, majd Barovics kapott technikait. A negyed Djeraszimovics találatával és 16 pontos KTE vezetéssel végződött.  
A záró szakaszban már próbált az idővel is játszani a KTE, s amikor kicsit is közelebb került hozzá a Pécs, valaki mindig villant az Ivkovics-brigádból. Pongó Martin távoli kettese után 17 pontos különbségnél Csirke időt kért, majd Djeraszimovics hármasával már 20 volt közte. Érezhető volt, hogy már nincs a lelkes Pécsben annyi erő, hogy fordítson, csak némi "kozmetikázásra" futotta. Egy extra egyéni teljesítmény, Marko Djeraszimovics remek játéka döntött.

Srdjan Sztojanovics: - Gyengén játszottunk, az első félidőben nagy előnyt szerzett a Kecskemét. Amikor szünet után próbáltunk feljönni, s 10 ponton belülre kerülhettünk volna, egy-egy triplával vagy támadó lepattanó utáni kosárral mindig megörte a lendületünket a Kecskemét, amely megérdemelten nyert.

Csirke Ferenc: - Gratulálok a Kecskemétnek. Az első félidőben sok eladott labdánk, volt, több könnyű kosarat engedtünk ellenfelünknek, ami nem volt ránk jellemző. Szünet után nem tudtunk tíz ponton belülre kerülni, ellenfelünk sokkal jobban dobott, főleg távolról. Valami megtört a csapatunknál, hétfőtől azon dolgozunk, hogy visszatérjünk ahhoz a játékhoz, s mentalitáshoz, ami ide eljuttatott minket.

Kovács Péter: - Nehéz meccsre számítottunk, de nagyon készültünk rá. Ennek meg is lett az eredménye, végig kontrolláltuk a játékot, s biztosan nyertünk. Sportemberek vagyunk, holnap is győzni akarunk.

Sztojan Ivkovics: - Azt gondolom, egy pillanatig nem volt kérdéses, végig kézben tartottuk, irányítottuk a játékot. Ami kicsit bosszant, az a sok kihagyott büntető, de holnap mindent bedobunk!

Az elődöntők párosítása: 15.30: Szolnok-Paks, 18: Sopron-Kecskemét

Vármegyei szövetségek