Jön a kosarasünnep a Tüskecsarnokban
18
Feb
2015
Jön a kosarasünnep a Tüskecsarnokban
2015. február 18.  |  09:06
A csütörtökön rajtoló Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupa-nyolcas döntő előtt megszólaltattuk valamennyi együttes egy-egy meghatározó alakját, korábbi és mai játékosokat, edzőket. Abban egységes az álláspont, hogy óriási csatákat láthatnak a nézők a budapesti Tüskecsarnokban, ahol fergeteges hangulat várható.

A szolnoki ikon biztos az Olaj sikerében

Cziczás László 19 éven át szolgálta a Szolnoki Olaj KK együttesét, melynek hosszú évekig volt a csapatkapitánya is. Az egykori hátvéd, aki a piros-feketékkel kétszer is megnyerte a Magyar Kupát, jelenleg a Cegléd női csapatának edzőjeként dolgozik, de nem hazudtolta meg gyökereit.

- Őszinte leszek: ha rangsort kell felállítani, akkor mindenkinek a bajnoki cím az elsődleges, a Magyar Kupa másodlagos. Utóbbit játékosként kétszer is sikerült elhódítanom, kellemes emlékeket őrzök mindkettőről. Mindig jó hangulat uralkodott a csarnokban, nagyon jók ezek a többnapos hétvégék. Viszont igazi „fílingje” csak akkor van ennek az egésznek, ha lesznek is nézők, hiszen ha jó a hangulat, őrült a szurkolás, akkor az nagy élmény a játékosoknak is. Üres csarnok előtt nagyon nehéz a maximumot nyújtani. Remélem, hogy idén ezzel nem lesz gond, és akkor a kosárlabda nagy ünnepe jöhet létre a Tüskecsarnokban. Az erőviszonyokról azt gondolom, hogy a Szolnok abszolút kiemelkedik a mezőnyből, nemcsak a Magyar Kupát, hanem a teljes magyar bajnokságot tekintve is. Értelemszerűen őket tartom az elsőszámú esélyesnek, a topfavoritnak, szerintem idén is megnyerik a sorozatot. Szerintem meglepetés nem várható, maximum abban, hogy ki lesz az ellenfelük. A papírforma alapján Olaj – ASE döntő lenne várható, de a sorsolás miatt ez idén nem lehetséges, így azt gondolom, hogy a Sopron lesz az ellenfelük. Sabáli Balázs együttesét láttam már idén élőben is játszani, nagyon meggyőzőek voltak. Remek szerkezetük van, nagyon atletikusak, egyedül talán ők tudnák meglepni a Szolnokot. Egy ilyen tornán mindig a pillanatnyi forma dönt, illetve az, hogy ki szokja meg hamarabb a körülményeket, a semleges pályát.

A Pécsnek sokat számít a hazai pálya előnye

Csütörtökön este a Pécs és a Kecskemét játssza egymással az utolsó negyeddöntőt. A baranyaiak edzője, Csirke Ferenc a szurkolók segítségét is kéri.

- A bajnokságban Pécsen sikerült legyőznünk a Kecskemétet, idegenben viszont kikaptunk. Most semleges pályán fogunk összecsapni egymással, kíváncsian várom, hogy mire jutunk ellenük. Korábban én még soha nem jártam a Tüskecsarnokban, az All Star Gálán pedig ugyanakkora létszámmal képviseltette magát a két csapat, így azt hiszem, hogy egyik fél sem lehet előnyben a másikkal szemben. Én azonban azt gondolom, hogy nekünk sokkal jobban számít a hazai pálya előnye, mondom ezt annak ellenére, hogy idén már ötször nyertünk idegenben, ezért arra kérem a pécsi szurkolókat, hogy aki csak teheti, kísérjen el minket Budapestre, és sportszerű keretek között szurkolja ki nekünk a továbbjutást.

Csorvásinak már nem idegen a csarnok

A fehérváriak válogatott centere, Csorvási Milán azon kevés játékosok közé tartozik, aki már pályára lépett a Tüskecsarnokban.

- Mindenképp önbizalmat adhat nekünk, hogy már kétszer is legyőztük a Sopront, ettől függetlenül azt mondom, nagyon oda kell figyelni, mert erős csapat az ellenfél, nem véletlen, hogy a bajnokságban sokkal előrébb áll, mint mi. Remek szerkezetük van, nálunk viszont sajnos kidőlt a légiós center, így a rotációnk kicsit rövidebb lett. Nehéz meccsre számítok, kiélezett csatát várok, ahol nüanszok dönthetnek, remélem, mi jutunk tovább. Egyelőre nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni, jó lenne a Sopront megverni, és bejutni a legjobb négy közé, aztán majd meglátjuk, meddig jutunk. Az biztos, hogy a Szolnok toronymagasan esélyes a kupa megnyerésére, de nyilván mindenki, aki odamegy, el szeretné hozni a trófeát. Nyolcas döntőn még nem szerepeltem soha, Final Fouron már igen, de az is jó ideje volt már... Biztos, hogy fárasztó lesz három nap alatt három mérkőzést játszani, legalábbis remélem, hogy nekünk pénteken és szombaton is jelenésünk lesz. Az All Star Gálán játszottam már ebben a csarnokban, mindenféle udvariaskodás nélkül mondhatom, hogy nagyon szép, impozáns létesítmény, és biztos vagyok benne, hogy nagyon jól megszervezett döntő lesz. Szerintem a Tüskecsarnok mindenkinek semleges pálya lesz, nekünk talán annyi előnyünk lehet, hogy Székesfehérvár közel van, így nem kell annyit utaznunk, és szállodában aludnunk, illetve reméljük, hogy a korai kezdés ellenére is sok szurkoló elkísér majd bennünket. Szükség is lesz rájuk, arra szeretnénk kérni őket, hogy sportszerűen, a fair play szellemében szurkoljanak nekünk.

Dénes idén is Sopron-Szolnok döntőt vár

A tavalyi ezüstérem után sokan a Sopront látják a címvédő Szolnok egyik legnagyobb kihívójának a Magyar Kupában. Pedig már a negyeddöntőben sem vár könnyű feladat Dénes Gáborékra, hiszen azzal az Alba Fehérvárral találkoznak, amely a szezonban már kétszer is legyőzte őket.

- Igyekeztünk a szezon során a többi csapatot is figyelemmel kísérni, de nyilván mi is, mint mindenki más, úgy vagyunk vele, hogy egyelőre csak az első meccsre készültünk fel a kupában, tovább nem is tudtunk volna. Azt gondolom, hogy ez az újfajta lebonyolítás tavaly egészen jól sikerült, bízom benne, hogy a folytatás is hasonló lesz. Mind a nyolc csapatnak reális esélye van a döntőbe kerülésre, vagy egy jó eredmény elérésére. Nekünk tavaly az ezüstérem megszerzésével ez sikerült, sőt még túl is teljesítettük az elvárásokat. Hasonlóan szép sikert szeretnénk a hétvégén is elérni. Ez azonban egyáltalán nem lesz könnyű, hiszen az Alba ellen már kétszer is kikaptunk, ráadásul a fehérváriak kezdenek egyre jobb formába lendülni. Természetesen minden vereség fájó, szerencsére nekünk ebben a szezonban nem volt túl sok, de az Alba oda-vissza legyőzött minket. Szeretnénk nekik visszavágni. Ha tippelnem kéne a döntőre, akkor bízom benne, hogy mi eljutunk a fináléba, és szerintem a Szolnok lesz az ellenfelünk, még akkor is, ha komoly ellenállásra fogják késztetni a piros-feketéket mindkét meccsen.

Edzőként sikerül, ami játékosként nem?

A Falco-Trend Optika KC Szombathely csapatát jelenleg Kálmán László irányítja. A sárga-feketék legendája parádés pályafutást tudhat maga mögött játékosként, mindössze annyi hiányérzete lehet, hogy a Magyar Kupát soha sem tudta a magasba emelni. Pedig összesen hat Final Fouron szerepelt, de be kellett érnie négy ezüstéremmel (1998, 2008, 2009, 2010) és két bronzéremmel (1997, 2005).

- Még elég fiatal játékos voltam, amikor a salgótarjáni négyes döntőbe bejutottunk a Falcóval. Akkor nem volt ilyen jó csapatunk, mint most, de így is harmadikak lettünk és én lettem a torna legjobb játékosa. Akkor a Paksot sikerült megvernünk, a Honvéd ellen pedig szinte végig vezettünk, de végül szoros csatában pár ponttal kikaptunk. A Magyar Kupának pont ez a szépsége, hogy ilyenkor egy-egy kisebb csapat is boríthatja a papírformát és ott lehet akár a végelszámolásnál is. Ilyenkor a jó forma számít, és hogy a játékosok fejben fel tudnak-e nőni a feladathoz. Azt gondolom, hogy most a lehető legnehezebb ellenfelet kaptuk, de nem ijedünk meg tőlük, megpróbálunk tisztességgel helytállni, és bravúrt okozni.

Fodor: Ne legyen edzőmeccs

Fodor Márton éveken át játszott Szolnokon, ám csütörtökön a Kaposvárért harcol. De vajon a csapatának lehet-e reális esélye az Olaj ellen?

- Azon leszünk, hogy ne legyen edzőmeccs. Bízom benne, hogy a Szolnoknak nagyon, de nagyon meg kell küzdenie a győzelemért. Én azt mondom, ha bátran játszunk, és kifogunk egy jó dobószázalékot, akkor meglephetjük az esélyesebb riválist. A pécsi győzelem után remek a hangulat az öltözőben, semmi esetre sem feltartott kézzel lépünk pályára.

Ivkovics szerint jöhet a ráadás

A Kecskemétet irányító Sztojan Ivkovics úgy véli, aki ott van a nyolcas döntőben, az a szűk elit tagja. Innen már csak ráadás minden egyes győzelem.

- Egyelőre csak az első mérkőzéssel foglalkozunk, no meg azzal, hogy minél jobb eredményt érjünk el. Büszke vagyok rá, hogy a Kecskemét eljutott a legjobb nyolcig, igyekszünk élni a lehetőséggel, és azon leszünk, hogy legyőzzük a Pécset. Az első helyet célozzuk meg, aztán majd meglátjuk, hogy alakul a „Final Eight”.

Dzunics nem szalad előre

Az Atomerőműt sokan az egyik legnagyobb esélyesként tartják számon a Szolnok mellett, ám Dzunics Braniszlav edző óvatos, mint mondta, egyelőre kizárólag a Falco elleni negyeddöntő jár a fejében.

- Egy ilyen sorozat esetében felesleges tervezgetni. Nem kell túlbonyolítani a dolgokat, meglátjuk, hogy sikerül az első meccs, s ha jól, akkor jöhet az újabb cél. Minden csapat győzni megy a fővárosba, én pedig csak reménykedem abban, hogy sokáig versenyben leszünk. Bízom benne, hogy rengeteg szurkoló előtt rendezik a meccseket, természetesen nekünk is fontos a drukkereink segítsége. Játékosként és edzőként is nyertem már Magyar Kupát, ismerem a felemelő érzést, amit a diadal jelent. Jó lenne ismét átélni.

Vármegyei szövetségek