U18 Leány: Spanyol túrán a magyar válogatott
31
Dec
2014
U18 Leány: Spanyol túrán a magyar válogatott
2014. december 31.  |  00:38
Hosszú és fárasztó utazás után érkezett meg a csapat a spanyolországi Barakaldoba, ahol rögtön a helyi csapattal játszott egy felkészülési mérkőzést, amit lányaink fölényesen nyertek.
Barakaldo – Bilbao után - Baszkföld második legnagyobb városa. Hetedik éve rendeznek kosárlabda tornát a junior korosztálynak. Az idei meghívottak a Baszk tartományi válogatott mellett Spanyolország, Lengyelország és Magyarország válogatottjai lettek.
A megnyitó ünnepség után történelmi esemény következett. A köztudottan függetlenségért harcoló Baszk tartomány válogatott lányaival játszottuk első nemzetközi mérkőzésüket.

EUSKADI – Magyarország 43-61 (12-16, 8-14, 15-11, 8-20)
Pontszerzőink: Kuttor E.:15, Studer Á. 13, Aho N.: 10/3, Nagy D.: 9/6, Dubei D. 8/3, Horváth K. 3, Böröndy D. 2, Tóth T. 1

Az igen lelkes és gyors játékot mutató baszkok ellen nehezen találta meg a ritmust a magyar csapat.
Nem tudtuk kihasználni magassági fölényünket és emiatt nem tudta leszakítani magáról a szépszámú közönség által feltüzelt ellenfelét. A harmadik negyedben két pontra is felzárkóztak, de a vezetést nem tudták átvenni. A negyedik negyed második felétől csapatunk Aho Nina vezérletével érvényesítette a papírformát és megszerezte a győzelmet.

Kovács Andrea vezetőedző: „Kicsit álmosan és lassan játszottunk. Kuttor, Aho és Studer kiemelkedő teljesítménye meghatározta a mérkőzés végkimenetelét a kellemetlen stílusú baszk lányok ellen. Ennél sokkal több energiát kell mozgósítani és nagyobb elszántsággal kell játszani, ha a jövőben sikeresek akarunk lenni.”

Germán Monge Ganuzas a Baszk Kosárlabda Szövetség elnöke: „Megtiszteltetés, hogy elfogadta meghívásunkat a Világbajnoki bronzérmes csapat és megmutattattuk a világnak, hogy mennyire szeretjük mi is a kosárlabdát.”

Juan Carlos Pérez de Unzueta Arrieta Magyarország tiszteletbeli konzulja: „Nagyon örülök, hogy kosaras lányaink sportszerű, szép játékkal hozták el Magyarország jó hírét!”

A baszkok ellen aratott tizennyolcpontos siker ellenére nem voltak jó előjelek a spanyolok elleni rangadó előtt. Érezhetően jobb formában voltak, és sokkal „élesebben” játszottak, amit a lengyelek 34-87-re "érzékeltek", így ízelítőt kaphattak a világbajnoki ezüstérmes erődemonstrációjából.
Az első negyedben bárhogy is próbálkozott Kovács Andrea csapata megállítani a spanyolokat, ez sehogy nem sikerült. A játék minden terén erősebben, bátrabban, agilisabban kosárlabdáztak, és vezérük, Angela Salvadores ezt minden társába átültette. Nálunk sajnos csak Dubei vette fel a kesztyűt támadásban így a 28-11-es első negyed tulajdonképpen el is döntötte a csatát. A második negyedben már sokkal kiegyensúlyozottabb volt a játék, mindkét oldal bő rotációval próbálkozott lehetőséget adni minden játékosának.
A harmadik-negyedik negyedben mindkét csapat taktikai rendszerét gyakorolta, kereste a későbbiekben alkalmazni kívánt megoldásokat. A spanyolok teljesen megérdemelten nyertek még ezzel a különbséggel is. A kialakuló különbség egyik oka lehet még, hogy az elmúlt fél év fizikai fejlődését magasan a spanyolok nyerték. A magyar csapat sem mentálisan, sem fizikálisan nem tudta felvenni a versenyt a hispánokkal.

Spanyolország – Magyarország 69-42 (28-11, 16-12, 13-10, 12-9)
Magyarország: Dubei D. 9/3, Aho N. 2, Nagy D. 2, Kuttor E. 11, Studer Á. 7/3, Csere: WeningerW.  4, Böröndy 2, Török Á.2, Tóth T.1, Solymosi N. 2, Horváth K., György T.

Kovács Andrea vezetőedző: „Lányaink 2013 nyarán játszottak utoljára hivatalos mérkőzést a Spanyol válogatottal. Idén Karácsonykor a Baszkok Tartomány által rendezet 4 csapatos tornán az első hely megszerzéséért léptünk pályára ellenük. Már az első néhány percben kiderült, hogy jelentős differencia van jelenleg a két csapat között. A spanyol lányok hazánkban ritkán látott sebességet diktáltak, amelyből rendre a női A csoportban is csak néha látott erős, gyors és rendkívül pontos átadásokkal hozták helyzetbe egymást. Az első negyedben olyan ritmusban rohantak át rajtunk, ami méltatlan volt válogatottunkhoz. A második játékrésztől olykor sikerült a kiváló védekezéssel szemben is találni helyzeteket, de a 42 dobott magyar pont önmagért beszél. Hasznos tapasztalatokat szereztünk a tornán való részvétellel, sok munkára lesz szükség a továbbiakban, hogy tartani tudjuk az eddig elért színvonalat.”

Vármegyei szövetségek