EuroBasket Women 2015 – sorsolás Budapesten
30
Nov
2014
EuroBasket Women 2015 – sorsolás Budapesten
2014. november 30.  |  01:58
A budapesti Marriott Hotel különtermében, a FIBA Europe és a tagországok képviselői a sorsolás előtt a megtekintették a magyar-román közös rendezésű Eb promóciós kisfilmjét, majd Simicskó István sportért felelős államtitkár köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, hogy Magyarországon 48 ezren kosárlabdáznak rendszeresen, ez a szám 4 év alatt nőtt 30 ezerről ennyire.
Turgay Demirel, az európai szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy az Eb-k történetében először lesz két ország a házigazda, ami a FIBA Europe életében is hatalmas lépés.

Ezt követően bemutatták a kontinenstorna kabalafiguráját, majd közelmúltbeli játékoslegendák (Iványi Dalma, Béres Tímea, az orosz Ilona Korstin, a román Carmen Tocala, továbbá a győri csapat tavalyi buszbalesetében egyik lábát elvesztő szerb Natasa Kovacevic) segítségével kisorsolták a csoportokat.

Magyarország a D csoportban a címvédő Spanyolországgal, Szlovákiával, Litvániával és Svédországgal csap össze a jövő júniusi női kosárlabda Európa-bajnokság első csoportkörében, ennek a csoportnak a küzdelmeit Sopronban rendezik majd.
Az ötcsapatos csoportokból az első három jut tovább a kétszer hat együttest felvonultató középdöntőbe (ezek helyszínei Debrecen és Győr lesznek), melynek végén kialakul a budapesti negyeddöntők mezőnye.
A magyar-román közös rendezésű női Eb-t 2015. június 11. és 28. között rendezik. Magyarország 1950, 1964, 1983 és 1997 után immár ötödik alkalommal rendezhet női Európa-bajnokságot, Románia pedig 1966 után másodszor lesz házigazda.

Csoportbeosztás:

A csoport (Temesvár):

Franciaország, Csehország, Ukrajna, Montenegró, Románia

B csoport (Nagyvárad):
Törökország, Fehéroroszország, Lengyelország, Olaszország, Görögország

C csoport (Szombathely):
Szerbia, Horvátország, Lettország, Oroszország, Nagy-Britannia

D csoport (Sopron):
Spanyolország, Szlovákia, Litvánia, Svédország, MAGYARORSZÁG

Vármegyei szövetségek