Élménygazdag gála - igazságos döntetlen
30
Nov
2014
Élménygazdag gála - igazságos döntetlen
2014. november 30.  |  01:26
Előtte azonban, amíg a szövetség vezérkara igazoltan volt távol, remek előmérkőzést láthattak az érdeklődők.

A főmérkőzést megelőző órákban igen fontos teendőjük volt a sportág vezetőinek - a jövő évi magyar-román közös rendezésű női Európa-bajnokság budapesti sorsolásán vettek részt. Az előmérkőzésen a Tüskecsarnokkal együtt egy új rendezvénynek, az egyetemi All Star mérkőzésnek is premierje volt.

És a legjobb egyetemista és főiskolás kosaras fiatalemberek remek hírverést csaptak a sportágnak, és persze a magyar felsőoktatási intézmények legjobb férfi játékosai. Szellemes akciók, látványos hárompontosok, néhány szép zsákolás jellemezte az összecsapást. Az időnként zajos tetszésnyilvánítást hallató nézők egy végig vezető nyugati s egy a meccset többször is szorossá tevő, szívósan küzdő keleti csapatot láthattak. Amikor Kelet feljött, nyugaton mindig volt valaki, aki villant, s tolni tudott egyet a csapat szekerén. A pályán minden az előző évad egyetemi és főiskolai bajnokságban szereplő csapatából volt játékos, a közönség pedig jól szórakozott - kiváló hírverést csaptak a legények az egyetemi kosárlabdának.

Az egyetemi meccs szünetében értelmi fogyatékos speciális olimpikonok léptek pályára, azt követően pedig kerekesszékes kosarasok játékát láthatta a közönség. Az előbbi bemutatón egyetemista kosarasok, utóbbin pedig olyan korábbi kiválóságok szálltak be játszani, mint Boros Zoltán, Gulyás Róbert és Sitku Ernő.

A két meccs közötti időszak az emlékezésé volt. Emlékeztek a távolabbi és a közelmúltra. Megérkeztek a sorsolásról a sportág vezetői, s köszöntötték többek között azon magyar kosaras urakat és hölgyeket, akik olimpiai játékokon képviselték hazánkat és ki tudtak látogatni a rendezvényre, elfogadva a meghívást. Magyar férfi válogatott utoljára fél évszázada, 1964-ben járt ötkarikás játékokon, a hölgyek pedig egyetlen alkalommal, 1980-ban.  Nagy taps fogadta a sportág olimpián járt legendás alakjait.

Külön köszöntötték Cziffra Mihályt és Balsay Istvánt, s búcsúztattak három a játéktól a közelmúltban visszavonult kiválóságot, Fodor Gergelyt, Kálmán Lászlót és Németh Istvánt.

Következett a főmérkőzés, amelyet a sztárok látványos bemutatása vezetett fel.  Az elején valljuk meg kicsit nehezen melegedtek, lendültek játékba a magyar NB I ászai. Az időközben telt házassá vált Tüskecsarnokban a gyors időkérésnél a Red Foxes ukrán női tánccsoport látványa forrósította fel a hangulatot, s talán a feszes formák a kosarasokat is motiválták: felpörgött, látványos, élvezetes lett a játék. Jöttek a triplák, a zsákolások, a látvány a szurkolókat, a közönséget is magával ragadta. Ötletes gyerek-versenyek színesítették a programot, majd a negyedek közötti szünetben jött a tripladobó viadal, amely a soproni Milos Boriszov győzelmét hozta. Ekkor adták át az egyetemi gálameccs MVP-díját Földesi Ádámnak, s ekkor jelentette be Székely Mózes a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára: 2017-ben Miskolc ad otthont az egyetemi Európa-bajnokságnak.

Folytatódott a játék, jó volt látni a bajnokikon egymással gyakran elkeseredett, ádáz küzdelmet vívó profikat önfeledten "örömködni", úgy, hogy közben tudásuknak köszönhetően a közönséget is kiszolgálták. Azt a közönséget, amely ismét igazolta, Budapesten jó kosárlabdával egy háromezres csarnokot is könnyedén meg lehet tölteni.

A szünetben volt a zsákolóverseny, amelyet a fehérvári Lasan Kromah nyert meg. Itt annyit jegyezzünk meg, a tripladobó versenyben a streetball-győztes Jakab Máté, a zsákoló versenyeben pedig a debreceni egyetemista Reizer Roland - egy esetben három embert átugorva vágta a labdát a kosárba - megmutatta, önmagukban a játék bizonyos látványelemeiben az amatőrök felvehetik a versenyt a profikkal - s ez a lelátón helyet foglaló sok gyerek, utánpótlás korú kosaras számára is jó példa lehet a gyakorlásra, és talán arra is, hogy áldozatokat - nem is keveset - hozzanak a sportágnak. Mert egy gálának ilyen "küldetése" is van!

Folytatódott az igazi gálázás, hullámzó, fordulatos volt a meccs, a Red Foxes dekoratív lányai pedig szebbnél szebb ruhakölteményekben vonták magukra a férfi nézők figyelmét időkéréseknél. A harmadik negyedet követően aztán a Face Team olyan pazar ugró-zsákoló produkciót varázsolt a parkettre, hogy még a sokat tapasztalt profi kosarasok is csak tátott szájjal lesték...

A záró negyed is rengeteg fordulatot hozott, hol egyik, hol másik csapatnak volt jobb, illetve gyengébb időszaka. A meccs végül igazságos 109-109-es döntetlennel zárult. Az MVP a zsákoló bajnok Lasan Kromah lett.

A nézők pedig jó érzéssel indulhattak el hazafelé: egy pörgős, látványos, izgalmas gálának lehettek részesei.

Vármegyei szövetségek