23
Apr
2017
Férfi NB I: fontos meccset nyert meg a Szeged
2017. április 23.  |  16:04


Győzelmet engedett ki a kezéből a MAFC

Az már korábban eldőlt, hogy fővárosi play-outot rendeznek idén, így már csak a hazaiak számára volt tétje a MAFC - Atomerőmű SE alsóházi mérkőzésnek, hiszen az még kérdéses, hogy az Újbuda vagy az újonc kezdi pályaelőnyből a csatát. Hosszú idő után újra ott volt a csapat keretében a sérülésből visszatérő Uros Duvnjak és Kovács Ádám, a túloldalon viszont Talor Battle személyében egy fontos láncszem hiányzott. Egyértelműen érződött a mérkőzés elején, hogy melyik csapat a motiváltabb. A MAFC okos támadásokat vezetve a negyed felénél már 12-4-re vezetett, míg a paksiak csak sikertelenül tüzeltek. Jót tett az Atomerőmű játékának Gilbert beállítása. Az amerikai zsinórban kilenc pontot dobott, amivel egészen két pontig zárkóztak a vendégek. Sőt nem sokkal később már a vezetést is megszerezte az ASE, amikor Gilbert második tripláját küldte a helyére, ám végül a MAFC várhatta előnnyel a második negyedet (23-18). Kétszámjegyűvé vált a hazaiak előnye, úgy tűnt, Duvnjakék lendületét nem lehetett megtörni. Sokkal meggyőzőbb volt a budapesti csapat, melynek a 16. percben már 17 pont volt az előnye. A félidő végére azonban összekapták magukat a paksiak, és egy 9-0-s sorozattal sikerült újra tíz ponton belülre kerülniük. A szünetben 44-37 volt az állás.

Hazai szempontból borzasztóan, a vendégek szempontjából parádésan indult a második félidő. Az ASE előbb bedobta a félidő végén Garai Péterre fújt technikai utáni büntetőt, majd a 25. percben már 44-47-re vezetett, miután egy 10-0-s rohanást produkált. 55-59-ről indult a záró felvonás. Hosszú percekig nem esett kosár, mindkét oldalon sok volt a pontatlanság. 55-63 után büntetőkkel sikerült újra visszajönnie a meccsbe a MAFC-nak. Elmozdult a holtpontról az Atomerőmű: sorrendben Samenas, Kovács, majd Medve is triplát dobott, amivel eldőlt a mérkőzés. Az ASE ezzel a városi rivális Vasas után, a MAFC-ot is legyőzte kétszer otthonában.

Legyőzte a Vasas a Jászberényt

Sok hibával és rengeteg eladott labdával indították a csapatok a találkozót, melynek első két percében nem is esett kosár. Az első negyed derekán Sárosi Bulcsú vezetőedző 0-6-nál időt kért. Hat és fél perc után megtört a jég, és Garamvölgyi duplájával megszületett az első Vasas-kosár, a magyar erőcsatár ráadásul fél percen belül duplázni tudott (4-8). A folytatásban sem hullott kosáreső, de kezdtek magukra találni a hazaiak: Moravcsik és Wright pontjai után 10-12-es állásnál már a vendégek mestere rendelte magához csapatát. Rendezte is a sorokat a jászberényi együttes, amely az első negyed utolsó percében újra 6 ponttal vezetett, de tíz másodperccel az etap vége előtt Horváth Ákos egy távolival zárkóztatta a Vasast (13-16). A folytatásban felváltva estek a kosarak, a második negyed derekán Stamenkovic büntetői után már nyolccal is mentek a vendégek, de Taylor egy triplával gyorsan válaszolt (25-30). Horváth Ákos zsinórban szerzett öt pontjának köszönhetően három pontra zárkózott a Vasas, de a Jászberény újra megrázta magát és Williams, illetve Stamenkovic kosaraival ellépett hét ponttal, rögtön jött is a hazai időkérés. Stamenkovic azonban tarthatatlannak bizonyult, és egy trojkával és duplával a nagyszünetre kialakította az addigi legnagyobb különbséget (34-46).

A harmadik negyed első felében sem tudott csökkenteni hátrányán a hazai csapat, amely csak egyetlen egységet tudott hozni a Jászberényen, így a zárófelvonást 11 pontos vendégelőnnyel várhatták a felek (51-62). Taylor sikeres büntetőivel indult az utolsó tíz perc, így hosszú idő után 10-en belülre került a Vasas, ám a túloldalon Stamenkovic sem hibázott a büntetővonalról. Az idő egyre jobban fogyott a hazaiak számára, akik indítottak egy utolsó nagy rohamot: Moravcsik közelről, Katona távolról volt eredményes, így már csak 6 pont volt a Jászberény előnye, jött is a vendégek időkérése (60-66). Hiába a rövid szünet, Pacher zsákolásával és duplájával egyre jobban jöttek fel a hazaiak, akik öt perccel a végső dudaszó előtt egyenlítettek is, sőt, Katona újabb hármasával a meccsen először a vezetést is átvették (69-66). Thompson zsákolása után ötpontos hazai előnynél a vendégek vezetőedzője, Ménkű Tibor kénytelen volt időt kérni, mivel csapata percek óta nem dobott kosarat. A Vasas azonban nagyon elkapta a fonalat, Thompson egy triplát is elsüllyesztett a JKSE gyűrűjében, de a vendégek sem adták fel: Stamenkovic büntetőkkel tartotta meccsben csapatát, de két perccel a vége előtt a hazaiak legjobbja, Wright révén újra öttel vezetett az újonc (76-71). Innen már nem adta ki kezéből a meccset az újonc Vasas, amely ezzel nagy lépést tett afelé, hogy pályaelőnnyel kezdje a play-outot.

Motiváltabb volt a Kaposvár

Döcögősen kezdődött a Kaposvár-Sopron középházi mérkőzés, a hazaiak kapták el hamarabb a fonalat, és elléptek 11-6-ra, de nem sokra rá jött a fordulat: Spica vezérletével futott egy 8-0-t, mellyel fordított a Sopron. Az első negyed végén Baki ziccerével hárompontos előnyre tettek szert a somogyiak (18-15). A második etapban jóval kevesebb hiba jellemezte a csapatokat, felpörgött a meccs, és egymás után estek a kosarak a két palánknál. Aztán Hendleinék elkezdtek újra megépni, akadt olyan periódus, amikor nyolccal is vezettek már, ám ennél nagyobb előnyre nem tudtak szert tenni. Leginkább a védekezésbe csúsztak hibák hazai oldalon, a soproniak ugyanis rendre meg tudták találni az üres dobóhelyzeteket, amiket nem is hibáztak el. Myles volt leginkább elemében a félidő vége előtt, zsinórban hét pontot szerzett, így háromra felzárkózott a szünetre az SKC (40-37).

Wisseh kosarával indult a harmadik negyed, majd Cooke dobott egy triplát, amivel tízre nőtt a különbség (47-37). Üggyel-bajjal tartani is tudta nagyobb előnyét a hazai alakulat, ám a negyed végére négy pontra feljött Dragan Aleksic csapata. A slusszpoén azonban Fodoré volt, aki egy utolsó másodperces kosárral 63-57-re módosította az eredményt. Frazier kosara indította az utolsó felvonást, ekkor 65-57-re vezetett a KKK. Nem sokkal később újra „lopakodni" kezdett a Sopron, Johnson, Spica és Dufault kosarai után négypontos közelségbe értek a vendégek. Fekete Ádám időkérése után aztán újra el tudott távolodni kicsit ellenfelétől a Kaposvár, igaz a Sopron ettől sem roppant meg. Az utolsó percekre sikerült Dufault kosara után kettő pontra visszajönniük, ám ezt követően azonnal jött a válasz Cooke-tól egy „faultos" ziccerrel. A büntetője ugyan kimaradt, mint ahogy az ezt követő soproni támadásnál Mills ziccere is. Ez pecsételte meg végleg a vendégek sorsát, az utolsó másodperceket ugyanis passzolgatva lepörgették a hazaiak, és így behúzták második győzelmüket a középszakaszban.

Visszavágott a Kecskemétnek a Szedeák

A rájátszásba kerülés szempontjából sorsdöntő mérkőzést játszott Kecskeméten a Szedeák. Mind a két együttes jó formában volt, a KTE zsinórban négy győzelmet aratott, otthon még veretlen volt a középszakaszban, és idegenben is két találkozóját megnyerte. A két csapat azonos mérleggel, 16 győzelemmel és 15 vereséggel állt a tabellán. Juhos közelijével indult a meccs, majd Karahodzic egyetlen büntetőjére Ciric felelt, aztán Juhos dobott egy triplát. Ciric maradt üresen, az ő hármasa után már nem bírta tovább Forray mester, és 1-10-nél időt kért. Hiába, továbbra is pazarul játszottak a szegediek. Ciric büntetője után 10-20 volt az állás, Lilov a dudaszó pillanatában dobott egy triplát, ezzel 17-27 lett az első negyed vége. Szép akció végén Juhos dobása döcögött be a gyűrűbe, majd Lilov újabb hármasával már 18 ponttal vezettek a szegediek (17-35). Villantak párat Ivosevék is, 23-35-nél időt kért Nikola Lazic. Továbbra is tarthatatlan volt a szegediek korábbi erőcsatára, hiába volt rajta ember, tíz ponton belülre hozta fel a hazaiakat (28-37). A második etap végül Karahodzic kosarával ért véget, 30-39.

Juhos kosaraival (előbb dupla, majd egy tripla) indult a második játékrész, aztán Ciric osztott ki egy blokkot. A vendégek szerb irányítója, Boltic kipontozódott a 23. percben. Kezdett egyre feszültebbé válni a meccs, érezni lehetett, hogy nagy a tét. Ivosev szerzett kosarat, illetve harcolt ki ezzel egy időben egy sportszerűtlen faultot, 52-66-ról indult az utolsó etap. Két és fél percig nem született pont, ez a Szedeáknak tökéletesen kedvezett. Aztán hatot dobott sorozatban a hazai együttes, Nikola Lazic a 34. percben időt kért. Egyre jobban fogyott a szegedi előny, a lila-fehérek a végére visszajöttek a meccsbe. Már csak 43 másodperc volt hátra, amikor Lilov büntetőzhetett, és mindkettőt bedobta (66-74). Kecskeméti kosár, szegedi labdaeladás, és kecskeméti tripla következett. 71-74 állt ekkor az eredményjelzőn, és 33 másodperc volt hátra. Csirics dobhatott kettőt, de csak egy ment be, a kecskeméti időkérés után pedig Ivosev volt eredményes (73-75). Lilov büntetőzött eredményesen, majd Ivosev triplájával kettőre zárkóztak a hazaiak (76-78). Csirics rontott dobása után volt még egy kecskeméti hármaskísérlet, ami lejött a gyűrűről, így nyert a Szedeák.

 

 

KÖZÉPSZAKASZ, KÖZÉPHÁZ

KTE-DUNA ASZFALT-NATURTEX-SZTE-SZEDEÁK 76-78 (17-27, 13-12, 22-27, 24-12)

Kecskemét, 800 néző. V: Földházi, Papp P., Söjtöry

KECSKEMÉT: Pongó Máté 3/3, Pongó Martin 5/3, DJERASZIMOVICS 19/6, IVOSEV 23/3, Karahodzsics 5. Csere: DJUKANOVICS 19/15, Hegedűs G. 2, Mészáros M. Edző: Forray Gábor.

SZEGED: Boltics, LILOV 24/12, CSIRICS 27/9, JUHOS 17/6, Sulovics 4. Csere: Vágvölgyi, Bán, Filipovics 3/3, Révész 3/3. Edző: Nikola Lazics.

Kipontozódott: Boltics (23. p.)

Statisztika:


http://kosarsport.hu/game/hun_2phm/x1617/hun_2phm_713

 

KAPOSVÁRI KK-SOPRON KC 84-80 (18-15, 22-22, 23-20, 21-23)

Kaposvár, 600 néző. V: Szabó G., Jakab L., Tőzsér

KAPOSVÁR: WISSEH 17/3, FRAZIER 11/3, COOKE 19/9, HENDLEIN 14/3, Simms 6. Csere: Grebenár 2, Fodor M. 10, Baki 5/3. Edző: Fekete Ádám

SOPRON: B. JOHNSON 16/3, Mills 2, Myles 12/6, DUFAULT 19, Tóth G. 4. Csere: SPICA 15, Dénes, Ruják A. 7/3, Takács N. 5/3. Edző: Dragan Alekszics 

Statisztika:

http://kosarsport.hu/game/hun_2phm/x1617/hun_2phm_714 

 

KÖZÉPSZAKASZ, ALSÓHÁZ

MAFC-ATOMERŐMŰ SE 67-74 (23-18, 21-19, 11-22, 12-15)

Gabányi-sportcsarnok, 450 néző. V: Kapitány, Balog Gy., Minár

MAFC: M. Smith 7/3, Lakits, Misek 11/3, Sihota 12/6, Poscic 7. Csere: DUVNJAK 15/3, Kovács Ádám 5/3, Pápai, POLYÁK 10/6. Edző: Garai Péter

PAKS: KOVÁCS ÁKOS 13/9, Samenas 16/9, Medve 6/6, Tiby 10, WATKINS 8. Csere: GILBERT 21/9, Will, Illés M., Plézer, Kalmár. Edző: Teo Cizmic

Kipontozódott: Will (36. )

Statisztika:

http://kosarsport.hu/game/hun_2phl/x1617/hun_2phl_607



VASAS BUDAPEST-JP-AUTO JÁSZBERÉNYI KSE 84-79 (13-16, 21-30, 17-16, 33-17)

Sport 11 csarnok, Kánai út, 450 néző. V: Farkas G., Ádám, Rácz Zs.

VASAS: R. Taylor 7/3, HORVÁTH Á. 10/6, GARAMVÖLGYI 11, Thompson 14/6, Pacher 13. Csere: Katona R. 6/6, R. WRIGHT 15, MORAVCSIK 8, Kozma N., Andrássy. Edző: Sárosi Bulcsú

JÁSZBERÉNY: Saddler 8/6, Arrington 8, B. Williams 13/3, SZTAMENKOVICS 29/9, CSEH GY. 10. Csere: Czirbus 6, Mándoki 3/3, Bazsó 2. Edző: Ménkű Tibor

Kipontozódott: Saddler (39. p.), Sztamenkovics (40. p.)

Statisztika:

http://kosarsport.hu/game/hun_2phl/x1617/hun_2phl_608 


Vármegyei szövetségek