Tippmix Női NB I: A Győr a Szekszárdot, a Sopron a PEAC-ot győzte le
11
Dec
2022
Tippmix Női NB I: A Győr a Szekszárdot, a Sopron a PEAC-ot győzte le
2022. december 11.  |  21:00

A női bajnokság 11. fordulójának rangadóján a SERCO UNI Győr 78-64-es győzelmet aratott az Atomerőmű KSC Szekszárd együttese ellen.

A mérkőzést Cyesha Goree közeli találata indította, melyre Aaryn Ellenbergtől érkezett a válasz. Mompremier 2+1-es akciója után pedig már a Győr vezetett 5-2-re. Bár a folytatásban, a szekszárdi oldalról Ruthy Hebard is beállt a pontszerzők sorába, a hazaiak légiósait továbbra sem tudták megállítani Zseljko Djokics tanítványai. Előbb Mompremier, majd Ellenberg duplája következett, amivel 9-4-re változott az állás. A következő percekben pedig a KSC mondhatni csak kergette a Győrt. Megkezdődött ugyanis az adok-kapok játék, melynek köszönhetően a hazaiak stabilan őrizték pár pontos előnyüket. Legalábbis egészen a hatodik percig, amikor is Studer Ágnes középtávolijával 11-10-re zárkózott fel a Szekszárd. Az egyenlítés, vagy akár a fordítás azonban elmaradt. Ezúttal ugyanis Török Ágnes volt sikeres, kinek találata visszaállította az eddig megszokott három pontos különbséget. A vendégek viszont erre sem igazán tudtak reagálni. Következő támadásuk során Victoria Vivians engedett el egy hárompontost, melyből végül Aaryn Ellenberg szerzett védőlepattanót. A Győr irányítója gyorsan végigszántott a pályán, majd távolról egy triplát süllyesztett az ellenfél hálójába. Az állás ezzel 16-10-re változott, majd Zseljko Djokics vezetőedző időkérése következett. Ezután sem mondhatni igazán, hogy a Szekszárd rendezni tudta volna sorait. Szépen lassan, de a felek közti differencia egyre inkább növekedett, mígnem 23-12-nél – Török Ágnes távoli találatával – a 10 pontot is átlépte. A vendégek vezetőedzője azonban már nem kért időt. Peregtek a másodpercek, ám az utolsó pillanatban még Sabina Oroszová volt sikeres.

A második felvonás 25-12-vel kezdődött, majd szinte azonnal érkezett is Dubei Debóra triplája. A vendégek ekkor váltottak ritmust. Előszőr Studer Ági, majd Sydney Wallace találata következett, amivel összesen négy pontot faragot le a Szekszárd a hátrányából. Ám míg a támadótérfélen egyre magabiztosabbnak tűnt Zseljko Djokics együttese, addig védekezésben továbbra is nagyok voltak a hiányosságok. Ezúttal Peyton Williams állt be a pontszerzők sorába, hozzá pedig  Mompremier és Dombai pontjai is csatlakoztak, melyeknek köszönhetően a felek közti különbség közel 20 pontra nőtt. 36-18-nál tehát nem volt más választása a vendégek vezetőedzőjének, mint időt kérni csapatának. Visszatérve azonban eléggé felforrósodott a hangulat. A játékvezetők ugyanis technikai faultot, hibát ítéltek a Szekszárd kispadjának, amiért Ellenberg állhatott vonal mögé. A győri légiós dobása pedig mondani sem kell, találattal végződött (37-18). Ezután, egy elég agresszív periódus vette kezdetét, hisz a játékosok egymás után ütötték be a faultokat. Hogy a szó szerinti csata véget érjen, a hazaiak vezetőedzője, Cziczás László kért időt. Az egy perces taktikai szünetet követően a különbség azonban a húsz pontot is átlépte (39-18). A félidőből ekkor még hátra volt bő három perc, ez azonban egyre inkább a végső döfésnek érződött a KSC számára. Itt-ott ugyanis a vendégeknek is megvoltak a találatai, a mérkőzés ritmusát azonban abszolút a győriek diktálták. A nagyszünetig a játék képe tehát már nem is változott, a felek végül 50-25-ről, azaz 25 pontos győri előnnyel fordulhattak. A hazai együttesből már három játékos is tíz pont fölött járt, a mezőny legjobbja pedig a 12 pontos Aaryn Ellenberg volt.

A második félidő Beatrice Mompremier kosarával folytatódott. A túloldalon Sydney Wallace indított kontratámadást, melyet bár nem sikerült kosárral befejeznie, két büntető jogát kiharcolta. Találataival 52-27-re változott az állás. A pontszerzésnek ezzel azonban még nem volt vége. Érkezett ugyanis a győriek válasza, méghozzá Nagy Dóra jóvoltából, aki pedig közelről volt sikeres. A vendégek jóval magabiztosabb játékképet mutattak, mint az találkozó első félidejében. A ‘probléma’ csupán abból keletkezett, hogy a Győr ott folytatta játékát, ahol abbahagyta. Ennek ellenére, 56-37-nél a KSC-nek sikerült ismét húsz pont alá férkőznie, ami időkérésre kényszerítette a fehér-zöldek vezetőedzőjét. A pályára visszatérve, továbbra is Sydney Wallace volt a vendégek legnagyobb fegyvere. A játék ugyanis az ő hárompontosával folytatódott, majd Cyesha Goree pontjai következtek, amivel pedig 56-42-re változott az állás. A különbség tehát 25-ről pontosan 14 pontra csökkent, így Cziczás László egy újabb időt kért csapatának. A szünetek azonban nem zavarták meg a vendégek játékát. Nem csökkent a lendületük, ami az eredmény alakulásán is tisztán látszódott. Az előnyt bár továbbra is a győriek élvezhették, a hurok egyre inkább szorult a nyakuk körül – 56-47-nél ellenfelük ismét tíz pont alá férkőzött. Ekkor következtek Studer Ágnes pontjai, amivel pedig már hat pontra tudott felzárkózni a Szekszárd. Érdekesség, hogy a negyed alakulását tekintve míg a Győr csupán 6 pontot tudott szerezni, addig a Szekszárd 26 pontot gyűjtött. A hazaiak teljesítményén az utolsó másodpercben viszont Aaryn Ellenberg szépített, aki egy hárompontossal zárta a játékrészt.

A mérkőzés záró szakasza 60-53-ról folytatódhatott, az utolsó tíz percet pedig Ruthy Hebard találata vezette fel. Ezután a pontszerzés igencsak lelassult. A következő találat ugyanis két perc múlva következett, méghozzá Nagy Dóra jóvoltából. Ez a találat volt a végső adok-kapok játék felvezetője, mígnem 66-60-nál Zseljko Djokics vezetőedző kért időt csapatának. A folytatásban viszont megtáltosodott a győri együttes. Cziczás László tanítványai rendezték soraikat, mozgósították utolsó csepp energiájukat is, hogy megtartsák kialakított előnyüket. 71-64-nél pedig továbbra is 7 ponttal vezetett a Győr. Ezzel meg is kezdődött a végjáték. Találat nélkül teltek ezután a hosszú másodpercek, mígnem Nagy Dóra volt ismét sikeres. 73-64-nél így ismét szekszárdi időkérésen volt a sor. Két perc volt hátra a mérkőzésből, a felek pedig csapataik legjobbjait vonultatták fel. A pályára visszatérve ismételten Nagy Dóra indított támadást, amit bár nem kosárral, de fault utáni büntetővel fejezett be. Ezzel pedig a különbség újból elérte a 10 pontot (74-64). A hátralévő időben Dombai Réka, illetve Török Ágnes is szerzett kosarat, amivel pedig kialakult a 78-64-es végeredmény is. A SERCO UNI Győr tehát végig vezetve, magabiztos győzelmet aratott az Atomerőmű KSC Szekszárd csapata ellen.


SERCO UNI Győr - Atomerőmű KSC Szekszárd 78-64 (25-12, 25-13, 10-28, 18-11)

Bajnokság 11. forduló
Győr, Széchenyi István Egyetemi csarnok
Földházi Tamás Péter, Praksch Péter Árpád, Sörlei Attila (Forrai Sámuel)

SERCO UNI Győr: Ellenberg 17/6, Bach -, Dombai 11, Oroszová 2, Mompremier 17. Csere: Nagy 5, Weninger -, Rozmán -, Török 9/3, Varga -, Williams 14, Dubei 3/3.

Atomerőmű KSC Szekszárd: Hebard 15, Vivians 6, Boros -, Goree 8, Studer 15. Csere: Bálint -, Horváth -, Mányoky -, Wallace 19/12, Miklós 1, Szűcs -, Holcz -.

 

A magyar bajnokság 11. fordulójának vasárnapi mérkőzésén a DVTK – Hun-Therm 79-62-es győzelmet aratott hazai pályán a Ludovika Csata együttese ellen.

A találkozót a vendégek pontjai indították. Előszőr Horváth Bernadett volt távolról sikeres, majd Samantha Fuehring büntetője következett. A Miskolc csupán Kiss Angelika pontjaival tudott válaszolni, így a kezdeti előny a vendégeké maradt (2-4). Ekkor következett Toman Dóra büntetője, majd a miskolci oldalról Aho Tyra sikeres közelije. Ezzel a DVTK egy pontra zárkózott fel, fordítani azonban továbbra sem tudtak. Kosárra tulajdonképpen kosár volt a válasz, amivel a Csata megtudta őrizni pár pontos előnyét. A hatodik percben 8-11-et regisztrálhattunk. A vendégeken mindennél jobban érezhető volt az akarat, hiszen a tét a Magyar Kupaszereplés volt számukra. Szépen, higgadtan és koncentráltan kosárlabdázott Tursics Krisztián együttese, amit az eredmény alakulása is tükrözött. 10-13-nál ezúttal Gyöngyösi Janka volt sikeres, miután hazai időkérés következett. A taktikai szünet után jócskán felgyorsultak az események. Előszőr is a Diósgyőr egyenlített 13-13-nál, fordítani viszont ezúttal sem tudtak Völgyi Péter tanítványai. Ismét Toman D. büntetője következett, majd Gyöngyösi újabb találata, amivel 13-16-ra változott az állás. A második negyed végül innen folytatódhatott.

A következő tíz percet Arella Guirantes büntetőtalálatai vezették fel, amivel a hazaiak ismét 1 pontra zárkóztak fel. Ezután Fuehring és Darcee Garbin váltottak hárompontosokat, majd következtek Gyöngyösi Janka büntetői. Az eredmény alakulásán is látszódik, hogy kosárra-kosár volt a válasz. Az események újabb két perc elteltével vettek azonban fordulatot, amikor is Cheridene Green szerzett labdát. A miskolci akciót végül Oláh Fruzsina fejezte be sikeresen, méghozzá távolról. Ezzel pedig a DVTK 23-21-nél megfordította a mérkőzést. Bár a következő pontokat is a hazai együttes szerezte, a Csata azonban egy pillanatra sem hagyta magát. Végig ott volt ellenfele sarkában, majd 26-27-nél – Toman D. triplájának köszönhetően – ismét magukféle billentette a mérleget. A felek ezután is fej-fej mellett haladtak, legalábbis egészen 29-32-ig, amikor Gyöngyösi Janka távolijával három pontos előnyre tett szert a vendég gárda. Ekkor pedig Völgyi Péter vezetőedző kért időt csapatának. A folytatásban rendezte sorait a Diósgyőr, és ismét átvették a vezetést. Ezúttal Tursics Krisztián kényszerült időkérésre. A játékrész hátralévő percei hasonló izgalmakat tartogattak – előszőr 34-34-nél, majd újból 36-36-nál lett egál a mérkőzés. Ezután pedig Garbin remeklése következett, melynek köszönhetően az állás 40-36-ra változott. A félidő eredményét végül Horváth Bernadett hárompontosa állította be, ám még ezzel is 5 pontos hátrányba kerültek a vendégek. A felek tehát 44-39-el kezdhették meg a nagyszünetet.

A harmadik negyed elején Cheridene Green és Barnai Judit váltottak kosarakat, vagyis az állás érdemben változatlan maradt (46-41). Ami viszont már változtatott a különbségen, az Green újabb találata volt. Ez már kellő lendületet, löketet adott a Miskolcnak, akik egy szemvillanás alatt tíz pont fölé növelték előnyüket. Az utolsó csepp a pohárban Kányási Veronika triplája volt. Az állás ezzel 55-41-re változott, és ekkor már a Csata vezetőedzője kért időt eligazításra. A szünet azonban nem zavarta meg a DVTK magabiztos játékát. Visszatérve is egymásután szerezték a pontokat, míg a vendégek egyre pontatlanabbul kosárlabdáztak. Ennek köszönhetően a differencia végül a 20 pontot is elérte, ami a játékrész végéig csupán egy pontot változott. Az utolsó tíz perc tehát 68-47-ről indult, méghozzá Fuehring sikeres büntetőivel, amivel a Csata légiósa a 13. pontját szerezte meg. A találkozó viszont ezután a harmadik negyedben megszokott ritmusban folytatódott. A felek közti húsz pontos differencia állandósulni látszódott – újabb öt perc elteltével egészen pontosan 73-53-at regisztrálhattunk. Ekkor pedig a vendégek kértek időt. A folytatásban Tursics Krisztián tanítványai azonban továbbra sem tudták kontrollálni a DVTK center/ festék-orientált támadásait. A legnagyobb erőforrást Kiss Angelika jelentette a palánk alatt, aki a találkozó végére 21 pontig jutott. Bár a vendégek minden tőlük telhetőt megtettek, a DVTK – Hun-Therm végül így is magabiztos győzelmet aratott. A mérkőzés végeredménye 79-62 lett.


DVTK - Hun-Therm - Ludovika Csata 79-62 (13-16, 31-23, 24-8, 11-15)

Bajnokság 11. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Goda László, Szilágyi Bálint, Rózsavölgyi Alexandra (Zalai Ákos István)

DVTK - Hun-Therm: Aho T. 4, Garbin 14/6, Guirantes 5, Kiss 21, Aho N. -. Csere: Bernáth 9/6, Green 13, Vég-Dudás -, Oláh 6/6, Márkusz -, Kányási 7/3.

Ludovika Csata: Fuehring 17/3, Czank 6/3, Barnai 3, Toman D. 12/6, Horváth 7/6. Csere: Toman R. 2, Jáhni 4, Boros -, Szabó -, Gyöngyösi 11/3.

 

A bajnokság 11. fordulójában a Sopron Basket 78-45-re legyőzte az NKA Universitas PEAC gárdáját.

Igyekezett a mérkőzés elején magához ragadni a kezdeményezést a Sopron Basket. Négy és fél perc alatt 10-0-ra léptek el a hazaiak. Fegyverneky Zsófia, Jelena Brooks és Dragana Stankovic voltak ezen futás pontszerzői. Cierre Burdick törte meg a PEAC kosárcsendjét, de összességében 10 pont környékén látszott állandósulni a különbség. Érdemes kiemelni Alice Kunek és Ivana Katanic szép tripláit az első szakasz hajrájából. 10 perc után végül 16-6 állt az eredményjelzőn. A második etap elején Varga Alíz és Yvonne Turner növelte a soproni előnyt. A hazaiak azonban ekkor még nem tudták bevinni a döntős futást, 23-11 után megtorpantak.

A PEAC a négy pontot szerző, büntetőket is kiharcoló Kiss Virág pontjaival igyekezett közelebb kerülni. Amikor pedig Ivana Katanic duplája célt ért, 23-17-re szépítettek a vendégek. Gáspár Dávid időt is kért. Emlékezhetünk rá, hogy a Salamanca ellen a második negyed ritmusvesztése nagyon sokba került a Sopronnak. Ezúttal az időkérés után Alice Kunek azonnal triplát értékesített. Erre Ivana Katanic válaszolt. Összességében azonban megfogta riválisa felzárkózását a Sopron. Sőt, a félidő végjátékában Alice Kunek harmadik triplájával 29-20-ra módosították az állást a hazaiak, majd Fegyverneky Zsófia alakította ki a 31-20-as állást. Kunek már egymaga 11 pontnál járt. A pécsieknél Kiss Virág és Ivana Katanic jutott 7-7 pontig. A harmadik negyed elején gyorsan egyértelművé tette a fölényét a Sopron. Kifejezetten jó ritmusban és jó felfogásban jött ki a címvédő. Ezi Magbegor, Alice Kunek és Fegverneky Zsófia 8-0-s futást vezényelt, amivel 39-20-ra módosult az eredmény.

Pécsi időkérés után is lendületben maradtak a hazaiak, így végül 12-0-nál állt meg a soproni futás. 42-20 után Wentzel Nóra triplájával szépített a PEAC. Erre azonban Czukor Dalma, majd Varga Alíz triplái érkeztek válaszul. Stabilan 20 pont felett állandósult a hazai előny. A harmadik szakaszban a 13 soproni mezőnykísérletből 8 sikeres lett. Ezi Magbegor pedig egymaga 11 pontot szerzett. A negyed hajrájában a 30 pontot is átlépte rövid időre a differencia. Az utolsó 10 percnek 56-28-ról futottak neki a csapatok. Itt nem lehetett kérdés a győztes kiléte. Pontgazdag szakasz kerekedett, mely során az első kilenc mezőnykosár tripla volt. Ritkán látni ilyet. Ebből ötöt a Sopron, négyet a PEAC szerzett. Ennek megfelelően a különbség sem változott érdemben. 71-40-nél Beatriz Sanchez büntetője törte meg ezt a sorozatot, de biztos, ami biztos, erre Czukor Dalma hárompontossal válaszolt. Becsülettel küzdött a PEAC ezen és 30 pont környékén meg is fogta a meccset, de összességében a soproni siker egy pillanatig nem volt kérdés a második félidőben.

 


Sopron Basket - NKA Universitas PEAC 78-45 (16-6, 15-14, 25-8, 22-17)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 11. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
dr. Mészáros Balázs, Frányó Péter, Rácz Zsolt Róbert (Sarkadi-Nagy Ágnes)

Sopron Basket: Kunek 21/15, Fegyverneky 7, Stankovic 3, Erdélyiova, Brooks 6. Csere: Magbegor 13, Varga 8/6, Czukor 9/9, Sitku 2, Böröndy 6/6, Turner 3/3, Völgyi.

NKA Universitas PEAC: Kiss 12/3, Katanic 12/6, Laczkó, Calhoun 8/6, Burdick 3. Csere: Szücs 1, Selcova, Olawuyi, Wentzel 6/6, Sanchez 3.

 

A bajnokság 11. fordulójában a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós 69-68-ra legyőzte a Vasas Akadémiát.

Villámrajtot vett a Vasas a mérkőzés elején. Az első hat mezőnykísérletükből négy sikeres lett a vendégeknek és ezzel 9-2-es előnyre tettek szert, így kicsivel több, mint két perc után már hazai időkérés miatt állt a játék. Schaquilla Nunn, Nadija Smailbegovic és Papp Dia voltak ezen futás pontszerzői. Az egyetlen hazai találat Raina Perez nevéhez fűződött. Az időkérés után Tóth Orsi és Madár Eszter kétszámjegyűre növelte a csapata előnyét. A BKG kosárcsendjét Kayla Jones és Takács Dorina törte meg. A különbség 8-12 pont környékén állandósult. Az első negyed hajrájában felváltva estek a találatok. 10 perc után 26-16-os eredményt rögzíthettünk. A második etap elején Tóth Orsi 2+1-es megoldásával 13 pontra nőtt a Vasas előnye, de 29-16 után közel négy percig nem találtak be a vendégek. Ez idő alatt 29-23-ra szépített a BKG. Szabó Dóra triplája alakította 29-23-ra az állást és ekkor Milos Pavlovic időt is kért.

A folytatásban kiegyenlített játék mellett felváltva estek a találatok. A Vasas előtt 34-28 után – a félidőig 11 pontig jutó és ezzel csapata legeredményesebbjének bizonyuló – Nadia Smailbegovic triplájával megnyílt az út, hogy ismét elszakadjon. Ezzel nem tudott élni. Solanch Aldazabal büntetői alakították ki a félidei 37-30-as eredményt. A hazaiaknál a 7 pontos Kayla Jones volt a legeredményesebb. A harmadik szakasz legelején Raina Perez triplájával 37-33-ra szépített a BKG. Ezt követően még többször is elszakadt 5-6 ponttal a Vasas, de ekkor már teljesen kiegyenlítődött a játék képe. Sőt, 46-41 után Raina Perez és Solanch Aldazabal révén 46-46-nál egyenlített a BKG.  A vezetést még nem tudták átvenni a hazaiak. Tóth Orsi és Madár Eszter felelt a pontokért a Vasasnál, majd jött Papp Dia triplája és Schaquilla Nunn ziccere, így a harmadik negyed hajrájába 58-51-ről fordultak a csapatok.

A harmadik etap végjátéka lélektanilag egy komoly fordulatot hozott. Kayla Jones két triplájával ugyanis 58-57-re felzárkózott a BKG. Ez pedig új lendületet adott a házigazdának a negyedik negyedre. Schaquilla Nunn és Madár Eszter még 62-59-es előnyhöz juttatta a Vasast, de ezt követően 64-62-nél összejött a fordítás a BKG-nak. Vári Zita duplájával szerezte meg a vezetést a házigazda. Kőkemény és töredezett hajra formálódott. Schaquilla Nunn révén egyenlített a Vasas, majd Vári Zita triplájával 67-64-nél ismét a BKG járt előrébb. Tóth Orsi 67-66-ra felhozta a Vasast, de Vári Zita keze büntetőnél sem remegett meg, így 69-66-ra újra elszakadt a BKG. Az utolsó három percben mindössze egy mezőnykosarat jegyezhettünk fel. Ez Tóth Orsi nevéhez fűződött. Mindkét csapat előtt több lehetőség adódott, ezek azonban kimaradtak. Egy labdaszerzés után még az utolsó másodpercekben is támadhatott a győzelemért a Vasas, a lehetőséggel viszont nem élt. A BKG 69-68-as sikert aratott és ezzel az alapszakasz feléhez érkezve biztosította helyét az első nyolc között a tabellán, így várhatja a Magyar Kupa negyeddöntőinek sorsolását.


BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós - Vasas Akadémia 69-68 (16-26, 14-11, 27-21, 12-10)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 11. forduló
Szigetszentmiklós, Városi Sportcsarnok
Cziffra Csaba Zsolt, Kapusi Gábor, Jankovics Viktor Zsolt (Hoffmann Gergely)

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós: Perez 12/3, Katona 9, Takács 4, Jones 13/6, Degbeon 10. Csere: Vári 11/3, Aldazabal 7/3, Szabó 3/3, Zsámár

Vasas Akadémia: Smailbegovic 14/12, Nunn 14, Papp 14/6, Tóth 11, Madár E. 11. Csere: Budácsik 2, Szerencsés, Salamon 2, Madár K.

 

Vármegyei szövetségek