Magabiztos sikert aratott U18-as női válogatottunk a finnek ellen
10
Aug
2024
Magabiztos sikert aratott U18-as női válogatottunk a finnek ellen
2024. augusztus 10.  |  16:25
A portugáliai U18-as Európa-bajnokságon az 5-8. helyért zajló küzdelmek alkalmával a magyar válogatott végig vezetve 73-55-re győzte le Finnországot. Ezzel a mieink az 5. helyért játszhatnak a záró napon. A tét óriási lesz, a győztes részvételi jogot szerez a 2025-ös csehországi U19-es világbajnokságra - írja a wbasket.hu.
 
Az 5-8. helyért zajló csatározások a kvalifikációs versenyeken mindig speciális helyzetet jelentenek, hiszen egy negyeddöntős vereséget követően, de megközelítőleg hasonló tét mellett kell minden csapatnak pályára lépni. Ez éreztette is a hatását. Az első négy percben mindössze egy finn büntetőt jegyezhettünk fel. A hosszú kosárcsendet megtörve riválisunk egy duplát is értékesített, de ez a 3-0 volt a finnek legnagyobb előnye ezen a délutánon. Fárbás Eliza duplájával és Kókai Patrícia triplájával fordítottak a mieink. Ezt követően fokozatosan el is szakadtunk riválisunktól. Amikor az utolsó percben Janzsó Alíz duplája célt ért, 13-5-re mentünk. Az utolsó másodpercekben Alíz büntetőt is értékesített, 10 perc után 14-5-re mentünk. A második szakasz elején Toman Réka két büntetővel a lélektani 10 egység fölé növelte az előnyt. Válaszul a finnek betaláltak egy triplából, de érdemben nem tudtak közelebb kerülni.
 
A második negyed feléhez közeledve az első etap kezdeti pontszegény időszakát idézte a játék. Azzal az óriási különbséggel, hogy ez egyben azt jelentette: az addig kiharcolt 8-10 pontos előnyünk állandósulni látszott. Óriási kérdés volt, hogy ezúttal melyik gárda tud váltani. Végül a mieink tudtak: Josepovits Kinga és Rátkai Eszter révén 22-8-ra szakadtunk el. Eszter nem sokkal később 2+1-es helyzetet is értékesített, 25-10-re alakítva az eredményt. Az előnyünk az első félidőben ezen a 15 ponton tetőzött. A nagyszünethez közelítve felváltva estek a kosarak. Végül 30-20-ról fordulhattunk a hosszabb pihenőre. A harmadik negyed elején két perc alatt 10-0-s futással erősítette meg fölényét nemzeti csapatunk. Sorrendben Rátkai Eszter, Fárbás Eliza és két triplával Toman Dóra voltak ennek a motorjai. Egy sikeres távoli dobással felelt erre Finnország, de kulcs volt, hogy minden ilyen pillanatban azonnal jött válasz és így nem tudott új lendületet venni riválisunk.
 
A finn felzárkózási kísérletekre hol Rátkai Eszter, hol Janzsó Alíz, hol Kókai Patrícia vagy Jsopevits Kinga felelt. A különbség 16-19 egység között állandósult. Az utolsó 10 percnek 54-37-ről futottunk neki. Már 19 mezőnykosarat és kilenc pontszerzőt jegyezhettünk fel a mieinknél. A záró szakasz elején szigorított védekezésén Finnország. Igyekeztek többet csapdázni és ezzel elbizonytalanítani válogatottunkat. Az egész meccsen mindössze két dobást hibázó Rátkai Eszter triplájával, majd Szücs Gréta duplájával 61-43-ig tartottuk a nagyobb előnyt. A folytatásban a finnek két triplával és egy szerzett labda utáni ziccerrel tették szorosabbá a csatát. A felzárkózásuk 61-51-ig tartott. A lányoknak helyén volt a szívük, hiszen Poczkodi Zsófi, Janzsó Alíz és és Gábor Lili 8-0-s futást vezényelt. Amikor az utolsó két percbe érve 69-51-re elléptünk, eldőltek a lényeges kérdések.
 
Válogatottunk megérdemelt sikert ünnepelhetett és vasárnap a Portugália – Belgium párharc győztesével az 5. helyért, ezzel együtt a világbajnoki részvételért játszhat.
 
Magyarország - Finnország 73-55 (14-5, 16-15, 24-17, 19-18)
 
FIBA U18 Women's EuroBasket 2024
Centro de Desportos e Congressos de Matosinhos, Matosinhos, Portugália
 
Magyarország: Rátkai 17/6, Gábor 3, Kókai 5/3, Fárbás 6, Josepovits 9. Csere: Drahos 2, Poczkodi 2, Toman D. 10/6, Janzsó 15, Szücs 2, Toman R. 2
 
Finnország: Talonen 8/6, Saviniemi 6/3, Ogun 9, Onnela 13, Nelskyla. Csere: Nordberg 5/3, Rokolampi 6, Patrikainen 2, Jokela, Aden 2, Mace 4.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek