Tippmix Női NB I: A Győr vezeti a tabellát a bajnoki szünethez érve
14
Nov
2022
Tippmix Női NB I: A Győr vezeti a tabellát a bajnoki szünethez érve
2022. november 14.  |  10:00

A bajnokság 9. fordulójában a SERCO UNI Győr 92-71-re győzte le az NKA Universitas PEAC együttesét.

A mérkőzést 4-0-val indította a Pécs. Ezután, Beatrice Mompremier, Török Ágnes és Dombai Réka találataival a Győr vette át a vezetést (6-4). Ezt követően kosárra-kosár volt a válasz, a lépéselőny pedig egészen 8-9-ig a hazaiaké maradt. Ekkor ugyanis Cassidie Burdick és Ivana Katanic voltak sikeresek, amivel a PEAC megfordította a mérkőzést. Az ötödik percben 10-13-at regisztrálhattunk. Ezután következtek Mompremier és Dubei találatai. Ezzel a mérleg ismét Cziczás László együttese felé billent, 14-13-nál azonban a játékvezetők állították meg a játékot. A Pécs csapatából Calhoun szenvedett látszólag nagyobb sérülést, így helyére Beatriz Shancez jött fel a pályára. Calhount társai kísérték a kispadra. 16-13-nál három pont volt a hazaiak előnye, amikor vendég időkérés következett. A negyed hátralévő perceiben ritmust váltott a fehér-zöld együttes, és egy 6-2-es rohammal 22-15-re változtatták az állás. A játékrész hajrájában további egy-egy kosár született, azaz a második felvonás 24-17-ről folytatódhatott.

A következő játékrész már több izgalmat tartogatott. Újabb 6-2-vel nyitott a Győr, ami ezúttal már időkérésre kényszerítette a PEAC vezetőedzőjét. Visszatérve azonban továbbra sem tudta rendezni sorait a vendég együttes. Ismét egy 6-0-ás győri periódus következett, amikor a rosszabb pécsi sorozatot Sanchez hárompontosa szakította meg. Ekkor a felek közti különbség már tíz pont felett járt. Az eredményjelző 35-22-t mutatott, és Cziczás László vezetőedző kért időt csapatának. Visszatérve egy pillanatra fordult a kocka. A Pécs játéka kezdett dominálni a pályán, tíz pont alá viszont továbbra sem tudtak visszajönni Jovan Gorec tanítványai. Dubei Debóra triplája után már 42-26-ot regisztrálhattunk. A differencia ezt követően is egyre inkább növekedett. A nagyszünet végül 18 pontos győri előnnyel kezdődhetett, vagyis a felek 49-31-ről fordulhattak.

A második félidő már mondhatni szorosabban kezdődött. Pontszerzés szempontjából igen csak lelassult a játék, vagyis a főszerepet inkább a védekezés vette át. Négy perc elteltével összesen három kosarat regisztrálhattunk – egyet győri oldalon, illetve kettőt a pécsieknél. Ezzel az állás 51-36-ra változott. A magabiztos előnyt pedig továbbra is a hazaiak élvezhették. Ekkor következett Katanic sikeres duplája, amire Török Ágnes tudott válaszolni, ugyancsak egy büntetővel. A mérkőzés ezután is hasonló ritmusban folytatódott. A negyed utolsó egy percébe érkeztek az események, a PEAC viszont továbbra sem talált fogást a Győr támadójátékán. A pályára lépők hazai játékosok közül ekkor már négyen is kétszámjegyű dobott pontot értek el – a mezőny legjobbja Dombai Réka volt 15 ponttal. A Pécs oldalán pedig Beatriz Sanchez vezette a csapatot a maga 10 pontjával.

A mérkőzés záró szakasza 62-47-ről kezdődhetett. A játékrész első pontjait Peyton Williams szerezte, melyre Wentzel Nórától érkezett a válasz. A Pécs fiatal irányítóját dobás közben faultolták, amiért egy büntetőt dobhatott. Mivel a dobást nem sikerült értékesítenie, így a különbség továbbra is 15 pont maradt a Győr javára. Csapata hátrányából később Kiss Virág faragott sikeres büntetőivel. A kontra viszont azonnal érkezett hazai oldalról – távolról Nagy Dóra talált be. 67-55-nél Sierra Calhoun szerzett kosarat, miután Cziczás László kért időt együttesének. Visszatérve egyre inkább fokozódtak az izgalmak, a vendégek ugyanis ismét tíz pont alá férkőztek. Az apró reménysugarat azonban csírájában folytatta el a Győr, és egy 11-2-es rohamot indítottak. 78-59-nél pécsi időkérés szakította meg a játékot. A mérkőzés Wentzel Nóra hárompontosával folytatódott, ez azonban egy pillanatra sem zavarta össze a hazai együttest. A pályára visszatérve ugyanolyan határozottsággal kosárlabdáztak, mint eddig, amit az ellenfél csupán sportszerűtlenül tudott megállítani. Calhoun hibája után Dubei Debóra dobhatott kettőt (80-62). Két perc volt hátra a találkozóból, a Győr előnye pedig 20 pont fölé nőtt. Ezzel már nem is volt kérdéses a győztes kiléte. A SERCO UNI Győr negyven perces csapatjátéknak köszönhetően végül 92-71-es sikert aratott az NKA Universitas PEAC csapata ellen.

 

SERCO UNI Győr - NKA Universitas PEAC 92-71 (24-17, 25-14, 13-16, 30-24)

Bajnokság 9. forduló
Győr, Széchenyi István Egyetemi csarnok
Nagy Viktor, Ádám József, Fodor Attila (Bognár Tibor)

SERCO UNI Győr: Dubei 12/6, Mompremier 21, Török 13/6, Ellenberg 15/3, Dombai 17/9. Csere: Oroszová -, Weninger 3/3, Varga 2, Rozmán -, Williams 6, Bach -, Nagy 3/3.

NKA Universitas PEAC: Kiss 14/3, Calhoun 14/3, Wentzel 12/6, Burdick 4, Laczkó 2. Csere: Sanchez 10/6, Katanic 11, Simon 4, Kaszás-Pap -, Olawuyi -, Szűcs -, Selcova -.

 

A hazai élvonal 9. fordulójának záró mérkőzésén a DVTK HUN-Therm 70-48-ra múlta felül az E.ON ELTE BEAC csapatát.

A DVTK fárasztó Euroliga menetelés közben készült erre a találkozóra. A BEAC együttesét pedig betegségek, sérülések mellett egyik legjobbja, Ana Vojtulek eltiltása is hátráltatta. Ezen tényezők mind-mind rányomták a bélyegüket a játékra. Az első 10 percben mindössze három mezőnykosarat láthatott a közönség. Arella Guirantes büntetői vezették fel a találkozót, melyre Morgan Green válaszolt. Hét perc játék után még mindig csak 5-3 állt az eredményjelzőn. Darcee Garbin triplájával próbált új lendületet venni a DVTK. A negyed végéhez közeledve egyre agresszívabban támadta a gyűrűt a házigazda és tudott is kiharcolni büntetőket, ahol nem remegett meg a játékosok keze. 15-3-nál már 10-0-ban voltak a hazaiak. Az első szakaszt Morgan Green büntetői zárták. A 15-5-ről második negyedet jóval több mezőnykosár, pontosabb támadások jellemezték. Az első három percből érdemes kiemelni Aho Nina és Radócz Fanni tripláit.

A második negyed feléhez közelítve 26-12-re megugrott a DVTK HUN-Therm. Innen viszont Zsámár Lilla és Morgan Green találataival 27-18-ra visszajött a BEAC, így Völgyi Péternek kellett időt kérnie. Ezt követően Green triplából is eredményes volt, amivel 27-21-nél látótávolságba ért a fővárosi gárda. Fordítani vagy még közelebb kerülni viszont nem tudott. Arella Guirantes és Kányási Veronika visszaállította a 10 pontos különbséget. A 31-21-ről induló harmadik negyed hozta el a döntést. Kányási Veronika négy pontjával és Cheridene Green duplájával 61 másodperc alatt 6-0-t futott a DVTK. A következő másfél percben Cheridene Green és Aho Nina ehhez még öt pontot tett hozzá, így 42-21-nél már kétszer annyi pontja volt a házigazdának, mint a BEAC-nak.

Morgan Green és Radócz Fanni törte meg a BEAC kosárcsendjét. A vendégek 44-27-re szépítettek, de erre Arella Guirantes és Kányási Veronika felelt triplával. Ennek köszönhetően 50-27-re szakadt el a DVTK. Még három és fél perc volt a harmadik negyedből, de 20 pont felett állandósult a különbség. Az utolsó 10 percnek 55-31-ről futottak neki a csapatok. A győztes kiléte nem lehetett kérdés. A DVTK még tovább fokozta a nyomást és az ekkor már 18. pontját szerző Kányási Veronika triplája után 66-37-re is elszakadt a házigazda. A differencia a 30 pontot ostromolta. A BEAC mindent megtett, hogy jobb ritmusban zárja le a meccset. Benke Sára találatait, Katona Boglárka pontjait is ki kell emelni. Végül 17-15-re megnyerte a záró 10 percet a BEAC, de a DVTK magabiztos és teljesen megérdemelt sikere nem forgott veszélyben. 70-48-as sikert ünnepelhettek a hazaiak.

 

DVTK-Hun-Therm - E.ON ELTE BEAC 70-48 (15-5, 16-16, 24-10, 15-17)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 9. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Balog György Attila, Rózsavölgyi Alexandra, dr. Németh Patrik (Zalai Ákos István)

DVTK HUN-Therm: Green 12, Aho N. 10/6, Garbin 10/3, Bacsó 2, Guirantes 14/3. Csere: Aho T. 2, Kányási 18/6, Márkusz 2, Oláh, Bernáth.

E.ON ELTE BEAC: Angyal 2, Orosz, Green 19/3, Tóth 4, Radócz 7/3. Csere: Benke 5/3, Katona 4, Zsámár 4, Milkovics 3.

 

A hazai élvonal 9. fordulójában a Ludovika-Csata 68-65-re múlta felül a VBW CEKK Ceglédet.

Samantha Cooper és Jaelyn Brown találatai vezették fel az összecsapást. Ezt követően viszont Kiana Williams és Patricia Bura révén a Cegléd került lépéselőnybe. Amikor Rakita Lili triplája célt ért, már 14-5 állt az eredményjelzőn. Jaelyn Brown és Barnai Judit vezetésével kezdett felzárkózásba a házigazda. Brown egymaga 8 pontot szerzett az első szakaszban. A Csata az első negyed végéig 16-15-re felkapaszkodott. A második etapot Patricia Bura duplája vezette fel, de erre Jáhni Zsófia és Toman Dóra triplái érkeztek válaszul. A hazai vezetést Jaelyn Brown erősítette meg. Ez összességében 19-4-es futás volt a Csatától. 23-18 után Teodora Turudic és Samantha Cooper törte meg a ceglédi kosárcsendet. Az eredmény így 2-3 pontos fővárosi előny mellett látszott állandósulni.

A félidő hajrájához közelítve 27-22-re megugrott a Csata, de Kiana Williams triplájával és Patricia Bura duplájával 27-27-nél egyenlített a Cegléd. A félidőt Sam Fuehring hárompontosa zárta, amivel 30-27-re végül a Ludovika Csata ment 20 perc játék után. A hazaiak az első félidőben a 33 kísérletükből 12-t értékesítettek mezőnyből, míg a ceglédiek 33-ból 9-et. A harmadik negyed elején Kiana Williams révén egyenlített a Cegléd, amivel új lendületet vett a csapatuk. Betalált Szerelem-Kobolák Cintia, majd Teodora Turudic. 34-30-nál már a CEKK volt 10-3-as sorozatban. Rendkívül hullámzó mérkőzést láthatott a közönség. Innen ugyanis 34-34-nél egyenlített a Csata, majd 8-0-val újra ellépett 42-34-re a Cegléd. Sok kisebb-nagyobb pontatlanság jellemezte az összecsapást. Ezt jól szemlélteti, hogy a harmadik negyed végén 13, illetve 8 eladott labda szerepelt a statisztikán.

A harmadik negyedben 8 pontos hátrányban Gyöngyösi Janka állt a Csata élére. Három triplát, egy duplát és két büntetőt értékesített. A hazaiak 44-44-nél utolérték riválisukat, majd az előbb említett két büntetővel, illetve a harmadik triplával 49-44-re fordítottak is. Ez a Csatától volt 15-2-es futás. Ceglédi büntetők zárták a harmadik negyedet, így 49-46-ról futottak neki a csapatok az utolsó 10 percnek. A záró szakaszt Szabó Petra találata vezette fel. A játék képe nem változott. 49-48 után 58-50-re megugrott a Csata, innen azonban 58-55-re felzárkózott a Cegléd. Ezt követően 64-57-re ismét elszakadtak a hazaiak. Ekkor Jaelyn Brown és Gyöngyösi Janka is eredményes volt távolról. Az utolsó három percbe 64-57-ről érkeztünk. A CEKK mindent megtett, hogy szorossá tegye a végjátékot. Rakita Lili és Kiana Williams tripláival 65-63-ra felzárkóztak a vendégek. Sőt a végjátékban még 67-65-nél is csak két pont választotta el a feleket. Esélyt azonban nem tudott kiharcolni a fordításra a CEKK. Horváth Bernadett büntetője alakította ki a 68-65-ös végeredményt.


Ludovika Csata - VBW CEKK Cegléd 68-65 (15-16, 15-11, 19-19, 19-19)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 9. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
Farkas Gábor, Söjtöry Tamás, Földesi Ádám (Páli dr. Kálmán)

Ludovika Csata: Brown 17/3, Fuehring 8/3, Horváth 5, Czank 3, Gyöngyösi 20/12. Csere: Jáhni 3/3, Szabó 3/3, Toman 3/3, Barnai 6.

VBW CEKK Cegléd: Turudic 4, Cooper 12/3, Szerelem-Kobolák 4, Rakita 9/9, Williams 17/9. Csere: Szabó 4, Horváth, Szirony, Laufer 3/3, Bura 12.

Vármegyei szövetségek