Tippmix Női NB I: Bravúros szekszárdi győzelem a Sopron ellen
12
Nov
2022
Tippmix Női NB I: Bravúros szekszárdi győzelem a Sopron ellen
2022. november 12.  |  19:00

Bravúros győzelmet aratott az Atomerőmű KSC Szekszárd a magyar bajnokság 9. fordulójában. Zseljko Djokics együttese hazai pályán, 70-68-ra verte a Sopron Basket csapatát.

Fej-fej mellett indult a találkozó. Az első találatot Cyesha Goree szerezte a hazaiak oldalán, amire Brittney Sykes válaszolt hárompontosával. Következőnek Victoria Vivians állt be a pontszerzők sorába. Ezzel pedig 4-3-ra változott az állás. A címvédő Sopron azonban nem hagyta meglépni ellenfelét. Eziyoda Magbegor indított támadást, akit dobása közben faultoltak. A Sopron légiósa így két büntetőt dobhatott. Mivel mind a kettő dobása sikeres volt, így a vendégek át is vették a vezetést. Ezután viszont fél perc sem telt el, a Szekszárd ismét megfordította a mérkőzést. Kosárra-kosár volt a válasz, mígnem 14-10-nél Zseljko Djokics tanítványai négy pontos előnyre tettek szert. Soproni időkérés következett. A pályára visszatérve ritmust váltott Gáspár Dávid együttese, amit viszont a Szekszárd is magabiztosan tartott. Már az első perctől kezdve egy nagyon színvonalas mérkőzést láthattunk. A Sopron Basket végül 18-18-nál egyenlített Fegyverneky Zsófia triplájával. A vezetést azonban nem tudták ismét átvenni a vendégek. Érkezett ugyanis Ruthie Hebard középtávolija, ami újból a KSC felé billentette a mérleget. 23-20-nál megint csak három pont volt a fehér-kékek előnye, amikor a játékvezetők Goree-nak ítéltek sportszerűtlen hibát. Sykes dobhatott kettőt. Ezzel a két találattal, majd egy újabb közelivel, ismét a soproniaké volt az előny (23-24). Az első negyed legalább olyan kiélezetten végződött, ahogyan kezdődött. Tíz perc után 24-27 állt az eredményjelzőn.

A második felvonás tehát három pontos soproni előnnyel indulhatott. A játékrész első pontjait azonban Sydney Wallace távolról szerezte, amivel a Szekszárd azonnal kiegyenlített (27-27). Zseljko Djokics tanítványai nagyon jó százalékkal dobták a hárompontosokat, 7 rádobásból 5 volt találat. Alig két perc telt el a második negyedből, amikor belendült a Sopron. Előbb Fegyverneky, majd Kunek volt sikeres, amivel 27-32-re változott az állás. Hazai időkérés következett. Visszatérve bár nem tudta kellőképpen rendezni sorait a Szekszárd, a vendégek ezt nem tudták maximálisan kihasználni. Éppen ezért, pontszerzés szempontjából egy csendesebb periódus vette kezdetét. A folytatásban viszont megtáltosodtak Zseljko Djokics tanítványai, és egy határozott 6-2-es rohammal 33-33-nál ismét kiegyenlítettek. Gáspár Dávid vezetőedző kért időt csapatának. A rövid taktikai eligazítást követően is hasonló ritmusban folytatódott a játék. Szinte érezhető volt a játékosok koncentrációja a pályán. Nem is kérdés, hogy mindkét csapat remek támadójátékot játszik, – hisz a magyar bajnokság két legjobb gárdájáról beszélünk – vagyis a hangsúly a védekezésen volt. Két percre a félidő vége előtt a kijelző 39-35-öt mutatott, amikor ismét Brittney Sykes volt sikeres. Ezután következhettek Sitku Zsuzsanna büntetői, amivel ismét egál lett a mérkőzés. Az események pedig az utolsó percekben sem lassultak. 41-44-nél Fegyverneky vágott be egy hárompontost, ami időkérésre kényszerítette az ellenfél csapatát. A maradék fél percben azonban már nem született további találat, vagyis a nagyszünet három pontos soproni előnnyel vette kezdetét.

A második félidő első percében Cyesha Goree és Jelena Brooks váltottak hárompontosokat, vagyis a felek közti 3 pontos különbség változatlan maradt. Ezután ismét lelassult a pontszerzés. Továbbra is a minél pontosabb védekezésre koncentráltak a csapatok, illetve arra, hogy több-és-több hibára kényszerítsék ellenfelüket. A csendet végül Studer Ágnes ziccere törte, amire Brittney Sykes kosara érkezett válaszul. A negyed ötödik percében 46-49-et regisztrálhattunk. A mérkőzést egyben az is izgalmassá tette, hogy a bírok engedélyezték a kemény játékot. Ennek azonban nem mindig van jó vége. A Sopron következő támadása során ugyanis Sykes indított akciót, amit Victoria Vivians csak egy brutális fault árán tudott megállítani. A játékvezetők meg is videózták a jelenetet, de végül nem ítéltek sportszerűtlen hibát Vivians-nek. Mindenesetre, a Sopron légiósa kettőt dobhatott. Mivel a két rádobásból csupán csak egy lett sikeres, így az állás 46-53-ra változott. Bár a hazaiak ezzel hét pontos hátrányba kerültek, a KSC lelkesedése ezután sem csökkent. Sőt, végig ott voltak ellenfelük sarkában. A címvédő azonban egyre inkább érvényesíteni tudta akaratát – 48-57-nél tíz ponthoz közelített az előnyük. A negyed hátralévő perceiben a Szekszárd továbbra sem tudta jó százalékkal befejezni támadásait. Összesen két pontot sikerült lefaragniuk a hátrányból, vagyis a találkozó záró szakasza 50-57-ről kezdődhetett.

A harmadik negyedet jellemző játékkép az utolsó játékrészben is folytatódott. Három perc elteltével azonban mégis megcsillant a remény sugara a Szekszárd számára. Egy 6-0-ás rohammal ugyanis sikerült két pontra felzárkóznia Zseljko Djokics együttesének, időkérésre kényszerítve a Sopront (59-61). A kiváló játékot azonban nemigen sikerült folytatniuk a rövid szünet után. Visszatérve a vendégek léptek fel határozottabban, ezúttal a Sopron 6-0-ás rohama következett. Ezzel ismét magabiztos előnyre tett szert a címvédő. 59-67-nél Zseljko Djokics vezetőedző kért időt csapatának. A mérkőzés azonban még közel sem ért véget. Négy perc volt hátra a találkozóból, a felek pedig minden energiájukat mozgósították. 61-67-nél ismét állt a játék, ezúttal a játékvezetők miatt. Egy fault-szituációt kellett visszanézniük, ami Victoria Vivians és Brittney Sykes között történt. A bírók azonban most sem ítéltek sportszerűtlen hibát, vagyis szimplán két büntetővel folytatódhatott a játék. Az izgalmak pedig ezután hatványozódódtak, a Szekszárd ugyanis 1 pontra zárkózott fel (67-68). Ekkor csupán egy perc volt hátra a találkozóból. A hazaiak következő támadása során Hebard szerzett támadólepattanót, akit visszarakás közben faultoltak. A KSC légiósa tehát kettőt dobhatott, ám előtte soproni időkérés következett. Visszatérve, Hebard végül mindkét dobását értékesítette, ami a Szekszárd felé billentette a mérleget. Peregtek a másodpercek, válasz pedig nem érkezett soproni oldalról. Végül Goree szerezte meg a labdát, akit később Fegyverneky faultolt. Újabb két büntetőn volt a sor, egy találattal később pedig már 2 pont volt a hazai együttes előnye. A Sopron az utolsó másodpercig küzdött, de végül nem tudta kiharcolni a hosszabbítást. Az Atomerőmű KSC Szekszárd bravúros győzelmet aratott hazai pályán, 70-68-ra verte a magyar bajnok Sopron Basket csapatát.

 

ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD - SOPRON BASKET 70-68 (24-27, 17-17, 9-13, 20-11)

Bajnokság 9. forduló
Szekszárd, Szekszárd Városi Sportcsarnok
Cziffra Csaba Zsolt, Tőzsér Dénes Kelemen, dr. Mészáros Balázs (Fekete László)

Atomerőmű KSC Szekszárd: Hebard 12, Vivians 15/3, Goree 16/3, Studer 13/3, Miklós 4. Csere: Mányoky 2, Horváth , Wallace 8/6, Boros -, Szűcs -, Holcz -.

Sopron Basket: Fegyverneky 20/12, Magbegor 9, Brooks 7/3, Sykes 21/6, Sitku 2. Csere: Kunek 7/3, Erdélyiová -, Czukor -, Stankovic 2, Varga -, Böröndy -.

 

 

A bajnokság 9. fordulójában a Vasas Akadémia 99-68-ra győzte le a PINKK
Pécsi 424 gárdáját.

A találkozót Schaquilla Nunn találata indította, amire Vincze Nikolett válaszolt büntetőjével. Ezután következett Tóth Orsolya kosara, amivel már 4-1-re vezetett a Vasas. A folytatásban újabb hazai büntetőkön volt
a sor. Ezúttal Sofija Zivaljevic állt a vonal mögé, két találatával
pedig 1 pontra zárkózott fel a PINKK. Egyenlíteni azonban továbbra sem
tudott Kovács Dénes együttese, ugyanis Papp Dia 2+1-es akciójával 3-7-re
változott az állás. Ezután ismét Nunn volt sikeres, 3-11-nél pedig hazai
időkérés következett. A budapestiek lendülete azonban a taktikai szünet
után sem csökkent. Visszatérve Papp szerzett pontokat ziccereivel,
amivel a felek közti különbség 10 pont fölé nőtt (3-15). Ez a
differencia egészen a negyed végéig megmaradt.

A második felvonás 18-29-ről kezdődhetett. Az etap első találatát Nunn
szerezte, amire Zsilinszky Lillától érkezett a válasz. Ezután
kosárra-kosár volt a válasz, mígnem a PINKK 24-33-nál ismét tíz pont alá
férkőzött. A Vasas lendületes támadásait azonban továbbra sem tudták
megfékezni Kovács Dénes tanítványai. Egy újabb vendég roham vette
kezdetét, majd a 12-0-ás sorozat után már 21 pont volt a pestiek előnye
(24-45). Ezután Kovács Kitti volt sikeres közelről, miután pedig Milos
Pavlovic vezetőedző kért időt eligazításra. A félidő hátralévő idejében
a PINKK már nem tudott közelebb férkőzni ellenfeléhez. A nagyszünet
végül 27-49-ről kezdődhetett. Húsz perc elteltével a mezőny
legeredményesebbje Schaquilla Nunn lett a vendég Vasas együtteséből.
Nunn összesen 12 percet töltött pályán, ez idő alatt pedig 11 pontot
jegyzett.

A második félidőt 18-2-es futással indították a fővárosiak, amivel előnyük közel
negyven pontra nőtt. Bár a második félidőből csupán öt perc telt el,
ekkor tulajdonképpen már nem is volt kérdéses a győztes kiléte. Az
eredményjelző 34-69-et mutatott, amikor Salamon Zita volt sikeres. A
játékrész második felére azonban már jobban kiegyenlítődött a
pontszerzés, ami azt eredményezte, hogy a PINKK pár pontot le tudott
faragni hátrányából. A mérkőzés záró szakasza végül 45-77-ről
folytatódhatott. Az utolsó percekbe érkezve a PINKK még szépíteni
tudott, és 68-96-nál harminc pont alá hozta a mérkőzést. A Vasasnál a
fiatalok vették át a főszerepet. Szerencsés Tamara, Van Rijs Luca és
Madár Kata is megvillant. 68-99-nél azonban már ismét 30 pont felett
járt a különbség. A végjátékból pedig Tóth Orsolya játékát lehet
kiemelni, hisz a mérkőzést is az ő triplája zárta le. A Vasas Akadémia
végül úgy aratott 68-99-es sikert, hogy mind a 12 nevezett játékosa
pályára lépett, közülük pedig tízen pontot is szerzetek.

 

PINKK PÉCSI 424 - VASAS AKADÉMIA 68-99 (18-29, 9-20, 18-28, 23-22)

Bajnokság 9. forduló
Pécs, PVSK NKA Csarnok
Fodor Attila, Nyilas István, JAKAB László Imre (Bogárdi János)

PINKK Pécsi 424: Szűcs 2, Zivaljevic 16, Kovács 13, Tenyér 6, Vincze 11/6. Csere: Bojtár 4, Horváth 3, Zsilinszky 13/9, Schmidt -, Pucz -, Borbás -.

Vasas Akadémia : Madár E. 9/3, Smailbegovic 9/3, Tóth 13/3, Nunn 11, Papp 10. Csere: Madár K. 4, Szerencsés 2, Budácsik 7, Pardee 26/18, Van Rijs L. -, Salamon 8, Van Rijs D. -.

Vármegyei szövetségek