Tippmix Női NB I: A DVTK nyerte a PEAC elleni rangadót
30
Oct
2022
Tippmix Női NB I: A DVTK nyerte a PEAC elleni rangadót
2022. október 30.  |  23:50

A bajnokság 7. fordulójában a Sopron Basket 73-50-es sikert aratott a Ludovika-Csata otthonában.

Sam Fuehring öt pontjával indult a találkozó. Közel két percet kellett várni az első soproni találatra. Ez Jelena Brooks duplája volt, majd nem sokkal később Brittney Sykes következett, Dragana Stankovic büntetőivel pedig 6-5-nél már a Sopron vezetett. Az első négy percet végül Horváth Bernadett triplája zárta. Jól látszódik, hogy egy fordulatos és pontgazdag negyed vezette fel a találkozót. 12-10-nél Gáspár Dávid időt is kért. Innen Sitku Zsuzsanna triplájával és Varga Alíz duplájával 15-14-re fordított a Sopron. Az első szakaszt azonban Gábor Lili duplája zárta, amivel 16-15-re a Csata vezetett 10 perc után. A második negyedet a belgiumi Euroliga mérkőzésen is kiváló dobóformát mutató Czukor Dalma két találata vezette fel, majd a játékrész közepéhez érkezve Brittney Sykes vette át a stafétát. Két és fél perc telt el, amikor 24-17-nél Tursics Krisztián állította meg a játékot. Ez összességében 9-1-es futás volt a soproni csapattól.

A különbség a második szakasz felénél 28-18-nál érte el a 10 pontot. A Sopron Basket annak ellenére tudta uralni a találkozót, hogy két idegenbeli Euroliga meccs között van és kisebb vállsérülés miatt Alice Kunek-et is nélkülözni kényszerült. Mindent megtett a Csata, hogy meccsben maradjon. Végül azonban 28-20 után 14-4-es sorozattal zárta le a félidőt a Sopron. Brittney Sykes 14 pontnál járt, míg a Csatánál a 11 pontos Sam Fuehring volt a legeredményesebb. A harmadik negyed valamivel pontszegényebb mederben indult. Egészen pontosan Szabó Fanni és Czukor Dalma kosárváltása indította ezt szakaszt. Nem sokkal később pedig Varga Alíz triplájával és Brittney Sykes ziccerével erősítette meg az előnyét a Sopron. 51-26-nál hazai időkérés miatt állt a játék.

A harmadik negyed második felében ismét a Sopron dominált. Ki kell emelni Böröndy Vivien öt pontját és Czukor Dalma két villanását. 60-28-nál így már 30 pont felett járt a különbség. Ez pedig a negyed végére is megmaradt. Az utolsó 10 percnek 62-32-ről vágtak neki a felek. Belgiumban csütörtökön 48-17, most Budapesten 47-16 lett a két középső negyed Gáspár Dávid tanítványainak. Két ilyen domináns periódus után a záró szakaszban már a következő nagy feladatokat is szem előtt tartotta a soproni stáb, de Tursics Krisztián is lehetőséget adott a fiataloknak a további tapasztalatszerzésre. A Csata szép megoldásokkal igyekezett szépíteni. 69-41-nél időt is kért a soproni stáb. Végül a záró szakaszt 18-11-re megnyerte a Csata, de összességében a címvédő magabiztos sikere nem forgott veszélyben.

 

Ludovika Csata - Sopron Basket 50-73 (16-15, 8-27, 8-20, 18-11)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 7. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
Ádám József, Nyilas István, Jankovics Viktor Zsolt (Farkas Zoltán)

Ludovika-Csata: Fuehring 21/3, Horváth 3/3, Czank 2, Szabó 9, Gyöngyösi 2. Csere: Gábor 6, Jáhni 2, Toman R. 3/3, Barnai.

Sopron Basket: Fegyverneky 4, Stankovic 9, Sitku 5/3, Sykes 16/3, Brooks 2. Csere: Magbegor 14, Varga 9/3, Czukor 9, Böröndy 5/3, Völgyi.

 

A bajnokság 7. fordulójában SERCO UNI-Győr 81-64-re múlta felül a TFSE-MTK együttesét.

Dúl Terka büntetői vezették fel a találkozót, erre Dubei Debóra válaszolt egy triplával, majd Dúl Panka következett. Felváltva estek a kosarak az első percekben. Egyik fél sem tudott nagyobb előnyt kialakítani. A TFSE 9-7-es vezetése után a Győr egy 7-0-s sorozattal 14-9-re elszakadt. Ezt követően viszont megint a TFSE percei következtek. 16-11-es állást követően Khaalia Hillsman és Dúl Terka találataival 19-18-ra fordítottak a hazaiak. Az első szakaszt Peyton Williams duplája zárta, amivel 20-19-re ment a Győr. A második negyed elején Bach Boglárka és Dombai Réka révén 24-19-re elszakadt a Győr. Erre a félidőig 14 pontig jutó Khaalia Hillsman vezetésével felelt a házigazda, majd Burján Laura triplájával a vezetetést is átvette 26-24-nél. Ekkor a vendégek időt is kértek.

A második negyedben hasonló volt a forgatókönyv, mint az elsőben. Egyik csapat sem tudott nagyobb vezetést felépíteni. Erre a győriek tettek kísérletet, 26-24 után 8-0-val 32-26-ra fordítottak. Török Ági és Dubei Debóra 8-8, mg Dombai Réka 7 pontnál járt a nagyszünetben. Innen viszont 6-0-val egyenlített a TFSE és a félidőig már szoros maradt a csata. Összesen 11 alkalommal változott a vezető alakulat kiléte. Török Ági triplájával 37-34-re még a győriek mentek, majd innen Dúl Panka és Khaalia Hillsman révén 40-37-re megfordította az állást a TFSE. Erről az eredményről jött el a nagyszünet. A döntést a harmadik negyed hozta el. Nagy Dóra hat pontja vezette fel ezt a szakaszt, majd Aaryn Ellenberg büntetői következtek. 45-40-nél így már Magyar Banka időkérése állította meg a játékot.

A hazai kosárcsendet Khaalia Hillsman törte meg, de ezt követően Török Ági és Beatrice Mompremier vezetésével 53-42-nél először növelte kétszámjegyűre a különbséget a Győr. Kiemelkedő volt támadásban ebben a periódusban a győri gárda. A 17 mezőnykísérletéből 9-et értékesített. Eközben mindössze egy eladott labdát jegyeztek fel Cziczás László tanítványainál. Gyorsan nőtt a különbség. 53-44 után Aaryn Ellenberg és Beatrice Mompremier 4-4 pontjával 61-44-re szakadtak el a vendégek. A harmadik szakasz végén 63-48 állt az eredményjelzőn. A harmadik etapot végül 26-8-ra nyerte a Győr és ezzel megalapozta a végső sikert. Az utolsó 10 perc újra kiegyenlített játékot hozott. Ez egyben viszont azt is jelentette, hogy érdemben nem változott a különbség a felek között. A TFSE két alkalommal felzárkózott 11 pontra, de 67-56 után egy 7-1-es sorozattal ismét a Győr növelte előnyét. Bő rotáció mellett mindkét szakmai stáb lehetőséget adott a kevesebb időt pályán töltő játékosainak is. A Győr magabiztos sikert aratott, amivel őrzi veretlenségét. A harmadik negyed hullámvölgyét leszámítva viszont a TFSE is meg tudta szorongatni magasabban jegyzett riválisát.

 


TFSE-MTK - SERCO UNI Győr 64-81 (19-20, 21-17, 8-26, 16-18)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 7. forduló
Budapest, MTK Kosárlabda Csarnok
dr. Mészáros Balázs, Makrai Márton, Gruber Nikolett Lilla (Schäffer Béla Róbert)

TFSE-MTK: Pusztai 11, Hegedűs 7/3, Marshall 7, Dúl P. 7/3, Dúl T. 6. Csere: Hillsman 18, Szeitl 2, Burján 4/3, Király 2.

SERCO UNI Győr: Ellenberg 8, Dubei 8/2, Török 14/12, Dombai 7, Mompremier 15. Csere: Varga, Rozman, Nagy 11, Weninger, Oroszova 2, Williams 8, Bach 8.

 

A bajnokság 7. fordulójának mérkőzésén az DVTK – Hun-Therm 63-59-re múlta felül az NKA Universitas PEAC együttesét.

Bár a mérkőzés feldobását a DVTK nyerte, az első pontokat mégis a pécsiek szerezték. Sierra Calhoun középtávolról volt sikeres. A válasz ezután Arella Guirantestől érkezett, aki kettőből egy büntetőt értékesített. Pontszerzés szempontjából a találkozó azonban elég lassan indult. Közel négy perc elteltével a kijelző továbbra is 1-2-t mutatott, amikor Kiss Virág dobott kosarat. Ezzel minimálisan tovább nőtt a vendégek előnye. A miskolci oldalról ekkor Aho Tyra, a PEAC csapatából pedig Ivana Katanic állt be a pontszerzők sorába. Az ötödik percben így 3-6-ot regisztrálhattunk. A DVTK ezután 7-8-nál zárkózott fel egy pontra Kányási Veronika ziccerével, majd Darcee Garbin és Kiss Angelika találataival át is vették a vezetést. Kiss Virág azonban nem hagyta a miskolciakat meglépni. Végül az első játékrész is az ő pontjaival zárult.

A második felvonás 11-10-ről folytatódott. A negyedet Ilina Selcova hárompontosa vezette fel, amivel ismét a PEAC felé billent a mérleg. Wentzel találatával már 11-15-öt mutatott az kijelző. A találkozó elején a legnagyobb szerepet mindenképp a védekezés játszotta, ami az eredmény alakulásán is meglátszódott. 11-17-nél ezúttal ismét Kiss Virág kosarát láthattuk, miután Völgyi Péter kért időt eligazításra. A PEAC támadójátékát azonban ez sem zavarta össze. A taktikai szünetből visszatérve, Kiss Virág szinte azonnal egy triplát süllyesztett az ellenfél hálójába. A különbség végül 13-23-nál nőtt tíz pontra, majd vendég időkérés következett. A folytatásban viszont már rendezte sorait a Diósgyőr, és öt pontot faragtak le hátrányukból (18-23). A Pécs legnagyobb fegyvere azonban továbbra is Kiss Virág volt, akinek vezetésével a Pécs ismét 10 pont fölé tudta növelni előnyét. A félidő hajrája 19-29-ről indult, amikor Jovan Gorec vezetőedző időkérése szakította meg a játékot. A hátralévő időben a hazaiak csupán két pontot tudtak faragni hátrányukból, így a csapatok 24-32-ről fordulhattak.

A harmadik negyed eleje a Miskolc együttesének kedvezett inkább – Bernáth Réka és Arella Guirantes összesen 4 pontot faragott le a diósgyőri hátrányból. A PEAC ekkor még azonban továbbra is szépen kontrollálta a mérkőzést. Egészen pontosan 31-34-ig, amikor Bernáth talált be ismét, ezúttal távolról. A DVTK fiatal bedobója ezzel 12-ik pontját szerezte meg. A játékot ezután vendég időkérés szakította félbe, ugyanis 34-34-nél Jovanovic triplájával egyenlített a Miskolc. Ezután megkezdődött a szokásos ki-ki játék, minden egyes hazai kosárra egy vendég kosár volt a válasz. 42-21-nél épp a fehér-pirosaké volt a lépéselőny, és Kányási Veronika büntetői következtek. Mivel egy találat sem született, így az állás változatlan maradt. A játék képe sem változott a negyed hátralévő perceiben. Az 1 pontos előny a DVTK-nál maradt, a PEAC pedig végig ott maradt ellenfele sarkában. A mérkőzés záró szakasza így 47-46-ról indulhatott.

Az utolsó tíz percben is fej-fej mellett haladtak csapatok. Végig egy labdás mérkőzést láthattunk, mely során egyszer az egyik, majd a másik fél vette át a pár pontos vezetést. Újabb hat perc elteltével épp 54-55-öt mutatott az eredményjelző. Ezután már a találkozó utolsó két perc következett, Kiss Virágnak pedig lehetősége nyílt kiegyenlíteni a meccset. Két büntetőből azonban csak egyet értékesített a Pécs centere, amivel csapata továbbra is egy pontos hátrányban maradt. A folytatásban pedig Jovanovic kosarával már 3 pontra nőtt a különbség (62-59). Következhetett tehát a végjáték, ami a PEAC időkérésével indult. Visszatérve a vendégek támadhattak, az akciót azonban nem sikerült kosárral befejezniük. Vezetőedzőjük így újabb időt kért, az állás pedig változatlan maradt. Alig 17 másodperc állt a Pécs rendelkezésére, hogy kiegyenlítse a mérkőzést. Jovan Gorec tanítványai minden tőlük telhetőt megtettek, de az utolsó szó végül a hazai együttesé lett. A DVTK – Hun-Therm 63-59-es sikert aratott az NKA Universitas PEAC csapatával szemben.


DVTK - Hun-Therm - NKA Universitas PEAC 63-59 (11-10, 13-22, 23-14, 16-13)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 7. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Cziffra Csaba Zsolt, Goda László, Pozsonyi László (Hartyáni Zsolt)

DVTK - Hun-Therm: Aho T. 2, Jovanovic 13/6, Guirantes 9, Aho N. 3/3, Green 4. Csere: Garbin 2, Bacsó -, Kányási 10/6, Vég-Dudás -, Kiss 3, Oláh -, Bernáth 17/9.

NKA Universitas PEAC: Kiss 11, Burdick -, Calhoun 16/6, Laczkó , Wentzel 17/9. Csere: Pap -, Olawuyi -, Selcova 5/3, Szűcs 2, Simon -, Katanic 5/3, Sanchez 3/3.

 

A 7. forduló záró mérkőzésén az E.ON ELTE-BEAC 89-82-re múlta felül a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklóst.

Ama Degbeon és Ana Vojtulek kosárváltása vezette fel a találkozót. Kayla Jones triplájával a BKG ragadta magához a kezdeményezést. Két perccel később Milkovics Réka hármasával 9-9-nél egyenlített a BEAC. A vezetést azonban nem tudta megszerezni, egy 9-3-as sorozattal ismét a hazaiak kerültek kedvezőbb pozícióba. A megszerzett előnyből egy pont a negyed végére is megmaradt a szigetszentmiklósi együttesnek. 10 perc után 18-17 állt az eredményjelzőn. Kayla Jones már 10 pontnál járt hazai oldalon. A BEAC legeredményesebbje pedig az 5 pontos Tóth Franka volt. A második etap elején közel két percig nem találtak be a csapatok. Raina Perez és Ana Vojtulek jegyezték az első pontokat. Milkovics Réka duplája után 21-20-nál viszont a BEAC átvette a vezetést és ekkor Gedei Tibor időt is kért.

A második negyedben a BEAC legnagyobb előnyét 28-24-nél jegyezhettük fel. Erre azonban Raina Perez és Kayla Jones válaszolt, így ekkor már Mészárosné Kovács Andrea időkérése állította meg a játékot. A BKG lendületben maradt. 36-28-nál már 12-0-s futásban volt a házigazda. A BEAC kosárcsendjét Morgan Green törte meg, de az eladott labdák miatt nem tudtak érdemben közelebb kerülni a vendégek. Egészen pontosan már 14 volt a félidőben a BEAC-nak. Érdekesség, hogy a TFSE múlt heti legyőzésekor összesen szerepelt 17 eladott labda a BEAC statisztikáján. A félidőt Ama Degbeon találata zárta, amivel 38-30-ra alakította az eredményt. A harmadik negyed elején Ana Vojtulek talált be, de erre Raina Perez triplával válaszolt és így 41-32-nél kialakult az addigi legnagyobb hazai előny. Ezt pedig tudta fokozni a BKG, hiszen Perez triplából is betalált és ezzel 44-34-nél már 10 pont választotta el a feleket.

A BEAC felzárkózását Angyal Barbara triplája indította, majd jött Ana Vojtulek és Tóth Franka. Már a 12. pontját szerezte a mérkőzésen Tóth Franka, amikor a hárompontosával 47-46-nál minimálisra csökkentette a csapata hátrányát. Radócz Fanni és Koch Dóra távoli dobásaival 52-50-nél fordítottak a vendégek. Kifejezetten jó ritmust kapott el a BEAC, mely a 9 kísérletéből 5 triplát értékesített a harmadik szakaszban. A negyed végjátéka töredezettebb játékot hozott. Ezt a periódust végül Morgan Green büntetői zárták, amivel 59-58-ra ment a BEAC. A záró szakaszt Raina Perez és Morgan Green triplái indították. Felváltva estek a kosarak. 67-67-ig egyik fél sem tudott elszakadni. Itt végül Tóth Franka és Morgan Green dupláival ragadta magához a kezdeményezést a BEAC. Koch Dóra triplája pedig megerősítette a vendégek előnyét. Ezzel ugyanis 74-67-nél már 7 pont választotta el a feleket. Látványos és pontgazdag csata kerekedett. Háromszor is felzárkózott öt pontra a BKG, de előbb Milkovics Réka, majd a tripla-dupla közelébe érő (23 pont, 14 gólpassz, 9 lepattanó) Morgan Green felelt ezen kísérletekre. A végjátékot kézben tartotta a BEAC és megérdemelt győzelmet aratott.


BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós - E.ON ELTE BEAC 82-89 (18-17, 20-13, 22-29, 22-30)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 7. forduló
Szigetszentmiklós Városi Sportcsarnok
Nagy Viktor, Rácz Zsolt Róbert, Varga-Záray Katalin (Balogh László György)

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós: Perez 23/12, Vári 5, Gróf, Jones 28/9, Degbeon 17. Csere: Aldazabal 4, Szabó, Zsámár, Andi.

E.ON ELTE BEAC: Angyal 13/9, Vojtulek 17, Orosz, Tóth 16/6, Green 23/9. Csere: Koch 9/9, Milkovics 8/6, Radócz 3/3, Juhász.

Vármegyei szövetségek