Tippmix Női NB I: A Győr nyerte a DVTK elleni rangadót
22
Oct
2022
Tippmix Női NB I: A Győr nyerte a DVTK elleni rangadót
2022. október 22.  |  22:45

A Sopron Basket 78-44-re múlta felül a Vasas Akadémiát a hazai élvonal 6. fordulójában.

Jelene Brooks két találta vezette fel az összecsapást. Villámrajtot vett a Sopron Basket. Három és fél perc elteltével már 12-2-re vezetett a címvédő. A Vasas egyetlen találatát Papp Dia duplája jelentette. Milos Pavlovic időkérése után igyekezett rendezni a sorokat a Vasas és vendégeknek akadt is egy felzárkózásuk. Amikor Nadia Smailbegovic triplája célt, három perccel az első szakasz vége előtt 16-10-re szépített a fővárosi gárda. Erre viszont Jelena Brooks és Sitku Zsuzsanna válaszolt, így visszaállt a 10 pontos differencia a felek között. Az első negyedet Böröndy Vivien duplája zárta, amivel 24-12-re ellépett a Sopron. A második szakasz elején Ezi Magbegor növelte a hazaiak előnyét. A különbség 10-12 pont között látszott állandósulni.

A Vasasnak 28-18-nál még volt labdája, hogy szorosabbá tegye ezt a kora délutáni bajnokit. Nem tudott vele élni. Egy 7-0-s soproni szakasz következett, amivel 35-18-nál kialakult az addigi legnagyobb különbség. A félidő hajrája faultok és büntetők miatt töredezettebb játékot hozott. Az első 20 percet Tóth Orsolya duplája és Alice Kunek büntetői zárták le. A nagyszünetben 40-24-es állást regisztrálhattunk. Soproni oldalon a 12 pontos Jelena Brooks volt a legeredményesebb, míg a Vasasnál Nadia Smailbegovic járt 8 egységnél. A Sopron a 29 mezőnykísérletéből 15-öt értékesített, míg a Vasas 28-ból 7-et. Az eladott labdák száma miatt – 9 és 11 – egyik szakmai stáb sem lehetett elégedett. Összességében viszont kézben tartotta az irányítást a címvédő. A harmadik negyedet Katrina Pardee két triplája vezette fel. Erre Brittney Sykes felelt, de 44-30-nál így is időt kért Gáspár Dávid.

A második félidő legszorosabb állását Budácsik Dorka hármasa után 46-33-nál rögzíthettük. A Sopron Alice Kunek két remek villanásával váltott ritmust. Nem sokkal később pedig Brittney Skyes 20 pontra növelte a differenciát. Összességében 13-4-es sorozattal zárta le a harmadik szakaszt a Sopron. Az utolsó 10 percnek 59-37-ről vágtak neki a csapatok. A győztes kiléte nem lehetett kérdés, de a következő időszak nagy feladatai – a Sopronnak Euroliga-rajt, a Vasasnak közvetlen riválisok elleni bajnoki rangadók – miatt mindkét fél komoly munkát tett a záró szakaszba. Ekkor már egyértelműen érvényesült a címvédő fizikális fölénye. Egészen pontosan 14-2-es futással indította a Sopron az utolsó 10 percet. Az első három negyedben mindössze egy triplája volt a házigazdának, a záró etapban ehhez három kísérletből hármat tett hozzá. Kettőt Alice Kunek, egyet Czukor Dalma jegyzett. A végeredményt Nadia Smailbegovic büntetője és Fegyverneky Zsófia duplája alakította ki. A negyedik negyedet 19-7-re, a mérkőzést 78-44-re nyerte a Sopron.

 


Sopron Basket - Vasas Akadémia 78-44 (24-12, 16-12, 19-13, 19-7)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 6. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
Balog György Attila, Földesi Ádám, Rózsavölgyi Alexandra (Schäffer Béla Róbert)

Sopron Basket: Fegyverneky 8, Stankovic 6, Sitku 2, Sykes 13, Brooks 16. Csere: Kunek 16/9, Magbegor 8, Varga, Czukor 7/3, Böröndy 2, Völgyi.

Vasas Akadémia: Budácsik 3/3, Nunn, Papp 7/3, Szerencsés 3, Tóth 8. Csere: Smailbegovic 9/3, Van Rijs D., Salamon 8, Madár K., Pardee 6/6, Van Rijs L.

 

A SERCO UNI Győr 88-79-re múlta felül a DVTK – Hun-Therm együttesét a hazai élvonal 6. fordulójában.

A mérkőzést Arella Guirantes középtávolija vezette fel. Ezt követően a csapatok fej-fej mellett haladtak. A Győr 5-4-nél tudott végül fordítani Bach Boglárka találatával, majd Dombai Réka vezetésével tovább növelte előnyét. 8-8-nál azonban kiegyenlítődött a mérkőzés. A Miskolc viszont nem tudta ismét maga felé billenteni a mérleget. Sorozatos győri büntetők következtek, amikkel az állás 13-8-ra változott. Ezután bár a DVTK egy pontra zárkózott fel, a győri együttes lendülete továbbra sem lassult. 17-12-nél már öt pont volt a hazaiak előnye, amikor Völgyi Péter vezetőedző kért időt eligazításra. A taktikai szünet után hasonló ritmusban folytatódott a játék – a Győr továbbra is vezetett, a Miskolc pedig végig ott maradt ellenfele sarkában. 19-16-nál ismét Dombai büntetői következtek, melyek közül csupán egy lett sikeres. Ezt kihasználva a Diósgyőr támadást indított, amit azonban nem sikerült kosárral befejezni. 20-16-nál ezúttal Cziczás László vezetőedző kért időt csapatának. Az első negyedből összesen egy perc volt hátra. Ez idő alatt Aaryn Ellenberg egy triplát, Kiss Angelika pedig egy duplát értékesített, vagyis a második felvonás 23-18-ról folytatódhatott.

A következő tíz perc 7-2-es miskolci rohammal indult, amivel a vendégek 25-25-nél kiegyenlítettek. A vezetést azonban továbbra sem tudták átvenni Völgyi Péter tanítványai, erről Dubei Debóra találata gondoskodott. 27-25-nél így tehát ismét a hazaiak felé billent a mérleg. A Győr támadásai pedig ezután is megállíthatatlanok voltak. Egy 7-0-ás futamba kezdtek bele, amit végül csak Völgyi Péter időkérése tudott megfékezni. 34-25-nél közel tíz pontra nőtt a felek közti különbség. A rövid szünet után nem kellett sokat várni a hazai szurkolóknak, ugyanis a győriek előnye pár másodperc alatt át is lépte a 10 pontot. A DVTK a későbbiekben sem tudott tíz pont alá férkőzni. A félidő utolsó egy perce 45-33-ról kezdődhetett, amit plusz egy hazai időkérés vezetett fel. A maradék időben Guirantes és Ellenberg váltott kosarak, vagyis a felek 47-35-ről fordulhattak.

A második félidő elején is a hazaiak játéka dominált, 10-2 után pedig már a 20 pontot is átlépte Cziczás Lászlóék előnye (57-37). A Miskolc játékában továbbra is Guirantes teljesítménye tartotta a lelket. A DVTK légiósa 15 dobott pontnál járt, amit viszont győri oldal Dombai és Ellenberg produkciója ellensúlyozott – míg a győri légiós 19 pontig jutott, addig a fiatal Dombai már 22 pontot jegyzett. 63-45-nél ismét Ellenberg találatát láthattuk, aki ezúttal messziről volt sikeres. Ekkor Völgyi Péter vezetőedző időkérése következett. Érezhető volt a hazaiakon, hogy minden idegszálukkal a pontos védekezésre törekedtek. Ezekből később könnyű támadásokat tudtak indítani. A főszerepet így nem is kérdés, a gyorsindítások játszották. A harmadik játékrész végére a Győr szinte behozhatatlan előnyre tett szert, újabb tíz perc elteltével már 22 pont volt az előnyük. A mérkőzés záró szakasza 71-49-ről indulhatott.

Fej-fej mellett folytatták a csapatok a mérkőzést, aminek köszönhetően a kialakult húsz pontos különbség tulajdonképpen nem változott. 73-53-nál ezúttal Mompremier kiváló centermegmozdulását láthattuk, amit végül kosárral fejezett be. 15 pontjával a Győr légiósa szintén átlépte a kétszámjegyű dobott pontot. A folytatásban a játék képe már nem sokban változott. A Győr irányítói – Ruff-Nagy Dóra és Aaryn Ellenberg – kiváló munkát végeztek csapatuk vezénylésében, összesítve tíz alkalommal hozták társaikat gólhelyzetbe. Az etap ötödik percében 77-55-öt regisztrálhattunk, amikor a DVTK támadójátéka is belendült. A Jovanovic – Kiss duónak köszönhetően a vendégek ismét húsz pont alá férkőztek. Ekkor Cziczás László időkérése következett (77-60). A hátralévő időben is mindent megtett a diósgyőri együttes, a kialakult hátrányt azonban már nem tudta behozni. Az utolsó percekben még izgalmassá tették a mérkőzés, a végső szó viszont a Győré maradt. Majdnem hogy végig vezetve nyert végül hazai pályán a SERCO UNI Győr – Cziczás László csapata 88-79-es sikert aratott az Euroligában is szereplő DVTK – Hun-Therm ellen.

 

SERCO UNI Győr - DVTK - Hun-Therm 88-79 (23-18, 24-20, 24-14, 17-30)

Bajnokság 6. forduló
Győr, Széchenyi István Sportcsarnok
Tőzsér Dénes Kelemen, Minár László Balázs, Györfy Rúben (Dernei Gábor)

SERCO UNI Győr: Varga 2, Ellenberg 22/15, Dombai 24/6, Mompremier 21, Bach 2. Csere: Nagy 4, Dubei 2, Weninger -, Rozmán -, Oroszová 2, Török 2, Williams 7/3.

DVTK - Hun-Therm: Green 13, Guirantes 23/3, Bacsó 3/3, Jovanovic 9/6, Aho N. 5. Csere: Aho T. 2, Garbin 11/3, Kányási 5/3, Oláh -, Kiss 8, Vég-Dudás -, Bernáth -.

 

Az Atomerőmű KSC Szekszárd 84-63-ra múlta felül a Ludovika Csata együttesét a hazai élvonal 6. fordulójában.

Cyesha Goree kosara indította a találkozót, amire Czank Tímeától érkezett a válasz. Ruth Hebard pontjai után már 4-2-re vezetett a hazai együttes. A Csata oldalán Czank indított újabb támadást, akit dobása közben faultoltak. Két rádobásából egyet értékesített a vendégek irányítója, amivel egy pontra zárkózott fel a budapesti gárda. A Szekszárd ezután ritmust váltott, és Vivians vezetésével 8-3-ra változtatták az állást. Ekkor viszont Miklós Melinda is beállt a pontszerzők sorába – 11-3-nál egy triplát süllyesztett az ellenfél kosarába. Innentől kezdve pedig meg sem álltak Zseljko Djokics tanítványai. A negyed végére tíz pont fölé növelték előnyüket, így a második felvonás 23-9-ről folytatódhatott.

A következő tíz perc eleje inkább a vendégeknek kedvezett – 8-2-es hajrájuknak köszönhetően ismételten 10 pont alá férkőztek. Cyesha Goree közelije után viszont újból 27-17-et regisztrálhattunk. A vendégeket azonban nem tántorította el a nagyobb különbség. Tovább meneteltek Tursics Krisztián tanítványai, majd egy újabb rohamnak köszönhetően 5 pontra zárkóztak fel (27-22). Ekkor egy hazai időkérés következett. A folytatásban már fej-fej mellett haladta a csapatok, a Csata végig ottmaradt ellenfél sarkában. 31-25-öt mutatott az eredményjelző, a vendégek pedig sorozatos hibákra kényszerítették a hazai együttest. Ekkor azonban mégis Tursics Krisztián vezetőedző időkérése szakította meg a játékot. Ez elég időt adott a szekszárdiaknak arra, hogy rendezzék soraikat, visszatérve pedig ismét 10 pont közelire növelték előnyüket. Jókor kapcsoltak viszont a vendégek. A Czank – Fuehring duónak köszönhetően továbbra is partiban tudtak maradni Euroligás ellenfelükkel szemben. 38-33-nál ismét a Csata oldaláról érkezett az időkérés. A hátralévő időben további 5 pontot szereztek a vendégek, amivel 38-38-nál kiegyenlítették a mérkőzést. A csapatok innen fordulhattak.

A harmadik negyed első perceiben már fej-fej mellett haladtak a felek. Előszőr Hebard talált be közelről, majd Fuehring kosara következett. Vivians büntetői után azonban ismét a hazaiak élvezhették a két pontos előnyt (42-40). Egy kosárlabda mérkőzésen a harmadik negyed játssza a legnagyobb szerepet. Sok minden dől el ugyanis ebben a játékrészben, ezért rendkívül fontos, hogy a csapatok hogy folytatják a játékot a nagyszünet után. Leegyszerűsítve, az egyik félnek nem szabad hagynia, hogy a másik nagy előnyt alakítson ki, mivel ez a későbbiekben már csak nagyon nehezen hozható be. Bár a csapatok ezzel tisztában voltak, a Szekszárd mégis meg tudott lépni ellenfelétől. Pár perc leforgása alatt 14-0-ás rohamot futottak Zseljko Djokics tanítványai, amivel 54-40-re változtatták az állást. Hosszú idő után csupán Horváth Bernadett tudott pontot szerezni csapatának büntetőből, miután a játékvezetők technikai hibát ítéltek a KSC kispadjának. Az etap hátralévő idejében is hasonló ritmusban zajlott a mérkőzés. Míg a vendégek 4 pontot gyűjtöttek, a Szekszárd összesen 14 pontot szerzett. Ezzel a differencia a 24 pontot érte el.

Az utolsó tíz perc 68-44-ről folytatódott és ezúttal a vendégek léptek fel határozottabban. 7-0-val indították a negyedet, amivel minimálisan, de faragtak hátrányukból. Két perc elteltével 68-51-et regisztrálhattunk. Ezután viszont lelassult a pontszerzés, majd ismét a Csata találatai következtek. 70-56-nál már csak 14 pont volt a felek közti különbség. A vendégek azonban akármennyire is próbálkoztak, már nem tudtak közelében férkőzni ellenfelükhöz. A negyedik negyed végére a különbség ismét átlépte a húsz pontot, ezzel pedig az Atomerőmű KSC Szekszárd végül magabiztos, 84-63-as győzelmet tudott aratni hazai pályán.


Atomerőmű KSC Szekszárd - Ludovika Csata 84-63 (23-9, 15-29, 30-6, 16-19)

Bajnokság 6. forduló
Szekszárd, Szekszárd Városi Sportcsarnok
Papp Péter, Söjtöry Tamás, Szilágyi Bálint (Fekete László)

Atomerőmű KSC Szekszárd: Studer 3/3, Heard 16, Goree 8, Vivians 18/6, Boros 4. Csere: Miklós 17/15, Holcz -, Horváth -, Wallace 14/6, Bálint -, Mányoky 4, Szűcs -.

Ludovika Csata: Toman 8/6, Fuehring 21/12, Czank 5, Jáhni -, Horváth 16/9. Csere: Gábor -, Barnai 2, Szabó 7/3, Gyöngyösi 2, Boros 2.

 

A bajnokság 6. fordulójában az E.ON ELTE BEAC 83-82-re múlta felül a TFSE-MTK gárdáját.

Ty Marshall és Hegedűs Janka révén az első percben a TFSE-MTK került lépéselőnybe. Ezt követően viszont három percig egyik fél sem talált be. A kosárcsendet Morgan Green és Ana Vojtulek törte meg. Ennek megfelelően 4-4-nél egyenlített a BEAC. A hazaiak lendületben maradtak az első negyedben négy kísérletből négy triplát értékesítő Angyal Barbara vezetésével. Ráadásul Angyal négy triplájából kettő a negyed végjátékában született, így 14-13 után 6-2-vel zárta az első szakaszt a házigazda. A TFSE dupláját itt Pusztai Petra jegyezte, aki az első negyedben összesen 8 pontot ért el. A 20-15-ről induló második negyedet Ana Vojtulek és Pusztai Petra kosárváltása vezette fel, majd Angyal Barbara megszerezte ötödik tripláját is. Ugyanakkor nem sokkal később beütötte a harmadik faultját, ami miatt a kispadra kényszerült.

A stafétát Morgan Green vette át Angyal Barbarától, legalábbis a pontszerzést tekintve mindenképpen. Egymaga 12 pontot ért el a második szakaszban. A BEAC így nem csak őrizte, hanem növelni is tudta az előnyét. Egy 10-4-es futás végén 30-19-nél kétszámjegyűre nőtt a differencia a felek között. Magyar Bianka időt is kért. Dúl Terka triplájával szépített a TFSE, de érdemben nem tudott közelebb kerülni. A különbség 10 pont körkényén állandósult, sőt 41-27-nél a 14 egységet is elérte. A félidő hajrájában Hegedűs Janka, Khaalia Hillsman és Burján Laura faragott a TFSE hátrányából. 20 perc után 45-35 állt az eredményjelzőn. A félidőben hazai oldalon a 18 pontos Morgan Green volt a legeredményesebb, a TFSE-nél a 12 pontos Pusztai Petra. A harmadik negyedet Dúl Panka triplája vezette fel. Erre a második perc végén érkezett hazai válasz. Valamivel pontszegény, még fizikálisabb mederben folytatódott a találkozó. A TFSE 49-40 után Hegedűs Janka triplájával kezdte meg a felzárkózást. Sokáig azonban 6 pontnál közelebb nem kerültek a vendégek.

A harmadik negyed hajrájában 56-47 tudta áttörni az előbbi kiemelt 6-7 pontos üvegplafont a TFSE. Khaalia Hillsman, Dúl Panka és végül Ty Marshall találataival a negyed végére 58-54-re zárkóztak fel Pusztai Petráék. A negyedik negyed elején is tartott a vendégek jó sorozata. Khaalia Hillsman és Ty Marshall 58-58-nál egyenlített, majd Dúl Panka egy triplával 14-2-es sorozat végén 61-58-as vezetéshez juttatta csapatát. A harmadik negyedben 40% alá esett a BEAC mezőnymutatója és a három húzóember (Ana Vojtulek, Morgan Green és Angyal Barbara) mellett mindössze Tóth Franka, illetve Orosz Zsófia neve mellett szerepelt egy-egy dupla. Orosz Zsófia egy triplával tudta növelni pontjai számát, amivel 61-61-nél egyenlített a BEAC. Innentől fej-fej mellett haladtak a csapatok.

A TFSE előtt 70-67-nél megnyílt az út, hogy jobban elszakadjon, de ezzel nem tudott élni, így 71-70-re fordított a BEAC. Éppen Tóth Franka szerezte a fordítást jelentő találatot. Az utolsó három percben Morgan Green triplájával 76-74-nél a BEAC-nak volt egy megugrása. Erre Dúl Panka válaszolt távolról, majd Angyal Barbara és Pusztai Petra triplája következett. Ebből kiszámolható, hogy 80-79-nél a TFSE járt előrébb. 80 másodperc volt hátra. Angyal Barbara és Ana Vojtulek 83-80-ra alakította az eredményt. Dúl Panka hozta vissza a TFSE esélyét és az utolsó hét másodpercben 83-82-nél támadhatott a győzelemért a vendég együttes. Mészárosné Kovács Andrea tanítványai azonban jól védekeztek, nem engedték dobóhelyzetbe kerülni Pusztai Petrát. A BEAC ezzel megszerezte harmadik győzelmét.


E.ON ELTE BEAC - TFSE-MTK 83-82 (20-15, 25-20, 13-19, 25-28)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 6. forduló
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
Lengyel Ádám József, Sörlei Attila, dr. Németh Patrik (Bodrogváry Iván József)

E.ON ELTE BEAC: Angyal 24/18, Vojtulek 25, Milkovics, Green 25/6, Tóth 4. Csere: Koch, Katona, Orosz 5/3, Radócz.

TFSE-MTK: Hillsman 15, Hegedűs 9/3, Marshall 14, Dúl P. 20/12, Dúl T. 3/3. Csere: Pusztai 19/3, Turi, Burján 2, Király.

Vármegyei szövetségek