A SOPRON A KUPAGYŐZTES!
02
Apr
2017
A SOPRON A KUPAGYŐZTES!
2017. április 2.  |  20:17

Tippmix Killik László Női Magyar Kupa, Döntő

VBW CEKK Cegléd - Uniqa Sopron 64-94 (25-27, 15-17, 10-28, 14-22)

Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, 1200 néző. Vezette: Földházi, Cziffra, Tőzsér

CEGLÉD: Medgyessy 6, Katona 9, Skoric 22/6, Nagy-Bujdosó 17/9, Serbán 6. CSERE: Kányási, Ruttner 2, Kobolák 2, Filipovicz. EDZŐ: Cziczás László

SOPRON: Turner 21/15, Fegyverneky 4, Johnson 31/15, Crvendakics 9/3, George 14. CSERE: Krjnic 5, Dubei, Határ 4, Ajdukovics 6, Weninger, Czukor, Bakó. EDZŐ: Sterbenz László

A sporttörténeti sikerét már elérő Cegléd, vagy a sorozatban 12. döntőjére készülő Sopron lesz a győztes? Sokakat foglalkoztatott a kérdés, a kiscsapat és az euroligás nagycsapat párharca igazi csemegét ígért. A sérülésektől is tizedelt Cegléd általában egy cserével játszotta meccseit, négyen is 40 percig voltak pályán pénteken és szombaton, míg a Sopron igazi esélyeshez méltóan okos játékkal viszonylag könnyedén jutott a fináléba.

Nos, tartalékolásról ezen a meccsen szó sem lehetett, nem is óvatoskodtak a csapatok. Valamivel a Cegléd kezdett jobban, Skoric vezetésével három perc alatt 11 pontot dobtak a soproni kosárba. Persze Fegyvernekyék sem óvatoskodtak, így meglepően sok pont született az első percekben (13-11).

Fegyverneky egyenlítése után alábbhagyott a lövőkedv, kicsit lehhigadtak a csapatok. Egy percnyi kosárcsendet követően Nagy-Bujdosó büntetőivel ismét a ceglédiek tartottak előbbre. Sterbenz László időkérése megnyugtatta cspatát, s hatpontos hátrányukat pillanatok alatt egyre csökkentették. Szoros volt a negyed vége, s hiába vezettek végig a ceglédiek, Turner átmentette elődöntőbeli formáját, s két triplájával ők jártak előrébb a negyed végén (25-27).

Alighanem bőven volt mit mondani a két edzőnek a rövid szünetben, hiszen a lényegében védekezés nélküli első negyed stílusát aligha lehetett végig tartani. Nem is ment ilyen jól a negyed elején a két csapatnak a dobás, két és fél perc alatt egy-egy kosár esett mindkét oldalon. A láthatóan jobb védekezés ugyanakkor a látvány rovására ment, igaz, annál nagyobb harcot láthattak a nézők a pályán. Turner és Skoric ezen az estén is megállíthatatlannak tűnt, a Cegléd szlovénja 14 perc alatt 16 pontot szórt! A ceglédiek a negyed felére összeszedték magukat, s két szép akcióval újra átvették a vezetést (34-33). Tegyük hozzá, a soproniak saját maguknak köszönhették ekkor, hogy nem tudták növelni előnyüket, több, könnyűnek tűnő helyzetet rontottak el lépéshiba, vagy rossz passz miatt. Medgyessy remekül mozgatta csapatát, s ezúttal előttük adódott több lehetőség a nagyobb előnyre, de ziccerek maradtak ki. Így négy perccel a félidő előtt Cziczás Lászlónak kellett időt kérnie, hiszen egyetlen pontra zárkózott a Sopron (36-35).

Jött az újabb fordulat, a Sopron vált összeszedettebbé, s a ceglédiek kapkodtak, igaz, ezt Turnerék nem igazán tudták kihasználni, merthogy továbbra sem engedett könnyű kosarat a ceglédi védelem. Aztán ahogyan az első negyed, a második is egy soproni triplával ért véget, ezúttal Johnson talált be, így négy pontosra növelte előnyét a bajnok.

Láthatóan magasabb sebességi fokozatba kapcsolva kezdte a harmadik negyedet a Sopron. Gyorsan tíz pont fölé tornászták előnyüket (42-53). Érezhető volt, hogy nagyon elfáradtak a ceglédiek, s ezt a kiváló erőkből álló, rutinos soproniak meg is érezték. Igyekeztek a meccset már ebben a szakaszban eldönteni (42-55). Egyelőre ez a szándék nem vált valóra, mivel a nagy küzdő hírében álló Pest megyeiek szépen csendben tíz pont alá lopakodtak. Az örömük sokáig nem tartott, Johnsonék villámgyorsan dobtak öt pontot.

A lenületet kapó Fegyvernekyék egyre jobban játszottak, s a negyed utolsó percére húsz ponttal léptek meg (50-70).

A záró felvonás már a soproniak örömjátékát hozta, s ahogyan az ilyenkor lenni szokott, már minden bejött nekik, s fokozatosan nőtt a különbség, a 35. percre 56-83-ra vezettek. A meccsen két legjobbja egyértelműen Turner és Johnson volt, a két amerikai elképesztő triplaparádét hozott össze, összesen tízszer találtak be a vonalon kívülről.

Ilyen vezérekkel pedig nem lehet veszíteni, így a Sopron megérdemelten, magabiztosan nyerte meg a Tippmix Killik László Női Magyar Kupát.​

Statisztika:

http://netcasting.webpont.com/n6/?whun_cup_8


Fotó: Rébay Viktor 

Vármegyei szövetségek