Parádés meccsen dudaszós kosárral döntős a Cegléd!
01
Apr
2017
Parádés meccsen dudaszós kosárral döntős a Cegléd!
2017. április 1.  |  20:57
Tippmix Killik László Női Magyar Kupa, 2. elődöntő

PEAC-Pécs - CEKK Cegléd 77-79 (26-15, 12-25, 18-24, 21-15)

Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, 1200 néző. Vezette: Papp, Frányó, Farkas

PÉCS: Fürész 5/3, Raksányi 18/9, Juhász 13/3, Siksniute 6, Kuster 15. Csere: Zele 10, Mandics 10/6, Licskai, Szűcs. Edző: Borisz Maljkovics

CEGLÉD: Medgyessy 10, Katona 13/3, Skorics 24/3, Nagy-Bujdosó 23/6, Serbán 7. Csere: Ruttner, Kányási. Edző: Cziczás László

Maja Skorics villámgyors duplájával indult a második elődöntő, a túloldalon Fürész triplája volt sikeres. Négy gyors ceglédi pont következett, s az első percek nagy rohanásából a Nagy-Bujdosóék jöttek ki jobban. Időt is kért gyorsan a hazai pályán szereplő PEAC edzője, Borisz Maljkovics. Láthatóan nagyobb tempóban kezdett a Cegléd, igaz, egyre több hiba csúszott az ő játékukba is a negyed feléhez érkezve. A jelek szerint hatott a pécsi edzői iránymutatás, mert Fürész és Juhász pontjaival egyetlen pontra megközelítették lányai a Pest megyeieket (7-8). Sőt, Juhász nagyszerűen használt ki egy védelmi hibát, s máris a hazaiaknál volt az előny a negyed feléhez érkezve.

Izgalmas volt a meccs, hol az egyik, hol a másik gárda tartott előrébb. Ceglédi oldalon Nagy-Bujdosó volt a pontfelelős, a hazaiaknál sokkal jobban megoszlottak a terhek. A negyed derekához érve két ceglédi hiba után öt ponttal meglépett a Pécs, így időt is kért gyorsan Cziczás László (17-12). Az első negyed vége egyértelműen Raksányiéké volt, Zele kosarával fél perccel a vége előtt tíz pontra nőtt az előnyük (23-13).

A folytatásban is remekül használta ki palánk alatti magassági fölényét a PEAC, s a kettő-kettő elleni játékokra egy ideig nem jól reagált a Cegléd. Ráadásul Nagy-Bujdosón kívül nem igazán ment a pontszerzés másnak, így tartani tudta előnyét a Pécs (30-16). Katona Szidónia révén aztán megszerezte első tripláját is a CEKK, majd Medgyessy Dóra büntetőivel tízen belülre jöttek a 14. perc végére (30-21). Sőt, az alapvonali bedobásnál labdát szerzett Medgyessy, az ajándékba kapott pontok után Borisz Maljkovics hívta össze csapatát.

Cziczás László zónavédekezést rendelt el lányainak, amivel sikerült egy időre kiküszöbölniük a pécsi magassági fölényt. A zóna ellen aztán nagy nehezen Juhász Dorka találta meg a kosárig vezető utat, igaz, a túloldalon viszont egyelőre nem sok sikerrel állták útját a ceglédieknek (32-28). Határozottan javult a meccs színvonala a félidő végéhez közeledve, állandósult a négy pontos különbség. Az utolsó perchez érkezve egyenlítési lehetőséghez jutott a Cegléd, s a remekül kosarazó Katona Szidónia gólpassza után ezt a feladatot Nagy-Bujdosó végre is hajtotta. Láthatóan megzavarodott ettől a Pécs, s 2,6 másodperccel a félidő vége előtt Nagy-Bujdosó duplájával az eredményt is megfordította a CEKK (38-40).

Raksányi első kosarával, egy triplával kezdődött a második félidő, Skorics két duplájával gyorsan visszavette a vezetést a Cegléd. (43-44). A pécsiek láthatóan szigorítottak a védekezésükön, egyből több lehetőségük adódott a támadásokban is. Mandics hármasával át is vették a vezetést a 22. perc végére (46-44). Támadásban akadt meg elsősorban a ceglédi gépezet, a saját palánk alatt jól dolgoztak Serbánék. Nehezítette Borisz Maljkovics dolgát, hogy centerük, Siksniute egy támadófaulttal negyedik hibáját szedte össze, így kényszerűen le kellett cserélni a centert. A pontdobás felelősségét Nagy-Bujdosótól ebben a negyedben átvevő Maja Skorics két büntetőjével újfent a CEKK tartott előrébb. A szlovén lány gól jó plusz faultos akciójával máris öt pont volt a ceglédi fór (46-51) a negyed felénél. Jól mutatta Juhászék átmeneti bénultságát, hogy a kidolgozott helyzeteket is alig merték eldobni, míg a túloldalon bátran vállalkoztak Skoricsék (48-55).

A harmadik negyed végéhez közeledve Maja Skorics triplát dobott, eközben ellökték Serbánt, így még két büntetőt is dobhatott a CEKK (50-59). Kapkodni kezdett a PEAC, siettették a támadások befejezését, ami elvétve hozott pontot. Ki más, mint a pécsiek nagy ígérete, Juhász Dorka rántott egyet csapata kátyúba ragadt szekerén egy triplával, 40 másodperccel a negyed vége előtt nyolc pontra zárkóztak a hazaiak (56-64).

Medgyessy Dóra a záró negyed első támadásából visszaállította a tízpontos különbséget. A pécsieknél Jessice Kuster éledezett, szépen csendben a legjobb dobóvá avanzsált. Eközben Raksányi is újra betalált, faultos dobásával nyolc pontra zárkózott a PEAC (62-70). Visszahozta Borisz Maljkovics Siksnuitét, több is lett hirtelen a hazai lepattanó, illetve nem törtek be olyan magabiztosan Skoricék. Így aztán Raksányi újabb kosara után, hat perccel a meccs vége előtt időt kért Cziczás László (64-70).

A pécsiek kivédekeztek egy újabb támadást, s a túloldalon a litván center, Siksnuite két büntetőjével újra nyílt lett a meccs. Serbán Anett próbált egyet lökni gödörbe került csapatán egy szép tempót értékesítve. A záró negyedre feléledő Raksányi Krisztina sem hibázott a büntetővonalról, nem úgy Katona Szidónia, aki mindkettőt kihagyta. Tovább csökkenthette hátrányát az utóbbi percekben hatalmasat küzdő házigazda, de litván centerük ebben a fontos pillanatban hibázott ziccert. Nem úgy Nagy-Bujdosó Nóra, aki második triplájával juttatta kis levegőhöz csapatát, na meg időkéréshez a PEAC-ot.

Három perce maradt a fordításra, vagy az egyenlítésre a pécsieknek, Raksányi egy hármassal és egy duplával jelezte: komolyak a szándékaik ebben az ügyben. A vészes pécsi felzárkózást Cziczás időkéréssel próbálta megállítani (73-75).

Ismét Serbánra várt a megmentő pont, s érkezett is kettő, mégpedig büntetőből. Kuster ziccere is jól sikerült, s mivel a hosszú percek óta eredménytelen Skoric kétszer is hibázott, így újfent az egyenlítésért támadhatott a PEAC egy perccel a vége előtt. Azonban eladták a labdát, így máris a ceglédiek léphettek volna nagyot a döntő irányába. Ám ezen az estén a forgatókönyvet alighanem valamilyen krimiíró alkotta, merthogy Medgyessy támadóhibát vétett, s ezzel hagyott 38 másodpercet az ellenfélnek az egyenlítésre, vagy éppen a győzelemre. Siksniute ezúttal betalált, majd a saját palánk alatt blokkolta Katonát. De aztán, feltéve a koronát a szombat esti krimire, a negyedik negyedben betliző Maja Skorics a dudaszó pillanatában bedobott egy bravúros tempót, s ezzel tovább írta a Pest megyei kisváros kosárcsodáját a kupadöntőbe jutással. Tegyük hozzá: megérdemelték Cziczás László lányai.

Borisz Maljkovics: Remek mérkőzést játszottunk, mindkét csapatnak voltak hullámvölgyei, jobb periódusai, ebből a Cegléd jött ki jobban. A rájátszásban éppen velük kezdünk, úgyhogy remek meccsekre van kilátás.

Cziczás László: Kevés játékost tudok forgatni a sérülések miatt, így hatalmas dolog, hogy újra nyerni tudtunk. Elfáradtunk a végére, de van egy klasszis játékosunk, Maja Skorics, aki eldöntötte a mérkőzést. Megtiszteltetés, hogy ennek a csapatnak lehetek az edzője.

Statisztika

http://netcasting.webpont.com/n6/?whun_cup_6 

Vármegyei szövetségek