Női MK: a Sopron nyerte az euroligások csatáját
01
Apr
2017
Női MK: a Sopron nyerte az euroligások csatáját
2017. április 1.  |  18:16
Tippmix Killik László Női Magyar Kupa, 1. elődöntő

Uniqa Sopron - CMB Cargo Uni Győr 78-59 (21-17, 15-12, 19-18, 23-12)

Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, 800 néző. Vezette: Cziffra, Győrffy, Hegedűs

SOPRON: Fegyverneky 3/3, Johnson 17, Turner 28/12, Krnjics 5, George 12/3. CSERE: Dubei, Crvendakics 11, Weninger, Határ 2, Czukor. Edző: Sterbenz László

GYŐR: Kiesel 13, Lihtarovics 6/3, Laklóth, Goree 14, Hruscaková 8. CSERE: Simon 16/3, Varga, Török 2, Markó, Kovács. Edző: Völgyi Péter

Kipontozódott: Dubei (35. perc)

Mindkét csapat viszonylag simán jutott a legjobb négy közé, a soproniak a ZTE-t, míg a győriek a Szekszárdot búcsúztatták. A két euroligás csapat elődöntője jó játékkal kecsegtett, a közelgő női EB miatt Stefan Svitek szövetségi kapitány is a helyszínen tekintette meg a mérkőzést, hiszen több kulcsembere is ezt a két gárdát erősíti.

Yvonne Tuner triplája volt a meccs első kosara, amit Fegyverneky Zsófia toldott meg egy másik távolival. Jobban kezdett a Sopron, a győriek láthatóan idegesebben passzolgattak, sok volt a pontatlanság a játékukban (10-3). Sokáig csak egy Lihtarovics-tripla volt az egyedüli eredményes kísérletük, így aztán Völgyi Péter gyorsan időt is kért.

Bár továbbra is jobban játszott a Sopron, a pontszerzésben megtorpantak. Közben megszületett a negyed feléhez érve a második győri kosár, ez is Lihtarovics nevéhez fűződött (14-5).Kezdett közben éledezni a Győr, Goree és Kiesel kosaraival 14-9-re zárkóztak fel. Sőt, egy gyors kosárváltás után már csak négy pont volt a bajnok előnye az utolsó két perchez érve. Ugyanakkor továbbra is uralta a meccset a Sopron, így a negyed végéig ennél közelebb már nem tudott jönni a Győr.

Simon Zsófia kétpontosával indult a második tíz perc, azaz szépen lassan elolvadt a soproni előny. Sterbenz László tanítványainak megtorpanását pedig kihasználta Goree, s egyenlített (21-21). A pontosan három percnyi soproni kosárcsendet George törte meg, majd két Turner-kosár után újfent időt kellett kérnie Völgyi mesternek, mivel kezdett meglépni az ellenfél (27-21).

Soproni oldalon remekül játszott a két amerikai, Turner és Johnson, velük egyszerűen nem tudtak mit kezdeni Simonék. Völgyi elsősorban Goree kosaraiban bízhatott. A félidő végéhez érve biztos soproni vezetésnél George követett el butaságot, mivel a tiszta ziccert dobó Kieselt sportszerűtlenül faultolta, így kapott még egy lehetőséget a Győr a felzárkózásra. A soproni center szerencséjére Simonék nem éltek az ajándékkal, így maradt az előnyből hét pontnyi a nagyszünetre.

Turner ott folytatta a fordulás után, ahol az első félidőt abbahagyta, egy triplával nyitott. Két gyors győri dupla érkezett válaszul, sőt, Simon Zsófia kosarával ismét csak négy pont volt a különbség a csapatok között (41-37).

Kiegyenlítetté vált a játék, már nem a Sopron akarata érvényesült, s amikor már-már átvette volna az irányítást a Győr, újra jött Turner, s beszórt egy triplát (48-42).

Érdekesség, hogy alighanem a tét miatt nagyon keveset cseréltek az edzők, markáns játékpercet a kezdőkön kívül tulajdonképpen senki sem tudott felmutatni. Mondjuk Turnert, aki a 27. percben már a negyedik tripláját dobta be, kár is lett volna lehozni. Tulajdonképpen ő jelentette a különbséget a két gárda között, győri oldalon még csak megközelíteni sem tudták az amerikai kisember teljesítményét. A 22 pontjának köszönhetően a a záró tíz percnek nyolc pontnyi előnnyel kezdhetett neki a Sopron (55-47).

Két percnyi kosármentes időszakkal indult a záró felvonás, aztán Crvendakics és Simon Zsófia szerzett 3-3 pontot. A győriek nagyon gyorsan összeszedték négy csapathibájukat, így óvatosabban kellett védekezniük a hátralévő hét percben. A jól kezdő, majd egy negyedre eltűnő Goree két büntetőjével tíz pontra zárkózott a Győr (62-52), sőt, az időközben egyre jobban játszó Simon Zsófia gól jó plusz faultos akciójával nyolc pontra is feljöttek. Ám ekkor érkezett újra Turner, s visszaállította a tízpontos differenciát. S aztán, hogy még rosszabb legyen a győriek hangulata, a félidő feléhez érve George is betalált a triplavonalon túl, így Völgyi Péter azonnal időt is kért (68-55). Változtatni azonban már nem tudott csapata, a Győr bedobta a faultok utáni büntetőket, s az egyre inkább hitehagyott győri lányok mellett könnyedén dobták a kosarakat. Így a két amerikaija által repített Sopron elsőként jutott be a kupa fináléjába.

Sterbenz László: Gratulálok a lányoknak, jól oldották meg azokat a feladatokat, amik a mérkőzésen vártak rájuk. Remélem ez is egy részsiker volt a kupadöntőn.

Völgyi Péter: A mérkőzés elején hagytuk a soproni kulcsembereket, hogy játékba jöjjenek, innentől pedig csak futottunk az eredmény után. Ez a Sopron ellen luxus, így nem is lehetett más a vége, mint vereség. A tegnapi meccs sokat kivett a lányokból, elfáradtunk, ennek is komoly szerepe van a vereségünkben.​

Statisztika 

http://netcasting.webpont.com/n6/?whun_cup_5 

Vármegyei szövetségek