Drámai csata után az elődöntőben a Cegléd
31
Mar
2017
Drámai csata után az elődöntőben a Cegléd
2017. március 31.  |  22:31

Tippmix Killik László Női Magyar Kupa, negyeddöntő

VBW CEKK Cegléd - Aluinvent DVTK 68-66 (17-20, 14-18, 22-14, 15-14)

Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok 800 néző. Vezette: Pálla, Györfy, Söjtöry.

CEGLÉD: Medgyessy 5, Katona 9, Skorics 27/9, Nagy-Bujdosó 19/9, Serbán 6. Csere: Ruttner 2, Kányási, Kobolák. Edző: Cziczás László

DIÓSGYŐR:Prahalis 4, Czank 2, Rasheed Rita 7/6, Szécsi Orsolya 7/3, Jovanovics 16. Csere: Horváth, Győri, Tomlinson 7, Ruffin-Phratt 21. Edző: Maikel Lopez Alonso

A bajnokságban Miskolcon és Cegléden is Cziczás László csapata hagyta el győztesen a pályát, azaz a DVTK-nak bőven lenne miért visszavágnia negyeddöntőbeli ellenfelüknek. Ráadásul a borsodiaktól elvárás is a jó teljesítmény, lévén ők a címvédők, s a téli légiósvásárlás után nem titkoltan idén is jól akarnak szerepelni minden fronton.

Jovanovics kosarával kezdődött a találkozó, na meg két kihagyott ceglédi ziccerrel. Szécsi Orsolya hármasával már öt pont volt a miskolci előny, mígnem aztán Katona szép duplájával két és fél perc után már mindkét gárda neve mellett volt pont. Szépen lassan a ceglédiek is megtalálták védekezésük ritmusát, aminek eredményeként két szerzett labdával gyorsan kiegyenlítettek (6-6). Alig négy perc játék után Maja Skorics már a második faultját ütötte be, fájt is emiatt Cziczás László feje.

Az első negyedben inkább a DVTK akarata érvényesült, annak ellenére, hogy számottevő előnyt nem tudtak kiharcolni. A ceglédiek először a nyolcadik percben vették át a vezetést Katona Szidónia gól jó plusz büntetős akciójával. Sokáig nem örülhettek, mert a remek perceket kifogó Tina Jovanovics nyolcadik pontjával azonnak visszavette a vezetést a Diósgyőr. A jelek szerint Maja Skorics sem akart elmaradni Jovanovicstól, a ceglédiek bedobója is gyorsan nyolc pontig jutott. Ruffin-Phratt négy pontjával azért a negyed végére visszavette a vezetést a DVTK (17-20).

A második tíz perc Nagy-Bujdosó kimaradt kosarával kezdődött, majd Medgyessy Dóra szép tempójával folytatódott. Serbán kettesével már a Cegléd vezetett, egészen Rasheed Rita triplájáig. Izgalmas volt a meccs, mindkét csapat igyekezett szigorú lenni a saját palánkja alatt, így aztán könnyű kosárral csak elvétve találkozhattak a nézők. Az átmeneti megingás után visszavette a kezdeményezést a miskolci gárda, s Ruffin-Pratt kosaraival az addigi legnagyobb különbség alakult ki a 16. percre (21-29).

Cziczás László időkérése nem igazán ért célt, lányai ugyanis egyre többet hibáztak a letámadó diósgyőriek szorításában. Sokáig pont nélkül peregtek a percek, a kosárcsendet először a ceglédiek törték meg egy triplával, amire szinte azonnal érkezett egy kétpontos válasz Tomlinsontól a túloldalon, így két perccel a félidő előtt továbbra is a DVTK vezetett (26-34). A nagyszünetig ezen a különbségen egyet még faragott a CEKK, így héttel vezettek Szécsi Orsolyáék (31-38).

Meglehetősen sok hibával indult a harmadik negyed, végül Serbán Anett kosarával a Cegléd nyugodott meg hamarabb. Skorics kétpontosával már csak hárommal ment a DVTK, amikor érkezett Jovanovics, s faulttal együtt bedobta helyzetét, sőt, a bónuszbüntetőt is a helyére küldte. Nagy-Bujdosó azonban nem vesztette el a kedvét ettől, gyorsan egy triplával felelt, Serbán két büntetőjével egyetlen pont volt csak a két gárda között. Lopez mester cserékkel igyekezett lendíteni csapata kátyúba ragadt szekerén, Prahalis szerencsés kettesével ezt a törekvését siker is koronázta. Sokat javult a ceglédiek védekezése, alig volt dobóhelyzete a miskolciaknak. Ennek meg is lett az eredménye, Skorics hármasával hosszú idő után újra egyenlő volt az állás. Ruffin-Pratt sportszerűtlen faultjából a Cegléd csak egyetlen pontot tudott szerezni, így nem sikerült átvenniük a vezetést (46-46). De ami késett, nem múlt, Nagy-Bujdosó kettese három perccel a negyed vége előtt immár Lopez mestert ragadtatta időkérésre (48-46).

Idegessé váltak a diósgyőri lányok, Rasheed Rita rögtön időkérés után egy teljesen fölösleges támadófaulttal beütötte a negyedik hibáját, le is kellett cserélni. A centereiben továbbra is bízhatott Alonso Lopez, Jovanovics kosaraival tartotta magát a DVTK, akiknek elsősorban a saját palánkjuk alatt akadtak komoly problémáik. Ugyanis a rendkívül lelkes ceglédiek sorra szerezték a támadólepattanókat, a miskolciak szerencséjére ezeket nem tudták pontra váltani Serbánék. Az utolsó pillanatok aztán újfent diósgyőri pontokat hoztak, Prahalis szerencsés kettesével ismét náluk volt az előny, de csak egészen a dudaszóig, ugyanis egy ceglédi kosár még belefért, amivel a záró tíz perc előtt náluk volt az előny (53-52).

Nagy izgalmakat ígért a negyedik negyed, legalábbis harminc percnyi játék ezt vetítette előre. Egy remek diósgyőri indításgóllal kezdődött a záró felvonás, Nagy-Bujdosó egy fault után csak az egyik büntetőjét dobta be a túloldalon. Nem úgy Czank, akinek kettesével ismét a Miskolc vezetett. A nagy tét alaposan rányomta bélyegét a játék színvonalára, egyre több volt a hiba mindkét oldalon. Aztán amikor Ruffin-Pratt kettese után épp megnyugodtak volna a diósgyőriek, Nagy-Bujdosó újabb triplájával ismét a Pest megyeiek vezettek. Időt is kért gyorsan Lopez mester, mivel nyoma sem volt már az első félidőben mutatott jó játékuknak, ekkor egyértelműen a Cegléd irányított. A fejmosás hatott, mert két gyors kosárral régen látott különbséggel vezetett a DVTK (59-62), így ezúttal Cziczás Lászlónak kellett magához hívnia csapatát.

Skorics kettesére felelt egy szép betöréssel, a ceglédi Katona gondoskodott arról, hogy maradjon az infarktus-körüli eredmény. Cziczás László örömére Maja Skorics ezen az estén tarthatatlan volt, előbb egyenlített, majd egy triplával újra az övéit juttatta előnyhöz (68-65). A hátrányba került diósgyőriek kapkodni kezdtek, szerencsékjükre az idegesség átragadt Medgyessyékre is. Lopez edző mérgelődve vette tudomásul, hogy lányai mindenáron egyetlen triplával akarják eltüntetni a különbséget a két csapat között. Ez pedig másfél percnyi, kicsit esztelen lövöldözéshez vezetett, így a ceglédi hibák is belefértek a játékba.

Az utolsó perchez érve Cziczás László igyekezett megnyugtatni csapatát egy időkéréssel, de elhibázta csapata a támadást. A túloldalon Jovanovics kihagyta az egyik büntetőt, így fél perccel a vége előtt két pont még mindig maradt a ceglédi előnyből. Több nem lett belőle, mivel ismét hibáztak Katonáék, így 27 másodperccel a vége előtt az egyenlítésért támadott a DVTK, de Jovanovics passzát nem tudta elkapni Horváth Bernadett, így a Cegléd jutott az elődöntőbe, ahol a házigazda PEAC lesz az ellenfelük.

Cziczás László: Nem úgy kezdtük az első félidőt, ahogyan azt megbeszéltük, de a szünetben szerencsére tudtuk rendezni a sorokat, s végül nyerni tudtunk. Egy ilyen kiscsapatnak, mint a Cegléd, egyszer is nagy siker legyőzni a Diósgyőrt, nekünk ez idén harmadjára sikerült, amiért nagyon büszke vagyok a lányokra.

Alonso Lopez: Nem játszottunk jól, különösen a második félidőben akadtak gondjaink. A Cegléd a kritikus pillanatokban jobb volt, gratulálok nekik a sikerhez.

Statisztika:

http://netcasting.webpont.com/n6/?whun_cup_4 

Fotó: Rébay Viktor 

Vármegyei szövetségek