Tippmix Killik László Női Magyar Kupa
30
Mar
2017
Tippmix Killik László Női Magyar Kupa
2017. március 30.  |  20:50


 


PEAC-PÉCS



1923-ban alakult meg a baranyai megyeszékhely egyik legismertebb sportegyesülete a Pécsi Egyetemi Atlétikai Club, rövidebb nevén PEAC. A kosárlabda már a PEAC megalakulásakor az első szakosztályok egyike volt, melynek népszerűsége azóta is töretlen Pécs városában.

A PEAC az elmúlt évtizedekben többnyire a második vonalban játszott, Pécsen ezalatt több olyan sportklub is volt, amelynek volt kosárlabda szakosztálya, így a PEAC kissé háttérbe szorult. 2012 őszén azonban új korszak kezdődött a PEAC női kosárlabdázásának történetében, a csapat lehetőséget kapott arra, hogy induljon a magyar bajnokság első osztályában, és minden feltétel adottá vált, hogy néhány éven belül ismét magas színvonalú kosárlabda csapata legyen Pécsnek.

A hatalmas sikerre nem is kellett sokáig várni, Zseljko Djokics csapata 2014-ben parádés menetelés után megnyerte a Magyar Kupát, a döntőben a bajnok Sopront felülmúlva. Az idény végén a bajnokságban ezüstérmet akasztottak a lányok nyakába. A mindent eldöntő 5. mérkőzés döntött csak a bajnok kilétéről, amely akkor a  PINKK lett.

A tavalyi kupaszezonban a PEAC a negyeddöntőben búcsúzott a Sopron ellen, idén ezen próbál javítani Borisz Maljkovics együttese, akik az alapszakaszban a 4. helyen végeztek. 

 


VASAS AKADÉMIA 



Hazánk egyik legpatinásabb klubja, az 1911-ben alapított - olimpiai és világbajnokok sorát felvonultató - Vasas egyik legfiatalabb szakosztálya a női kosárlabda. Megalakulása a Csata DSE-vel kötött fúzió eredménye, célja pedig elsősorban az utánpótlás-nevelés, melynek remek bizonyítéka a számos nemzetközi utánpótlás-siker.  2011-ben a Vasas lett Magyarország első akkreditált kosárlabda akadémiája. A piros-kék műhely számos korosztályos válogatott játékos nevelt már ki a magyar kosárlabda számára. 

A pasarétiek 2006-tól szerepelnek a magyar élvonalban, általában a középmezőnyben végezve. Idén néhány idegenlégióssal megerősítve 5-15-ös mérleggel a 8. pozicióban találjuk őket az alapszakasz zárultakor. A tavalyi kupa kiírásához képest az egyetlen változás a Vasas jelenléte. A nyolc csapatból heten 2016-ban is résztvevői voltak a nyolcas döntőnek, a piros-kékek a PINKK együttesét szorították ki.

A pénteki harmadik negyeddöntőben lép pályára a Vasas, a 18 órakor kezdődő összecsapáson a PEAC lesz az ellenfelük.

 

CEGLÉDI EKK



A Ceglédi Elefántkölykök Kosárlabda Klub Sportegyesület nonprofit, közhasznú egyesületként 2004-ben alakult. Nemcsak az utánpótlás-korosztályok indultak el a Magyar Nemzeti Bajnokságokban, de megalakult az első felnőtt ceglédi női kosárlabda csapat is, akik elindultak az NB II-ben.

Megállapítható, hogy Cegléden remek utánpótlás-építés folyik, a sok munka remek eredményekhez vezetett. Kiemelendő ezek közül a junior korosztályban szerzett ezüstérem, a 2-szer elnyert U23 bajnoki cím, illetve utánpótlás- korosztályos játékosaival nyerte meg a CEKK az I. Hepp Ferenc Női Emlékkupát.

A jó utánpótlás-nevelésnek az NB I-es csapat is nagy hasznát látja. Az élvonalban az alapszakaszban az 5. helyen végeztek, és a nemzetközi kupában is ragyogóan meneteltek, az Európa-kupában egészen a negyeddöntőig jutottak Cziczás László vezetőedző tanítványai.

A tavalyi és a tavalyelőtti kupaszezonban is a PINKK állította meg a ceglédieket a negyeddöntőben, idén azonban tőlük nem kell tartaniuk. Könnyű dolguk azonban így sem lesz, a címvédő DVTK-t kellene legyőzniük az elődöntőbe jutáshoz.

 



ALUINVENT DVTK MISKOLC



 Az 1910-ben alapított miskolci klubban a női kosárlabda szakosztály 1957-ben alakult meg. 1992-ben, a  rendszerváltás után önállósult a szakosztály, a jelenlegi néven 2013-tól szerepelnek a diósgyőri kosaras hölgyek.

A piros-fehér színekben szereplő DVTK legjobb bajnoki szereplése az ezüstérem, melyet négy alkalommal is sikerült megszerezniük, legutóbb 2015-ben, amikor a Sopron ellen négy szoros mérkőzés után 3-1-re maradtak alul.

Ha a bajnokságban eddig még nem is, a kupában már összejött az aranyérem, méghozzá három alkalommal. 1993 és 1994 után a tavalyi kiírásban emelhették magasba a Magyar Kupát a diósgyőriek. A hazai pályán vívott nyolcas döntőben sorrendben a ZTE, a Győr, majd a bajnok Sopron is fejet hajtott Maikel Lopez tanítványai előtt. A bajnokságban felemásan szerepelt a csapat, szép győzelmek mellett, váratlan vereségek is becsúsztak. A 13-7-es mérleg a 6. helyhez volt elegendő az alapszakasz végén.

A pénteken kezdődő pécsi kupadöntőn mi más lehetne a DVTK célja, minthogy megvédjék a címüket. Rasheed Ritáék tudják, hogy ez nem lesz egyszerű ujjgyakorlat, hiszen ehhez három nehéz mérkőzésen keresztül vezet az út, csupa kemény ellenféllel szemben. Az első párharcban például az NB I-ben a miskolciakkal azonos mutatóval végző Cegléddel találkoznak.

 

 

PROGRAM


2017.03.31 péntek

13.00: UNIQA Sopron - ZTE NKK

15.30: Atomerőmű KSC Szekszárd - CMB Cargo UNI Győr

18.00: PEAC-Pécs - Vasas Akadémia

20.30: VBW CEKK Cegléd - Aluinvent DVTK Miskolc



2017.04.01 szombat

16.00: 1.-2. mérkőzés győztese

18.30: 3.-4. mérkőzés győztese



2017.04.02 vasárnap

16.00: Mérkőzés a 3. helyért

18.30: Döntő

 



Dunai Ede 




Vármegyei szövetségek