Tippmix Killik László Női Magyar Kupa
29
Mar
2017
Tippmix Killik László Női Magyar Kupa
2017. március 29.  |  22:36


Tippmix Killik László Női Magyar Kupa

Visszaszámlálás - még 2 nap (bemutatjuk a csapatokat, 1.rész)

UNIQA SOPRON

Az 1921-ben alapított egyesületben a kosárlabda hosszú éveken keresztül csak amatőr szinten működött. Egy évnyi élvonalbeli szereplés (1958-59) kivételével alacsonyabb osztályokban szerepeltek a soproniak. Nem kevesebb, mint harminc év elteltével, 1989-ben sikerült a feljutás, és ekkorra már érezhető volt a profizmus mind a vezetésben, mind a szakmai munkában. 1992-ben érkezett a klubhoz - a később a klub legendájává váló - Balogh Judit, aki a magyar kosárlabda egyik legnagyobb alakja lett. Ez az igazolás fantasztikusan bevált, hiszen azonnal bajnokí címet ünnepelhettek a hűség városában. Később a nemzetközi porondon sem maradtak el a sikerek, 1998-ban Ronchetti-kupát nyert a csapat.

1999-ben GYSEV-Ringa néven újra bajnok lett a Sopron, és ezt az aranyérmet még további 8 követte, így kerek tíznél járnak a sárga-zöld színekben pattogtató lányok. Különösen a kétezres évek közepétől dominált a hazai mezőnyben a soproni együttes. A Magyar Kupában 6 alkalommal diadalmaskodtak, legutóbb 2015-ben, amikor a DVTK-t múlták felül a győri döntőben nagy különbséggel. A tavalyi kupaszereplésük alkalmával ezüstérmet vehettek át. A bajnokságban viszont címvédő a Sterbenz László vezette csapat, de hogy sikerül-e megismételni a 2015-ös kupagyőzelmet, az a hétvégén kiderül.

 

ZALAEGERSZEGI TE NKK

Az 1961-ben alapított szakosztály hosszú évekig alsóbb osztályokban szerepelt, míg végül 1994-ben a Nagykanizsa elleni osztályozón sikerült a feljutás az élvonalba. A csapat azóta folyamatosan az élvonalban szerepel, általában a középmezőny tagja, bronzérmek jelentették a legszebb sikereket mind a kupában, mind a bajnokságban.

Az idei bajnoki szezonban a zalaiak a 7. helyen zárták az alapszakaszt, 9-11-es mérleggel, a tavalyi kupadöntőben a DVTK ellen a negyeddöntőben szenvedtek vereséget.

A hétvégi nyolcas döntőben is rendkívül nehéz feladat vár a zalai hölgyekre, a bajnoki címvédő Sopron lesz az ellenfelük a nyitómeccsen, pénteken (március 31.) 13 órától.

 

ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD

Már a negyvenegyedik idényét kezdte meg ősszel a női kosárlabdázás élvonalában az Atomerőmű KSC Szekszárd. Az NB I-es hőskor 1975-ben vette kezdetét, amikor a Szekszárdi Vasas Sport Kör Buttás Pál vezetőedző irányításával - kizárólag saját nevelésű játékosaiból álló együttessel - feljutott a legmagasabb osztályba. 1988-ban megalakult a Kosárlabda Sport Club Szekszárd, amely már profi sportolókat is a soraiban tudhatott.

Hosszú élvonalbeli tagsága alatt a szekszárdiak stabil középcsapattá váltak, a legjobb helyezésük egy 4. hely volt. Ám idén Djokics Zseljko mester vezetésével nagy dobásra készülnek a tolnaiak, ugyanis parádés, 17-3-as mérleggel megnyerték az alapszakaszt.

A tavalyi kupaszezonban a szekszárdiak a legjobb 8 között a Győrtől szenvedtek szoros meccsen vereséget, akik ellen most itt a lehetőség a visszavágásra. A mérkőzésre március 31-én, pénteken, 15.30-kor kerül sor.

 

CMB CARGO UNI GYŐR

Az élvonal egyik legfiatalabb klubja 2005-ben alakult meg Rába Quelle Veritas Foton néven. Győrbe négy évtized után tért vissza a női élvonalbeli kosárlabda. A csapat fokozatosan fejlődött, egyre merészebb terveket szövögethettek a zöld-fehérek, egyre erősödött a játékoskeret. Két ezüstérem a kupában, és - az egyesület legnagyobb sikereként - a 2011-es bajnoki cím jelezte a töretlen fejlődést, amelyet Fűzy Ákos vezetésével szereztek a Rába-partiak.

A 2013-as szörnyű busztragédia alapjaiban rázta meg a győri kosárlabdázást, Tapodi Péter klubigazgató és Fűzy Ákos vezetőedző halálával pótolhatatlan veszteség érte a magyar sportéletet. A csapatból többen is megsérültek, szinte a nulláról kellett újjáépíteni a szakosztályt.

A győri csapat azóta folyamatosan fejlődik, mindent megtesz, hogy megközelítse a baleset előtti sikereket. Völgyi Péter vezetőedző irányításával az idei alapszakaszt a 3. helyen zárták (15-5-ös mérleggel). A tavalyi kupadöntőn a 4. helyen végeztek, ezúttal az első körben a bajnoki listavezető Szekszárd csapatával találkoznak.

Program:

2017.03.31 péntek

Negyeddöntők: 

13.00: UNIQA Sopron - ZTE NKK

15.30: Atomerőmű KSC Szekszárd - CMB Cargo UNI Győr

18.00: PEAC-Pécs - Vasas Akadémia

20.30: VBW CEKK Cegléd - Aluinvent DVTK Miskolc



2017.04.01 szombat

Elődöntők: 

16.00: 1.-2. mérkőzés győztese

18.30: 3.-4. mérkőzés győztese



2017.04.02 vasárnap

16.00: Mérkőzés a 3. helyért

18.30: Döntő

 

Dunai Ede 

  

Vármegyei szövetségek