Férfi NB I: teljes forduló volt szombaton
05
Mar
2017
Férfi NB I: teljes forduló volt szombaton
2017. március 5.  |  02:22


A jó formában lévő, második helyezett Körmendet fogadta az új légiósával, Uros Duvnjakkal felálló MAFC. A vasiak szlovén edzője, Gasper Potocnik az irányító Parrish Pettyt hagyta ki a hat légiós közül. Nem indult nagy tempóban a mérkőzés, az első néhány percben sokat hibáztak a csapatok. A körmendieknek sikerült hamarabb átesniük a holtponton, Gibbs triplája után a negyed derekán már 16-6-ra vezettek. Garai Péter időkérése sokat segített a sereghajtónak, amely egy 7-0-s rohammal visszajöttek, majd fordítottak. A Körmend képtelen volt a gyűrűbe találni az utolsó két percben, az első negyed után 19-18 volt az állás. Továbbra is a hazaiak játszottak jobban, 8-2-vel indították a második etapot, 27-20 után viszont Gibbs egy perc alatt három hármast is bevágott, ezzel 27-29-re módosítva az eredményt. Ettől aztán felpezsdült a mérkőzés, és egyre több kosár esett, a félidőre 44-45-ös állással vonultak öltözőbe a csapatok.

A fordulás után visszavették a vezetést a fővárosiak, a Körmend sokszor egyénieskedett, és a védekezése sem volt az igazi (65-58). A harmadik negyed derekán aztán előbb Csorvási egyenlített, majd Kromah fordított. Nem adta fel azonban a MAFC, Duvnjak duplájával újra nyílt volt a találkozó, 76-77 után azonban Ferencz először egy betörésből, majd távolról talált be, ezzel végleg eldöntve a mérkőzést.

A hajrában fordított a Paks a Vasas ellen

Alsóházi rangadót játszott egymással a Vasas és a Paks, hazai siker esetén beérhette volna az újonc a gyengébb szezont futó tolnaiakat. Sokáig úgy tűnt, sikerül is. Thompson helyett Katona kezdett a Vasasban, be is jött Sárosi Bulcsú húzása, hiszen két perc alatt 7-0-ra vezetett csapata. Aztán feléledt az ASE, de hiába próbálkoztak Battle vezérletével a vendégek, mindenre érkezett válasz a túloldalról. Az első negyed 24-21-es állással ért véget. Tovább tapadtak a hazaiakra a piros-kékek, a cserepadról remekül beszálló Will harmadik triplájával először vezettek a meccsen. Nem sokáig örülhettek azonban a paksiak, Wright vezérletével hamar visszavette a vezetést a Vasas. Kosárra kosár volt a válasz a folytatásban, fej-fej mellett haladtak a csapatok, a félidőben 42-40 volt az állás.

A fordulás után Pacher és Tiby vívott nagy csatát egymással, az angyalföldiek ismét megléptek, a hajrában volt már tíz is közte, de az utolsó percből a tolnaiak jöttek ki jobban, így a záró felvonás előtt 64-57-re zárkóztak. Ez döntőnek bizonyult. Teo Cizmic csapata lendületbe jött a végére, négy perccel a vége előtt már csak egy volt közte, Gilbert hárompontosával pedig fordítottak is a vendégek. A hajrát az ASE uralta, amely a lefújásig már nem engedte ki a kezéből az irányítást.

Simán verte az Alba a Kaposvárt

Ünnepséggel indult a hazaiak számára az Alba Fehérvár-Kaposvár rangadó: az Alba Regia Sportcentrumba felhúzták a csapat negyedik kupagyőzelmét megörökítő zászlót. Az elején úgy tűnt, mintha a kelleténél tovább ünnepelt volna a listavezető, amely tőle szokatlan módon elég puha védekezéssel indított, a Kaposvár pedig remek dobószázalékkal használta ezt ki. Hendleinék szinte mindenhonnan betaláltak, el is húztak tizenegy ponttal. Dzunics mester időkérése aztán rendbe tette csapatát, feléledt az Alba, elsősorban védekezésben. Lóránt Péter vette vállára övéit. A második negyedben egyszerűen nem találta a fogást a fehérváriakon a KKK. Keller Ákosék uralták a palánk alatti területet, támadólepattanókból újabb és újabb esélyeket teremtettek maguknak, miközben szép lassan mindenki belejött a pontszerzésbe. Mindössze nyolc pontra volt képes Fekete Ádám együttese a második tíz percben, az Alba tizennyolc pontos előnyt harcolt ki magának a nagyszünetre.

Nagy változást a harmadik negyed sem hozott, folyamatosan nyílt az olló, hamarosan már húsz fölött volt a csapatok közti különbség. A hazaiak erejéből futotta a közönség szórakoztatására is, a forduló előtt harmadik helyen álló Kaposvárnak még a szoros vereségre sem maradt esélye. Az utolsó három percben már alig talált be az Alba, de így is száz pont közelébe jutott, és huszonhéttel nyert. A Fejér megyeiek ezzel tovább robognak az alapszakasz-elsőség felé.

Hazai pályán javított a ZTE

Tomiszlav Ivosev felépült sérüléséből, és Zalaegerszegen újra vállalni tudta a játékot, igaz csak csereként szállt be a mérkőzésbe. Az elején meg is érezte hiányát a lila-fehér együttes, 10-4-gyel kezdett a ZTE, majd 16-7-nél már időt is kért Forray Gábor edző. Az első negyed végére sikerült felhoznia csapatát, 25-20 állt az eredményjelzőn. A folytatásban állandósulni látszott a 7-8 pontos zalai fór, a 14. percben már tíz is volt közte, ám a félidőre végül nyolcpontos különbséggel vonultak öltözőbe a csapatok.

Mindkét csapat kapkodva, kissé idegesen kezdte a harmadik negyedet, sokat rontottak a játékosok. Annak ellenére is magabiztosan vezetett a ZTE, hogy elég gyengén büntetőzött. A döntetlennel végződő játékrész után a lényegi kérdések nem változtak. Elég hektikusan alakult a negyedik negyed is, a ZTE előbb megint elhúzott (79-66), a KTE azonban nem adta fel, Ivosev második félidei remeklésének köszönhetően a végjátékra belelendült, és a végére öt pontra feljött. A zalaiak sikerét azonban már nem fenyegette veszély, Bencze Tamás együttese ezzel megőrizte esélyét a felsőházra. A ZTE megdolgozott a sikerért. Kemény, férfias meccset nyert meg.

A Sopron nyerte a nyolcba igyekvők csatáját

Az elmúlt két találkozóját (Szolnok, Falco) elbukó Sopron a Szegedet fogadta a legjobb nyolcba jutás szempontjából kiemelt fontosságú mérkőzésen. A hazaiak kezdtek jobban, alig két perc után már 9-0-ra vezettek, Nikola Lazics időkérése után aztán megkezdték a vendégek a felzárkózást. A pontszegény első negyed végére 15-12-re feljöttek. 19-19-nél utolérte a Sopront a Szedeák, Lilov triplájával pedig a mérkőzés során először (és mint később kiderült, utoljára) a vezetést is átvették a csongrádiak. A végére ismét fordult a kocka, és a félidőben már az SKC járt előbbre (28-26).

A harmadik negyedet - az elsőhöz hasonlóan - remekül, egy 9-2-es rohammal kezdte a Sopron, és bár nem adta fel a Szedeák, Dragan Alekszics együttesének a végén is sikerült egy újabb 9-2-es szériát elérnie, így a kétpontos különbség pár perc alatt kilencre duzzadt (46-37). A negyedik etapban Takács triplájával már tizenkettővel járt előrébb az SKC, Juhos ugyan mindent megpróbált, zsinórban szerzett hat pontjával látótávolságon belülre hozta csapatát, de Mills a végén hamar lezárta a nyitva maradt kérdéseket. A Sopron győzelmével megelőzte a Szegedet, és fellépett a nyolcadik helyre a tabellán.

A második félidőben volt jobb a Falco

A szerdai, Sopron elleni meccséhez hasonlóan a Pécs ellen is „álmosan" kezdett a Falco, az ellenfél 15-6-ra elhúzott. Ezt követően aztán a szombathelyiek egy 16-0-s rohammal fordítottak, végül 24-24-gyel, azaz egy 7-0-ás pécsi sorozattal ért véget az első negyed. A folytatásban a hazaiak ismét elvesztették a fonalat, kiestek a ritmusból, a PVSK ismét elhúzott, és már 46-37-re is vezetett. Az első félidő Medford kosarával ért véget.

A fordulás jobban „haraptak" a sárga-feketék, és újra átvették a vezetést. Csirke Ferenc együttese persze nem adta fel, 61-61-ről várták a csapatok a záró felvonást. Medford jó és Barham feljavuló játékának köszönhetően kicsit meglógott a Falco, amely azonban egészen a legvégéig nem tudta 10 pont fölé növelni előnyét. A vendégek továbbra is tapadtak erősebb riválisukra, fordítani azonban már nem volt esélyük. A szombathelyiek uralták a palánk alatti területet, huszonnégy támadó lepattanót szerzetek (majdnem annyit, amennyit a PVSK összesen) a mérkőzésen, és megérdemelten nyertek.

A Szolnok hozta a megyei derbit

A Szolnok a Jászberényt fogadta megyei rangadón, mindkét oldalról hiányzott egy-egy légiós: a vendégektől Andrija Bojics, a hazaiaktól pedig Troy Barnies. Hiába volt esélyesebb papíron a bajnoki címvédő, a berényiek egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet. Nemcsak, hogy „megcibálták" az oroszlán bajszát, de többször is ők diktálták a tempót, és átvették a vezetést. Az első tíz percet egy ponttal Stevan Tot együttese nyerte. A folytatásban is fej-fej mellett haladtak a csapatok, felváltva vezettek a felek, a hajrá a hazaiaké volt, így ötpontos előnnyel mehettek nagyszünetre (40-35).

A piros-feketék válogatott csapatkapitánya, Vojvoda lendült bele a fordulás után, a bedobó vezérletével el is húzott a Szolnok (48-39.) Állandósult a tíz pontos különbség a csapatok között, 60-50-ről indult az utolsó tíz perc. A végére Pavlicsevics is rákapcsolt, így bár becsülettel tartotta magát a JKSE, de a bravúrra már nem volt képes, 77-69-re nyert az esélyesebb Olaj.

 

ALBA FEHÉRVÁR-KAPOSVÁRI KK 94-67 (22-24, 28-8 , 25-17, 19-18)

Székesfehérvár, 2000 néző. V: Cziffra, Jakab, Hervay

FEHÉRVÁR: B. Taylor 6, EDWARDS 12, Shepard 10, KELLER Á. 12, LÓRÁNT 23/3. Csere: Farr 7, Markovics 10/6, Tóth P., MOHAMMED 14/3, Keller I., Nshimba. Edző: Dzunics Braniszlav

KAPOSVÁR: Wisseh 5, FRAZIER 12/3, Cooke 12/6, Hendlein 6/3, SIMMS 19. Csere: Fodor M. 6, Grebenár 2, Baki 2, Papp P. 3/3, Hock. Edző: Fekete Ádám

Kipontozódott: Farr (35. p.)

Statisztika:

http://kosarsport.hu/game/hun/x1617/hun_410 


SZOLNOKI OLAJ KK-JP AUTO-JKSE 77-69 (20-21, 20-14, 20-15, 17-19)

Szolnok, 971 néző. V: Papp P., Pozsonyi, Balogh Gy.

SZOLNOK: PAVLICSEVICS 13/9, VOJVODA 18/6, Popovics 11/3, EILINGSFELD 7/3, ANDRIC 10. Csere: Wittmann 8/6, Tóth Á. 7, Boriszov 3/3. Edző: Kmézics Zorán

JÁSZBERÉNY: Saddler 14/6, Arrington 11/3, WILLIAMS 18/9, Cseh 6, SZTAMENKOVICS 10. Csere: Czirbus 4, Brbaklics 6, Mándoki, Bazsó. Edző: Stevan Tot

Kipontozódott: Andric (34. p.)

Statisztika:

http://kosarsport.hu/game/hun/x1617/hun_552


MAFC-EGIS KÖRMEND 80-85 (19-18, 25-27, 21-13, 15-27)

Gabányi-csarnok, 700 néző. V: Pálla, Gál J., Vida B.

MAFC: M. SMITH 14/6, Misek 2, DUVNJAK 25/6, Sihota 6, POSCIC 20. Csere: Lakits 2, Polyák 7/3, Pápai, Kovács Ádám 4. Edző: Garai Péter

KÖRMEND: GIBBS 17/12, L. Smith 5, FERENCZ 8/6, Allen 11, CSORVÁSI 23. Csere: KROMAH 21, Dickerson, Németh Á. Edző: Gasper Potocnik

Statisztika:

http://kosarsport.hu/game/hun/x1617/hun_501


VASAS BUDAPEST-ATOMERŐMŰ SE 82-89 (24-21, 18-19, 22-17, 18-32)

Sport-11 csarnok, 600 néző. V: Kapitány, Tőzsér, Bagi

VASAS: R. TAYLOR 13/3, Horváth Á. 14/9, Katona R. 9/6, PACHER 20, R. WRIGHT 16. Csere: Thompson 10/6, Moravcsik, Garamvölgyi, Faragó, Andrássy, Peringer. Edző: Sárosi Bulcsú

PAKS: BATTLE 17/3, Kovács Ákos 5, Samenas 7/3, TIBY 17, Watkins 6. Csere: GILBERT 18/9, WILL 19/15, Illés. Edző: Teo Cizmic

Kipontozódott: Samenas (29. p.), Katona R. (39. p.), Gilbert (40. p.)

Statisztika:

http://kosarsport.hu/game/hun/x1617/hun_564


SOPRON KC-NATURTEX-SZTE-SZEDEÁK 62-54 (15-12, 13-14, 18-11, 16-17)

Sopron, 1200 néző. V: Benczur, Ádám, Gyuris

SOPRON: B. Johnson 5, MILLS 17/6, Takács N. 6/6, Dénes, Dufault 10. Csere: Myles 10, Tóth G. 5, Ruják A. 9/3. Edző: Dragan Alekszics

SZEGED: Boltics 8, LILOV 14/6, Csirics 8/6, JUHOS 13, Sulovics 9/3. Csere: Wirth, Filipovity 2. Edző: Nikola Lazics

Statisztika:

http://kosarsport.hu/game/hun/x1617/hun_539


ZALAKERÁMIA ZTE KK-KTE-DUNA ASZFALT 85-80 (25-20, 24-21, 18-18, 18-21)

Zalaegerszeg, 1300 néző. V: Győrffy, Söjtöry, Rácz

ZTE: UBILLA 17/9, Norfleet 11/3, Benke Sz. 9, SZABÓ ZS. 16/12, DRUNGILAS 14. Csere: Kerpel-Fronius 2, Mohácsi 5/3, J. Wright 11, Kis R. Edző: Bencze Tamás

KECSKEMÉT: Djukanovics 5/3, Pongó Márton 3, Pongó Máté 7/3, DJERASZIMOVICS 28/12, Karahodzsics 14. Csere: IVOSEV 20, Fülöp, Mészáros M., Hegedűs G. 3/3. Edző: Forray Gábor

Kipontozódott: Pongó Máté (35.), Mohácsi (38. p.)

Sttaisztika:

http://kosarsport.hu/game/hun/x1617/hun_579


FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY-PVSK-PANNONPOWER 85-73 (24-24, 15-22, 22-15, 24-12)

Szombathely, 2500 néző. V: Török R., Frányó, Balog Gy.

SZOMBATHELY: GOVENS 21, MEDFORD 21/9, VÁRADI B. 12/6, Pusztahvar 6/6, Tóth N. 4. Csere: Zsigeranovics 6, BARHAM 15, Simon K., Kovács P. Edző: Szrecsko Szekulovics

PVSK: Nelson 8, SUPOLA 14, C. Smith 10/3, Budimir 10/6, SEJFIC 16/3. Csere: Halász 5, Bíró 7/3, Antóni 3/3. Edző: Csirke Ferenc

Statisztika:

http://kosarsport.hu/game/hun/x1617/hun_450 



 

 




Vármegyei szövetségek