Alba Fehérvár-Szolnoki Olaj a döntőben
17
Feb
2017
Alba Fehérvár-Szolnoki Olaj a döntőben
2017. február 17.  |  21:14

Alba-Fehárvár - Egis Körmend 91-68 (25-22, 14-12, 26-19, 26-15)

FEHÉRVÁR: Taylor 13/6, Edwards 12/12, Shepard 4, Lóránt 16/3, Keller 10. Csere: Markovics 7/3, Tóth 3/3, Farr 12, Burgess 12/3, Nshimba, Keller I., Varga M. 2. Edző: Dzunics Braniszlav

KÖRMEND: Petty 22/12, Smith 12/3, Ferencz 9/9, Allen 13/6, Csorvási 7. Csere: Gibbs 3/3, Németh 2, Oroszi, Doktor, Márton. Edző: Gasper Potocnik

Győr, Audi Aréna, 2000 néző. V.: Földházi, Frányó, Söjtöri.

Tovább menetel a címvédő Körmend, vagy a bajnoki listavezető, remek formában lévő Alba jut be a szombati döntőbe? A meccs előtt elsősorban ez a kérdés motoszkált a kosárrajongók fejében. A papírforma és a bő játékoskeret az Alba sikerét vetítette előre, de a Körmendet leírni egyáltalán nem lehet. Már csak azért sem, mert hét-nyolcszáz fanatikusuk parádés, mondhatni hazai hangulatot teremtett számukra a győri Audi Arénában.

Justin Edwards remek triplájával kezdődött a mérkőzés, a túloldalon Smith egy gól jó plusz faultos akcióval gyorsan egalizált. Ahogyan várható volt, a Körmend kőkemény védekezéssel készült, igaz, ebben a műfajban Fehérváron is képesek nagyszerű teljesítményre. Lóránt Péter két támadásból szerzett öt pontjával némileg meglépett az Alba, a körmendiek támadásai nem igazán sikerültek az első percekben. Shepard bebújós kettese a fehérváriak harci kedvét növelte, így Potocnik gyorsan időt is kért. Ám tanítványai továbbra sem igazán érezték a ritmust, egyelőre a fáradtság volt náluk a nagyobb úr. Taylor kosarával az ötödik perc végén már 10 pont fölé nőtt a különbség (14-3).

Petty egy triplával igyekezett ébresztőt fújni övéinek, de nem igazán akart lendületbe jönni a körmendi gépezet. Sőt, kulcsemberük, Tery Allen a hatodik percben beütötte harmadik faultját, tovább súlyosbítva csapata helyzetét. A vasi csapat szerencséjére az Alba támadójátéka is megtorpant kissé, amint aztán Taylor egy triplával igyekezett változtatni (19-8). Körmendi oldalon szinte egyedül Perry jelentett veszélyt a fehérvári gyűrűre, egészen a nyolcadik percig, amikor Ferencz Csaba talált be a triplavonalon túlról. Dzunics gyorsan időt is kért, hiszen felére olvadt az előnyük (19-14). A záró két perc kicsit kapkodóssá vált, kihagyott helyzetek, eladott labdák szaporították az edzők gondjait. A Körmend szívósan kapaszkodott, Petty büntetőivel az utolsó fél percre három pontra jöttek föl (23-20).

A második negyed elején Smith triplájával utolérte ellenfelét a Körmend (25-25), újra nyílt volt a meccs. Sőt, Csorvási kettesével már a címvédőnél volt az előny. Az Alba mintha elfelejtette volna a támadófiguráit, elég fejetlenül kosaraztak ekkortájt. Csorvási gól jó plusz faultos akciójával kezdett meglépni a Körmend, amikor Farr vetett véget a pont nélküli fehérvári perceknek (27-30).

Egyre keményedett a meccs, Dzunics mester sok cserével igyekezett fárasztani a Körmendet, Markovics két duplájával vissza is vették az előnyt a 17. percre (33-32). Az Alba Lóránt kosaraival igyekezett előnyre szert tenni a félidő végére, ez végül az ő három kosarának köszönhetően sikerült is (39-34).

A fordulás után egy gyors Keller-Petty kosárváltás vezette be a negyedet. A Körmend csapatjátékában nem sok kollektivitás volt, igaz, a három támadásból bedobott három triplájuk (Petty kettőt, Ferencz egyet szerzett) nem szorul magyarázatra. Továbbra is az Alba vezetett, mert Lóránt mellett immár Edwards is megtalálta a jobbik dobóformáját (49-43).

A körmendi oldalon szinte csak a triplákban bíztak, jobbára sikertelenül. Terry Allen aztán gyorsan összeszedte negyedik személyi hibáját, azaz a kipontozódás szélére sodródott. Azért nagy bánatában bedobott egy kettest, s lesapkázta a saját palánkja alatt Taylort, de ezzel sem nagyon segített csapatán. A címvédő szerencséjére az Alba támadójátéka is visszaesett a negyed feléhez érve, bár Keller Ákos zsákolása után így is időt kellett kérnie Potocnik mesternek (53-45).

Láthatóan nagyon elfáradtak a körmendi kulcsemberek, sokszor még a dobóhelyzetig sem jutottak el Perryék. A sok kapkodás után végül aztán Ferencz Csaba talált be kintről, miközben az elszalasztott lehetőségekért bosszankodott az Alba edzője, Dzunics Braniszlav. Tegyük hozzá, jogosan mérgelődött, mivel ha kicsit jobban összpontosítanak Lóránték, akkor jelentős előnyt harcolhattak volna ki a harmadik negyed végére. Ehelyett a talált helyzetekből, bravúros megoldásokból kapaszkodni tudott a Körmend.

Fehérvári szempontból a legjobbkor, az utolsó perc kezdetén dobtak egy triplát, majd a fáradt körmendiek mellett tíz pont fölé tornászták a különbséget (65-53). A záró tíz perc elején zónával próbálta megzavarni a fehérváriakat a Körmend, ám mindez mit sem ért, mivel eladott labdák miatt nem tudtak ebből előnyt kovácsolni. Az Alba igyekezett higgadt maradni, s ha nem is találtak be, akkor időben visszaérkeztek, hogy ne kapjanak könnyű kosarakat. S ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a kék-fehéreknek egyre több minden jött össze. Jöttek a triplák, Farr szép tempói (74-56).

Öt perccel a meccs vége előtt elszálltak a körmendi esélyek, Burgess indításból szerzett kosarával már húsz pont volt az Alba előnye.

A fehérváriak ki tudták használni, hogy lényegesen hosszabb a padjuk, így a végére bedarálták a rendkívül szimpatikusan küzdő, de negyeddöntőbeli teljesítményét megközelíteni sem tudó Körmendet.

Dzunics Braniszlav: Gratulálok a fiúknak, büszke vagyok a csapatra, mert jól kosárlabdáztunk.

Gasper Potocnik: Nagyon küzdöttek a fiúk a pályán, végül a nagyobb játékoskeret döntött. Holnap mindent megteszünk a bronzmérkőzésen.

Statisztika:

http://kosarsport.hu/game/hun_cup/x1617/hun_cup_6   

 

Fotó: Rébay Viktor 

Vármegyei szövetségek