Ellenállhatatlan volt az Alba
16
Feb
2017
Ellenállhatatlan volt az Alba
2017. február 16.  |  20:11

Zalakerámia ZTE - Alba-Fehérvár 73-98 (23-22, 10-22, 23-31, 17-23)

Zalaegerszeg: Ubilla 11/3, Norfleet 14/6, Benke 14/9, Szabó 9/3, Drungilas 8. Csere: Mohácsi 1, Wright 13, Kerpel-Fornius, Fekete, Czinger 3, Kis, Gáll. Edző: Bencze Tamás

Fehérvár: Taylor 10/6, Edwards 16/6, Shepard 14, Lóránt 15/6, Keller 8. Csere: Markovics 7/3, Farr 10, Burgess 13/6, Tóth P. 3/3, Keller Iván, Nshimba 2, Varga. Edző: Dzunics Braniszlav.

Az egyik ágon már kiderült, hogy Szeged - Szolnok elődöntőt rendeznek pénteken, a ZTE és az Alba egyaránt követni szerette volna a két Tisza-parti gárdát.

A székesfehérváriak kezdték jobban a negyeddöntőt, a nekik oly kedves tranzíciós játékból igyekeztek ellépni ellenfelüktől. Elsősorban Justin Edwards volt a pontfelelős, míg a túloldalon sokkal jobban eloszlottak a pontok. Az Alba a negyed derekára hatpontos előnyt épített ki (16-22), de érthetetlen módon itt megtorpantak Lóránték. Pedig ekkor már három faulttal a padon ült Szabó Zsolt is az egerszegiek közül, minden adott volt, hogy tovább növeljék fórjukat. Ám a ZTE a legjobbkor táltosodott meg, s Ubilla vezetésével előbb utolérték, majd Wright duplájával a vezetést is megszerezték a negyed végén.

Az első két percben túl sokat nem „bántották" a gyűrűt a csapatok, konkrétan senki sem talált a gyűrűbe. Három perc után aztán Keller Ákos megtörte a csendet, s bedobott egy ziccert. Valamiért az első félidőben látott dobóforma mindkét oldalon visszaesett, persze küzdelemből és korrekt keménységből nem volt hiány. A ZTE tűnt ekkor idegesebbnek, az Alba remek védekezése ellen egyszerűen nem találták az ellenszert. Aztán mielőtt hitehagyottá válhattak volna a zalaiak, Norfleet talált be kintről (28-29).

Érezhetően nagyobb sebességre kapcsolt a Fehérvár, s gyorsan nyolcpontosra növelték előnyüket. Sőt, Shepard zsákolásával tekintélyesnek mondható előnyt szorgoskodtak össze (28-40). Elsőrangúan zárt ebben a negyedben az Alba védelme, nyolc perc alatt mindössze öt pontot engedélyeztek az egerszegieknek. A negyed végén már semmi nem jött össze Ubilláéknak, igaz, könnyű dobásuk nem igazán volt. Végül aztán Wright gyötört be faulttal egy kettest, ezzel törve meg a hosszú pontcsendet. Aztán Ubilla dudaszós kettese belátható távolságon tartotta a ZTE-t.

A fordulás után láthatóan javult a ZTE támadójátéka, ám ennek aligha tudott örülni Bencze Tamás. Ugyanis a védekezéssel továbbra is komoly bajok voltak. A negyed feléig nem változott a csapatok közötti különbség, aztán utána ritmust tudott váltani az Alba, s könnyű kosarakkal, szép támadásokkal húsz pont fölé tornázta a különbséget (53-75). A harmadik negyed egerszegi triplával zárult, de a fontos kérdéseket ekkora már lerendezte az Alba (56-75).

Az utolsó tíz percben pályára került egerszegi oldalon Fekete Viktor is, de a túloldalon is szerepet kapott Luka Markovics és Tóth Péter. Ám az Alba nem állt meg, remek ritmusban játszottak ebben a felállásban is, öt gyors pontjukkal indult a záró felvonás. Ekkor már alapvetően az határozta meg a játék képét, hogy a fehérváriak láthatóan élvezték a meccset, míg az egerszegiek szerettek volna gyorsan túl lenni rajta.

Az utolsó öt percre sokat esett a meccs színvonala, a fehérváriak érthetően már a pénteki elődöntőre tartalékoltak. A végére aztán mindenki pályára lépett a csapatoknál, a különbség pedig már nem változott. Az Alba készülhet a péntekre, az egerszegiek pedig utazhatnak haza.

Dzunics Braniszláv: Nagyon örülök neki, hogy sikerült bejutnunk végre az eldöntőbe, s nem kell az első nap hazautaznunk. Jó meccset játszottunk, reálisan persze nincs ekkora különbség a csapatok között, de amilyen százalékkal ma dobtunk, megérdemelten nyertünk.

Bencze Tamás: Gratulálok az Albának, remekül játszottak, kiválóan dobtak. A félidőben a 11 pontos különbség nem tűnt túl soknak, de a tranzíciós játék elleni védekezésünk nem volt ekkor már jó, s így megérdemelten nyert az Alba.

Statisztika:

http://netcasting.webpont.com/n6/?hun_cup_3

Fotó: Rébay Viktor 

Vármegyei szövetségek