Magyar Kupa: drámai csatában nyert a Szolnok
16
Feb
2017
Magyar Kupa: drámai csatában nyert a Szolnok
2017. február 16.  |  19:16

Szolnoki Olaj KK - Kaposvári KK 93-79 (23-18, 21-17, 21-26, 13-17, 15-1)

SZOLNOK: Pavlicsevics 10/9, Vojvoda 22/6, Barnies 13/9, Eilingsfeld 4, Andric 29. Csere: Popovics, Tóth 4, Boriszov 11/3, Wittmann. Edző: Kmézic Zorán

KAPOSVÁR: Wisseh 9/3, Frazier 19/9, Cooke 12, Hendlein 10, Simms 6. Csere: Grebenár 9, Fodor 7/3, Baki 7/3, Papp. Edző: Fekete Ádám

Remekül kezdte a meccset az Olaj, két és fél perc után időt is kellett kérnie a kaposváriaknak, mivel ekkora már 9-2-re elhúztak Vojvodáék. Az edzői ukáz eleinte nem sokat ért, Luksa Andriccsal nem tudtak mit kezdeni Hendleinék. A negyed feléhez érve aztán fokozatosan játékba lendültek a kaposváriak, s Hendlein és Frazier pontjaival felzárkóztak (11-8). Sőt, Frazier szép duplájával már csak kettővel tartott előbbre az Olaj. A szolnokiakat a gödörből Luksa Andric próbálta kiráncigálni, alig hét és fél perc alatt 11 pontig jutott.

A Kaposvár játékának Grebenár beállítása tett jót, az egykoron Szolnokon is megfordult center kilenc pontjával némi meglepetésre csapata legjobbjának bizonyult. Az Olaj játéka kapkodóvá vált, így a második negyed elején egy 6-0-s rohammal megfordította az állást a KKK. Kmézic Zorán időt is kért gyorsan, s visszahozta Andricot. A horvát center azonnal ki is harcolt két büntetőt, amit biztosan értékesített is.

Egy ideig felváltva vezettek a csapatok, majd Pavlicsevics triplájával és Vojvoda ás Barnies kosaraival ismét megnyugodhattak kicsit a piros-feketék (32-26).

Persze ez nem akkora előny, hogy pillanatok alatt ne lehetne eltüntetni, s ezért meg is tett mindent a Kaposvár. Cook és Frazier pontjaival egyetlen pontra zárkóztak (32-31). De ekkor újra jött Andric, s két könnyű kosarával öt ponttal az Olaj tartott előbbre.

A félidő végéhez közeledve Cook dobott két kosarat Boriszovról, látszott, hogy ez a negyeddöntő a meccsnek ebben a szakaszában biztosan fog eldőlni. A végjátékban Milos Boriszovot „pécézték ki" maguknak a kaposváriak, háromszor állhatott a büntetővonalra, az eredmény: hat pont a Szolnoknak. Így aztán pont a félidőre alakult ki a meccs addigi legnagyobb különbsége (44-35).

A fordulás után a Kaposvárnak sikerült pozitívan változtatni a saját játékán, Wisseh, Cook és Frazier egy-egy jobb periódusának köszönhetően fokozatosan csökkentették hátrányukat. Szolnoki oldalon Barnies és Vojvoda volt a vezér, rendre az ő kosaraikkal verték vissza Fodorék felzárkózási próbálkozásait. A negyed végére egyértelművé vált, hogy izgalmas utolsó tíz perc vár a csapatokra (65-61).

Az utolsó negyed első kosara Fodor Mártoné volt, triplájával előbb egy pontra csökkentette a különbséget, majd Pavlicsevics reklamálása után a technikaiért járó büntetővel egyenlített is. Milos Boriszov keze a legjobbkor sült el távolról, majd Andric büntetőivel pillanatok alatt újra öt pont volt a csapatok között (70-65). Sőt, Vojvoda indításból dobott elegáns duplájával hattal tartott előbbre a Szolnok.

Kaposvári szempontból a lehető legjobbkor érkezett Cook triplája, így hat perccel a vége előtt még mindig semmi sem dőlt el. Sőt, Frazier távolija után pont ott álltak a felek, ahonnan elkezdték. Megtorpant az Olaj, talán a legrosszabbkor jött a hullámvölgy, hiszen itt már túl sok idő nincs a hibák kijavítására. Luksa Andric a lehető legjobbkor villant, két nagyszerű centerezésével Fekete Ádámot sarkallta időkérésre.

A kaposváriak tudatosan erőltették Cook játékát, aki könnyedén verte meg őrzőjét. Hendlein egy szép támadás végén újra kiegyenlített, így három perc tömény izgalom következett. Érdekes, hogy a sok nehéz csatát megélt szolnokiak tűntek idegesebbnek, aminek eredményeként Wisseh büntetőivel át is vette a vezetést a Kaposvár. Másfél perccel a vége előtt Andric egyenlített. Ötvenhét másodperc volt hátra, amikor Fekete Ádám időt kért. Elrontották a támadást, ahogyan a Szolnok is az övét, így 20 másodperccel a lefújás előtt a győzelemért támadott a Kaposvár. Wisseh dobása viszont kimaradt, így jöhetett a hosszabbítás.

Pavlicsevics triplájával indult a ráadás, a kaposváriak csak rossz dobásokig jutottak az első két percben. Pavlicsevics újabb hármasával már hat volt az Olaj előnye. Ekkor Wisseh úgy tűnt, ellökte magától Pavlicsevicset, de a bírók színészkedésnek ítélték, technikait kapott, s mivel ez a második volt, ki is állították. Fodor a bntetőt bedobta, de a kaposváriak továbbra sem tudtak akciókosarat dobni a hosszabbításban. Így Vojvoda büntetőjével visszaállt a hatpontos különbség. A jelek szerint ez az idegek csatája is lett a végére, Simms is kapott egy technikait szövegelésért, neki ez az ötödik faultja volt. Az Olaj innen már nem hibázott, Vojvoda triplájával minden kérdést lezárt, ők jutottak az elődöntőbe, ahol pénteken 16.30-tól a Szegeddel játszanak a döntőért.

Fekete Ádám: Nem véletlenül mondtuk, hogy győzelemre készülünk, remekül játszott a csapat. A sorsoláskor talán a legnehezebb ellenfelet kaptuk, de most láthattuk, hogy mi is tudunk magas szinten játszani. Büszke vagyok a csapatra!

Hendlein Roland: Az elején kicsit talán megilletődtünk, de utánra ki-ki meccset játszottunk. A végére sajnos elfogytunk, akkor bedarált minket a Szolnok.

Kmézics Zorán: Pontosan ilyen meccsre számítottam, a Kaposvár nagyon fizikális csapat, ebben talán jobbak is mint mi. A végjátékban nyerni tudtunk, ez annak is köszönhető, hogy mi sok ilyen nehéz és kiélezett mérkőzést játszottunk a nemzetközi porondon. Márpedig egy ilyen kupasorozatban az ilyen összecsapások benne vannak. Gratulálok a Kaposvárnak, sajnálom, hogy ez a két csapat már az elején összekerült. Nekem mindkét együttes nagyon kedves, ezért is nehéz ellenfélként a másik kispadon ülni.

Luksa Andric: Mindkét csapaton látszott, hogy ez az első meccse a tornán, ideges volt mindkét gárda. Jól kezdtünk, de utána visszaestünk, s ez majdnem a meccsünkbe került. A hosszabbításban már úgy játszottunk, ahogyan azt elterveztük.

Statisztika:

http://kosarsport.hu/game/hun_cup/x1617/hun_cup_2 

Fotó: Rébay Viktor 

Vármegyei szövetségek