Meglepetéssel indult a kupa: nyert a Szeged!
16
Feb
2017
Meglepetéssel indult a kupa: nyert a Szeged!
2017. február 16.  |  16:03

Naturtex-SZTE-Szedeák - Pécsi VSK - Pannonpower 81-74 (18-21, 15-16, 19-11, 29-26)

SZEGED: Lilov 26/15, Boltics 15/3, Csirics 7, Juhos 5/3, Sulovics 17/3. Csere: Bán 11/9, Révész, Wirth. Edző: Nikola Lazic

PÉCS: Nelson 18/6, Supola 7, Smith 24/9, Budimir 9/3, Sejfic 7. Csere: Halász 3, Bíró, Harazin 6. Edző: Csirke Ferenc

A Zsíros Tibor Magyar Kupa férfi nyolcasdöntőjének első összecsapásán a kupadöntőn először szereplő szegediek bravúrra készültek az előzetesen esélyesebbnek tartott Péccsel szemben.

Az első percekben igazolták is a papírformát a pécsiek, a remekül játszó Chris Smith vezetésével gyorsan elhúztak a meglehetősen körülményesen kosarazó szegediektől (6-12). Azonban az első pécsi cserék után érezhetően enyhült a PVSK nyomása, s a Szeged a negyed végére előbb utolérte, majd meg is előzte Budimiréket (18-17). Az utolsó percre aztán rendezték a sorokat Csirke Ferenc tanítványai, s újra náluk volt az előny (18-21).

A szegediek az első negyedhez hasonlóan kezdték a második tíz percet is, ám ezúttal a pécsiek is beragadtak. A Szegedben Lilov mellé felzárkózott a pontgyártásban Boltics és Sulivocs is, így gyorsan átvették a vezetést (26-23) a 14. percben. Csirke Ferenc időkérése, ha nem is rázta fel az övéit, de mindenképpen feszesebbé vált a védekezés, így nem tudott elhúzni a Szeged. Mivel a szegediek feltűnően csak Lilov pontjaiban bízhattak, így a Nelson visszaállásával gyorsabbá váló pécsiek ismét magukhoz ragadták az előnyt (28-26). A negyed derekára leült a meccs, sokat hibáztak a csapatok, ezt kihasználva két triplával fordított újra a Szeged (33-30). Nem hagyta azonban magát a Pécs, Smith kettesével és Nelson hármasával ismét náluk volt az előny az utolsó percre fordulva. (33-37).

A nagyszünet után Juhos triplájával indult a harmadik negyed, amit Lilov fejelt meg két sikeres büntetővel. Ezzel át is vette a vezetést a Szeged. Juhos újabb kettese tovább szaporította a ráncokat Csirke Ferenc homlokán, végül a közel három perces pécsi kosárcsendet Nelson törte meg gól jó plusz büntetős akciójával (40-40). Sejfic duplájára Boltics dudaszós triplával felelt, sőt, Csirics még meg is toldotta egy másikkal, így Csirke Ferenc a negyed felénél gyorsan időt is kért (48-42).

A pécsi védekezés valamivel szigorúbbá vált, de ebből túl sok előnyt nem tudtak kovácsolni, mivel három perc alatt csak négy pontot dobtak. Igaz, a szegediek egyet sem, így két perccel a harmadik negyed vége előtt Nikola Lazics kérte ki az idejét (48-46). Nagyon visszaesett a Szeged játéka, a triplák sem jöttek, négy perc alatt egyetlen kosarat sikerült szerezniük. Aztán Csirics büntetőivel négy pontnyi előnnyel mégis ők fordulhattak előnnyel az utolsó negyedre.

A záró tíz perc Lilov kihagyott ziccerével indult, a túloldalon Harazin jobban célzott, nem hibázott Nelson passza után. Önmagához képest egyértelműen a Pécs játszott rosszabbul, eladott labdák sora és egy szegedi hármas után máris héttel tartottak előbbre a Tisza-partiak (57-50). Ráadásul a legjobbjuk, Nelson a negyedik hibáját is összeszedte. A túloldalon a legponterősebb szegedi, Lilov nem küzdött ilyen gondokkal, 22. pontjával már kilenc volt Lazics mester fiainak az előnye. Időt is kért gyorsan Csirke Ferenc, míg el nem megy végképp a meccs. Ki más, mint Anthony Nelson rántott egyet csapata szekerén, triplája gyorsan életet lehelt övéibe, s egy sikeres védekezés, majd Smith kettese után ismét szoros volt az állás (59-55) a 34. percben.

Sulovics egy szép betöréssel, majd egy félhoroggal állította meg a pécsi felzárkózást. Sulovics nagyon elkapta a fonalat, tőle némileg szokatlanul hármasból is betalált, ami láthatóan megfogta Budimirékat. Négy perccel a vége előtt 67-59-re vezetett már a Szeged, a fogyatkozó miatt egyre jobban kapkodott a PVSK. Aztán amikor Bán Tibor kívülről betalált, Csirke Ferencnek ki kellett kérnie utolsó idejét is (70-59). Smith bravúros triplájával közelített is ellenfeléhez a Pécs, majd Budimir is sikeresen célzott messziről, így 2.50-el a vége előtt már Nikola Lazics rendelte magához az övéit.

Az utolsó két percnek négypontos szegedi fórral vágtak neki a csapatok (70-66), azaz már hét pontot dobott válasz nélkül a Pécs. Juhos Levente mindkét büntetőjét kihagyta, ami megcsillantotta a győzelem lehetőségét Supoláék előtt. Ám kimaradt több dobás is, s Boltics büntetőivel a Szeged növelte előnyét. A negyedvégi adok-kapokból Boltics révén a Tisza-partiak jöttek ki jobban, s már nyolc ponttal is vezettek (76-68). Smith triplája némi reményt hozott, de a szegediek nem tették meg azt a szívességet ezúttal, hogy hibáznak büntetőből. Smith újabb bravúros hármasa aztán mit sem ért, mivel Sejfic kikáromkodott magának egy technikait. Így meglepetésre, de a pályán mutatott játék alapján teljesen megérdemelten a Szeged írta tovább saját történelmét, s bejutott a legjobb négy közé.

Nikola Lazics: az első félidőben sok volt az eladott labdánk, elsősorban ezen tudtunk változtatni. Úgy gondolom, megérdemelten nyertünk a mai napon egy jó csapat ellen. A gondjaink csak szaporodtak a mérkőzés alatt, nem tudjuk, hogy Bán Tibor játszhat-e az elődöntőben.

Juhos Levente: A félidőben rendet rakott Lazics mester a fejekben, s a folytatásban jól védekezve nyertünk. Köszönet a bennünket elkísérő szurkolóknak!

Csirke Ferenc: Ilyen dobóteljesítménnyel nem lehet mérkőzést nyerni. Ugyanakkor azt kell mondanom, hogy ismét a védekezésünk miatt veszítettünk. Nekünk most marad a bajnokság fontos szakasza, amire igyekszünk a lehető legjobban felkészülni.

Anthony Nelson: Igyekeztünk keményen játszani, de egyszerűen nagyon rosszul dobtunk. Sajnálom a vereséget, de így nem volt esélyünk a győzelemre.

Statisztika:

http://kosarsport.hu/game/hun_cup/x1617/hun_cup_1 

Fotó: Rébay Viktor 

Vármegyei szövetségek