Női Euroliga: kettős vereség
15
Feb
2017
Női Euroliga: kettős vereség
2017. február 15.  |  21:48
Sokáig felejthetetlen drámai, háromszori hosszabbításos találkozón végül alulmaradt a túlórákban nem csak nyerni, hanem 8 pontnál nagyobb különbséggel győzni próbáló Uniqa Sopron az egyszerűen csak a győzelemre hajtó török Hatay ellen.

Uniqa Sopron - Hatay 95-98 (21-16, 13-20, 19-16, 13-14, 10-10, 11-11, 8-11) - háromszori hosszabbítás után

Sopron, 800 néző. Vezette: Csender (román), Kucserova (cseh), Tomic (horvát)

SOPRON: Fegyverneky 7/3, Johnson 11, TURNER 30/15, CRVENDAKICS 20/9, Krnjics 4. Csere: Határ 3, Dubey 8/6, Ajdukovics 12. Edző: Sterbenz László

HATAY: HURST 16/12, Oral 5/3, ÖSZTURK B. 33/9, Micina 6, PARIS 33. Csere: Popovics, Sztankovics 4, Takmaz 1. Edző: Ekaterini Hacidaci

Kipontozódott: Határ (28. p.), Sztankovics (46. p.), Crvendakics (51. p.) 

A nagy tétnek megfelelően idegesen kezdtek a felek, a 6. percben 6-5-re vezetett a Sopron. A Hatay első 7 pontját szerző Oztürk kosarára Fegyverneky felelt triplával, majd Turner rontott ajtó-ablak ziccert. Sznyicina és Paris találataival fordítottak a vendégek, de a szakasz vége a hazai csapaté volt. A hasznosan játszó, labdákat szerző Határ 2+1-es akciójára, valamint Turner és Johnson villanásaira építve egy 8-0-lal fordított az Uniqa, amely 5 pontos előnnyel zárta a nyitó 10 percet.

Több, mint másfél perc elteltével Határ újabb labdaszerzése után Crvendakics szerezte a második negyed első kosarát, a cserepadról érkező Dubei triplájával pedig már összesítésben jobban állt ellenfelénél a Sopron. Ezt követően a 8 pontos különbség környékén - ennyivel kapott ki Törökországban Sopron - billegett az állás. A félidő hajrájában támadásban ritmust vesztett a Sopron, s ezt könyörtelenül büntette a török csapat, amely egy 14-4-es 3 és fél perces rohammal a félidő végén átvette a vezetést.

Ajdukovics remek megmozdulásaival kezdődött a második félidő, három gyors duplájával hamar fordított a Sopron. Ezt követően váltott vezetéssel haladtak a felek. A negyed közepén Hurst hármasával 4 ponttal ellépett a Hatay - távolinak tűnt ekkor a 8 pontnál nagyobb különbségű soproni siker. Crvendakics triplája éltette a magyar reményeket, ám nagy áttörést nem jelentett: sietett, kapkodott támadásban az Uniqa. A szakasz végén előbb Crvendakics, majd Turner is beemelt egy-egy triplát, visszaszerezte a vezetést az Sopron.

A záró szakasz elején több, mint 3 percig nem szerzett kosarat a Sopron, igaz a Hatay is csak egyet Paris révén. Előbb Sterbenz - egészpályás letámadást elrendelve - majd Johnson két duplája után a török edzőnő kért időt. A negyed közepén Turner labdaszerzése és ziccere után összesítésben csak hárommal volt jobb a Hatay. A hajrában mindkét csapat kapkodott, Turner eladott labdája után Sznyicina hagyott ki ziccert. Öztürk büntetőivel nem egészen 2 perccel a vége előtt 1 pontra jött föl a Hatay. Crvendakics triplája fokozta az izgalmakat, ám az utolsó percre fordulva Paris majd Öztürk kosarával egyenlített a Hatay.

Következett a hosszabbítás - akkor még nem gondoltuk volna, hogy három ötperces ráadással szórakoztatják a játékosok a szurkolókat. Az első túlórában Turner két triplája, a másodikban pedig Dubei hármasa és Fegyverneky duplája után csillant fel a remény, hogy összesítésben meglehet a nyolcnál nagyobb különbség. A 33 pontot és 28 lepattanót szerző Paris-val nem bírtak a soproniak a palánkok alatt, Hurst pedig kritikus pillanatokban segítette hármasokkal a Hatayt. Amikor eldőlt, hogy nem lehet meg a 9 pont, inkább újabb hosszabbításra ment a Sopron, nem is erőltetve a kosárszerzést. Ebben pedig a győzni akaró Hatay partner volt.

A 3. túlóra elején fej-fej mellett haladtak a felek, aztán a közepén a török együttes Hurst újabb hármasával és Paris bravúros kosaraival átvette az irányítást és végül győzött.

Sterbenz László: - Heroikus mérkőzést játszottunk. Mi provokáltuk ki a hosszabbításokat, hogy összehozzuk a kívánt különbségű győzelmet. Nagyot küzdöttünk, de így sem sikerült győznünk.

Statisztika:

http://www.fiba.com/europe/euroleaguewomen/2017/1502/Uniqa-Sopron-Hatay-BB  

 

Jól tartotta magát a Győr a francia éllovas Lattes Montpellier otthonában

BLMA-CMB Cargo-UNI Győr 69-50 (19-12, 18-12, 13-13, 19-13)

A francia együttes 8-2-vel indított, ám a szakasz közepén egységes csapatmunkával 12-10-re felzárkózott a győri csapat. A negyed hajrájában, s a második szakasz elején a koncentráltan játszó hazai együttes egy 14-3-as rohanást bemutatva jelentős előnyt szerzett. Egy 7-0-s rohammal 10-en belülre került a magyar ezüstérmes, ám a félidő végén ismét sebességet váltott a Montpellier, amely egy 11-2-es rohammal ismét ellépett a Győrtől, s végül 13 pontos előnnyel zárta a félidőt.

Szünet után Liktarovics hármasával, makd Goree duplájával 10 ponton belülre került a Győr. Ennél közelebb azonban nem tudott, a folytatásban állandósult a 10 és 15 pont közötti hazai vezetés, s a meccs végén egy triplával alakult ki a legnagyobb különbség a két csapat között. Annak ellenére, hogy végig futott az eredmény, s ellenfele után a Győr, volt tartása, több ígéretes periódusa is akadt Völgyi Péter tanítványainak - bár az is tény: nyerni, vagy igazán szoros meccset játszani - az előzetes várakozásoknak megfelelően - nem volt esélye.

Győr: KIESEL 13/6, Simon Zs. 5/3, LIKHTAROVIC 9/3, Hruscaková 7, GOREE 10. Cs.: Laklóth 2, Varga Zs. 4, Török Á., Kovács V.

Statisztika:

http://www.fiba.com/europe/euroleaguewomen/2017/1502/BLMA-Uni-Gy%C3%B6r#|tab=boxscore_statistics  


Fotó: fiba.com  (Tóth Zsombor)

Vármegyei szövetségek