Zsíros Tibor Magyar Kupa nyolcas döntő
15
Feb
2017
Zsíros Tibor Magyar Kupa nyolcas döntő
2017. február 15.  |  20:57
Ha a magyar bajnokság eddigi történéseiből indulunk ki, akkor a 2017-es Zsíros Tibor Magyar Kupa nyolcas döntő egyértelmű favoritja az Alba Fehérvár, amely tizenöt győzelemmel és három vereséggel listavezető jelenleg az alapszakaszban. A kék-fehérek eddig csak Sopronban, Szombathelyen és hazai pályán az Egis Körmend ellen maradtak alul.

Jó formában vannak a Fejér megyeiek, legutóbbi öt mérkőzésükből négyet megnyertek, a Jászberényt tizenkettő, a Sopront kettő, a MAFC-ot pedig huszonhat ponttal „tudták le" Lóránték. A fehérváriak két hete leigazolták Romániából a 35 éves ghánai-amerikai hátvédet, Alhaji Mohammedet, így már hat légióst foglalkoztatnak. A szabályok értelmében azonban a csapatoknak azzal az öt külföldivel kell végigjátszanunk a tornát, akit az elején nevezek, nem lehet a mérkőzések között változtatni a keret összeállításán, így ha valami váratlan dolog - sérülés vagy betegség - nem szól közbe holnapig, akkor azok a tengerentúliak kapnak szerepet Dzunicsnál, akik az eddigiek során is, Mohammed tehát még nem léphet pályára új csapatában.

Győrben első ellenfelük az a Zalakerámia ZTE KK lesz, melyet október 9-én idegenben 71-65-re, január 21-én pedig hazai pályán 90-81-re múltak felül. Továbbjutás esetén egészen biztosan egy vasi csapat vár majd rájuk a négyben, vagy a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely, vagy pedig az Egis Körmend.

A háromszoros (1999, 2000 és 2013) kupagyőztes Alba legutóbb négy éve ért fel a csúcsra, akkor az áprilisi, paksi négyes döntőn előbb hét ponttal legyőzte a házigazdát, majd a fináléban húsz ponttal, 74-54-re a Szolnokot. Azóta azonban nem termett sok babér a kék-fehéreknek, akik rendre már az első lépcsőfokban elbotlottak, a négy közé sem sikerült bejutniuk. Carlos Frade csapatát Pécsen a Kecskemét, Székely Norbertét a Tüskecsarnokban a Sopron, Braniszlav Dzunicsét pedig a SYMA-csarnokban az Olaj búcsúztatta idejekorán.

"Kemény meccsre számítok, hasonlóan az előző ZTE elleni mérkőzéseinkhez. Fontos, hogy védekezésben a maximumot nyújtsuk, és támadásban fegyelmezetten játszunk. A Magyar Kupa mindig külön műfaj, egy meccsen dől el minden, de ha higgadtan tudunk kosárlabdázni, akkor lehet esélyünk a végső győzelemre is." - mondta Dzunics Braniszlav vezetőedző.

2017. február 16. csütörtök (negyeddöntő):

18:00: Zalakerámia ZTE KK - Alba Fehérvár (ND 3.)

Vármegyei szövetségek