Előzetes: női csapataink a nemzetközi kupákban
08
Feb
2017
Előzetes: női csapataink a nemzetközi kupákban
2017. február 8.  |  01:02
Női élcsapataink közül a bajnok Uniqa Sopron szerdán este idegenben a bravúr, a CMB Cargo UNI Győr csütörtökön délután a második győzelem reményében lép pályára a női Euroligában. Csütörtökön az Európa-kupában egyedüliként állva maradt csapatunk a VBW CEKK Cegléd Kassán megkezdi párharcát négy közé jutásért - amely valójában a nyolc közé jutásért zajlik.

Finoman fogalmazva nem a legjobb előjelekkel, ám egy Európa-bajnok centerrel erősödve utazott el a bajnok Sopron Salamancára, a Perfumerias Avenida elleni találkozóra. Az első körben a soproniak bravúros, 77-68-as győzelmet arattak, legutóbbi 3 Euroliga találkozójukat viszont elveszítették. Tegyük rögtön hozzá, a 3 vereség közül kettőt a sorozat két tavalyi döntőse, a két orosz sztárcsapat, a Jekatyerinburg és az Orenburg ellen szenvedték el a soproniak. E vereségeknél vélhetően jóval fájóbb a múlt hét végi, győriek elleni magyar bajnoki hazai pályán a végjátékban történt elbukása.

Ami viszont reménykedéssel töltheti el a soproni híveket, az az, hogy Sterbenz László Salamancán már számíthat a múlt héten szerződtetett Európa-bajnok szerb középjátékos, Tijana Ajdukovics játékára. Salamancán a 6-5-ös mutatóval a csoport 3. helyén álló spanyol együttes a favorit, a Sopron nyomás, veszítenivaló nélkül léphet pályára.

Egy kis történelem

A két klub eddigi fennállása során hat alkalommal mérte össze az erejét, 411 dobott pont mellett, a Sopron 446-ot kapott. A csaták során két alkalommal örülhettek a mieink, négyszer ellenfelük. Spanyol földön a nagy számú és lelkes fanatikusa által támogatott klub otthonában még egyszer sem tudott az Uniqa meglepetést okozni, hátha éppen most sikerül.

Várakozások

Sterbenz László: Egy olyan csapat otthonában játszunk fontos mérkőzést, mely elmondhatja magáról, hogy legyőzte idén a Jekatyerinburgot. Jó pozícióban vannak, melynek megőrzéséhez győzniük kell. Nekünk pedig a továbbjutás szempontjából lenne igen értékes egy bravúr. Egy biztos, nem tehetjük meg azt, amit a Győr ellen, hogy jobb mutatókkal zárunk, mégis vereséget szenvedünk, a végjátékban elkövetett rossz döntéseink sorozata miatt.

Turner Yvonne: Megpróbáltunk a lehető legjobban felkészülni a mérkőzésre. A saját játékunkat szeretnénk játszani, Sopron-stílusban. Mindenképpen a győzelem megszerzéséért fogunk pályára lépni!

A mérkőzés, mely élő képpel nyomon követhető a FIBA Youtube oldalán, 20.30 órakor veszi kezdetét Salamancában. 

A Győr alsóházi rangadón fogadja a török Mersin csapatát. Mindkét együttes 1-1 győzelemmel áll, s az első körben a győriek török földön tudtak nyerni 74-65-re, ez Völgyi Péter együttesének eddigi egyetlen diadala. A csütörtöki összecsapást az utóbbi hetekben több vereséget szenvedő győri együttes jelentősen megnövekedett önbizalommal várhatja: Simon Zsófiáék szenzációs hajrával bravúros győzelmet arattak a bajnok Sopron otthonában. Tegyük rögtön hozzá, a Mersin játékosai lelkivilágának sem árthatott, hogy a legutóbbi fordulóban a Schio elleni hazai diadallal a török társulat is megszerezte első győzelmét az Euroligában. Reméljük, csütörtökön a Győr jut egyről a kettőre a győzelmet tekintetében.

Szintén csütörtökön, negyed órával korábban, mint a győriek találkozója kezdődik a Cegléd párharca a Kassával az Európa-kupa negyeddöntőjében. A ceglédiekhez hasonlóan a kassaiak is izgalmas párharc után jutottak a legjobb nyolc közé. A francia Flammes Carolo Basket együttesével szemben a kassai angyalok magabiztos, 19 pontos (83-64) győzelmet arattak otthonukban, de a franciaországi visszavágó elég izgalmas lett a szlovák élcsapatnak, de végül - bár 72-58-ra kikapott - összesítésben 5 pont különbséggel továbblépett, s most a Ceglédet fogadja.

A csoportkörben a kassaiak a Diósgyőrrel kerültek egy négyesbe, s oda-vissza legyőzték Czank Tímeáékat, s csoportjukban a török Yakin Dogu mögött a 2. helyen léptek tovább 3-3-as mutatóval. Érdekesség, hogy szlovén irányítójuk Teja Oblak az Atletico Madrid futballkapusának nővére.

A Kassa eddigi eredményei alapján tehát nehéz feladat vár tehát a ceglédiekre - de nem megoldhatatlan. Az látszik: idegenben sebezhető a kassai együttes, jó lenne olyan eredménnyel hazatérni a több igen nagy tapasztalattal rendelkező szlovák játékost - Zirková, Jurcenková, Stehliková - is foglalkoztató kassai csapat otthonából Medgyessy Dóráéknak, amely alapján lehet reményük a   jövő heti ceglédi a visszavágón...És ne feledjük, a neheze csak akkor követlezne, ha valahogy sikerülne a kassaiakon túljutni Cziczás László együttesének. Akkor bekerülne az Európa-kupában indulók közül a legjobb 4 együttes közé, s ekkor kapcsolódik be a sorozatba a két Euroliga-csoport 5. és 6. helyezettje.

Fotó: fiba.com 

Vármegyei szövetségek