Női NB I: a 16. forduló beharangozója
04
Feb
2017
Női NB I: a 16. forduló beharangozója
2017. február 4.  |  00:21
Tegnap a PEAC-Vasas meccsel megkezdődött a női alapszakasz 16. fordulója. A többi találkozóra szombaton kerül sor, összecsap két Euroliga-csapatunk, a Sopron és a Győr, de a Szekszárd-Diósgyőr találkozó is izgalmasnak ígérkezik.

Csütörtökön Pécsen a vártnál talán valamivel nagyobb küzdelemben, de összességében végig kontroll alatt tartva az eseményeket, 75-63-ra verte a Kuster (11 pont, 4 lepattanó, 3 szerzett labda), Zele (11 pont, 3-3 lepattanó és eladott labda), Raksányi (10 pont, 7 gólpassz) és Siksniute (10 pont, 5 lepattanó) vezette PEAC-Pécs a Vasast, bár a bolgár bedobójukat, Bahvarovát továbbra is, valamint ezúttal az amerikai center Rochelt is nélkülöző pasarétiektől került ki a mezőny legeredményesebb játékosa Csolics (24/15 pont, 7 gólpassz). A Vasasnak volt tartása, a záró szakaszt megnyerte, de igazán szoros eredmény elérésére nem volt esélye.

Szombaton időrendi sorrendben először a BEAC-ZTE találkozóra keröl sor (16.00). A BEAC fiataljai a Hepp-kupa győzelem adta lendülettel, valamint a múlt héten pihenő három idősebb játékosa frissességével akár kellemetlenkedhet is a zalai együttesnek, nagy kérdés, hogy a bajnokság legeredményesebb játékosát, közel 19 pontot átlagoló amerikai Burkholdert - aki több, mint 2 ponttal előzi meg a 16,67-es pontátlaggal második pécsi Kustert - mennyire tudják féken tartani Balogh Judit tanítványai. A ZTE számára jó előjel, hogy a múlt héten nyerni tudott a fővárosban, méghozzá a BEAC-énál azért erősebb kerettel rendelkező Vasas otthonában.

A visszavágás reményében utazik az utóbbi hetek változtatásai, átalakításai után javuló formát mutató Diósgyőr Szekszárdra (18.00). Ősszel, Borsodban a tolnai társulat 56-51-re nyert. A Diósgyőr egy jelentős sikerélménnyel, a győri bravúrral a tarsolyában érkezik a mérkőzésre. Ami a Szekszárdot illeti, előbb szabadnapos volt, majd a Cegléd elleni összecsapasukat elhalasztották, tehát három hete nem játszott tétmeccset Dokics Zseljko együttese. Kérdés, ez az aránylag hosszú kihagyás hogyan hat majd a három jó képességű szlovén válogatott játékos húzta tolnai társulatra.

Szintén 18 órakor kezdődik a PINKK-Cegléd összecsapás, amelynek egyértelműen az Európa-kupában egyedüli magyar csapatként a legjobb nyolc közé jutó vendég együttes az esélyese. Egyrészt a tabellán elfoglalt pozíciók - az 5. látogat a 9. helyezetthez - miatt, másrészt pedig mert e hét közben nem volt nemzetközi kötelezettsége Cziczás László együttesének, tehát Medgyessy Dóráék nyugodtan készülhettek a baranyai fellépésre.

Végül, de persze korántsem utolsósorban nézzük a Sopron-Győr (18.00) csúcsrangadó esélyeit. Az Euroligában mostanság egyik csapat sem brillírozik, bár tegyük rögtön hozzá, a Sopron a közelmúltban a rangosabb európai sorozat két tavalyi döntősét, a címvédő Jekatyerinburgot, valamint a finálét elveszítő Orenburgot látta vendégül, a Győr pedig remekül helytállt az egyik török sztárcsapat, a Fenerbahce otthonában. Ami a bajnoki szereplést illeti, a soproniak magabiztosan menetelnek, a Győr viszont legutóbb némileg meglepő, s fájó vereséget szenvedett saját pályáján a Diósgyőrtől. Az is a bajnok mellett szól, hogy amíg Sterbenz László együttese hét közben hazai pályán játszott, Völgyi Péter tanítványai a mérkőzésük mellett utaz(gat)tak is, igaz Euroliga-léptékkel nem túl messzire, Krakkóba, de az utazás azért plusz fáradalmat jelent, ráadásul készülni, edzeni sincs annyi lehetőség, mint amikor hét közben hazai pályán játszik egy csapat. Szóval most szinte minden a Sopron mellett szól a megyei rangadón, amelyen a bajnok nyilván vissza akar vágni talán legnagyobb hazai riválisának, ám ehhez Simon Zsófiáéknak is lesz egy-két szavuk.... Ősszel egy kosarakban gazdag, remek, látványos mérkőzésen a győriek saját pályájukon 88-79-re legyőzték a címvédőt.

Vármegyei szövetségek