Férfi NB I: a 15. forduló beharangozója
28
Jan
2017
Férfi NB I: a 15. forduló beharangozója
2017. január 28.  |  15:10
A csütörtöki Szeged-Pécs találkozó után szombaton hat meccsel folytatódik a 15. forduló a férfi A-csoportban. Rangadó lesz az alsóházban, ahol a MAFC a Paksot fogadja a Gabányi László Sportcsarnokban. Az Atomerőmű SE csupán egy győzelemmel előzi meg a fővárosiakat, de az edzőváltás óta sokkal jobban játszik, kétszeri hosszabbításra kényszerítette idegenben a Zalaegerszeget, majd kiütötte hazai pályán a Falcót. A MAFC hazai pályán bárkit képes lehet elkapni, az idei szezonban kikapott már náluk a Szolnok, a ZTE és a Sopron is. Sérülés miatt Ryan Watkins és Medve Máté sem fog tudni játszani a tolnaiaknál.

Érdekes meccsre van kilátás Sopronban, ahol a Jászberény vendégszerepel. Az előző kört mindkét együttes sikerrel vette, Dragan Alekszics fiai a Kaposvár, míg a JKSE a MAFC ellen aratott fontos győzelmet. Hazai oldalon mindenki egészséges, a vendégek dolgát nehezíti viszont, hogy az irányító Nemanja Protics a Falco ellen a vártnál komolyabb sérülést szenvedett, legalább 6-8 hétre kidőlt.

Izgalmas, jó meccs várható Kaposváron, ahol a második helyezett Körmend lép pályára. A vasiak önbizalommal telve érkezhetnek Somogyba, hiszen szerdán legyőzték az izraeli Bnei Herliát, ezzel csoportgyőztesként jutottak be a FIBA Europe Cup legjobb tizenhat csapata közé. Bár Fekete Ádám együttese elveszítette legutóbbi két bajnokiját, a frissesség mindenképpen a hazaiak mellett szól.

Szinte napra pontosan egy hónappal ezelőtt lepte meg hazai pályán a Kecskemét a Szolnokot, a bajnoki címvédő most revansot vehet a lila-fehéreken. Azóta persze sok minden megváltozott a Tisza-partján, az Olaj Kmézics Zorán irányításával javuló tendenciát mutat, a bajnokságban két győzelem, a Bajnokok Ligájában pedig egy győzelem és két hosszabbítás utáni vereség a mérleg. A Szolnok a negyedik, a KTE pedig a kilencedik helyről várja a meccset, igaz a Kecskemét legutóbbi három idegenbeli összecsapásáról két alkalommal is győztesként tért haza. Mindkét oldalon kérdéses egy-egy játékos szereplése: a hazaiaknál Tóth Ádám boka-, a vendégeknél Molnár Márton térdsérüléssel bajlódik.

Nehéz feladat előtt áll a Falco, amely a listavezető Alba Fehérvárt fogadja. A sárga-feketék még veretlenek az idei szezonban hazai pályán, eddig mind a hét meccsüket megnyerték az Aréna Savariában. Nem sok hiányzott ősszel a szombathelyieknek a fehérvári bravúrhoz, ezúttal is izgalmas csata várható. Mindkét csapat vereséggel hangolt a találkozóra: Szrecsko Szekulovics fiai legutóbb nagyarányú vereséget szenvedtek Pakson, az Alba pedig kedden a francia Pau Orthez ellen egy végletekig kiélezett, ám végül elvesztett meccsel befejezte nemzetközi szereplését. Luka Markovics betegség miatt nem játszhat a kék-fehéreknél.

A papírforma alapján kötelező győzelem előtt áll a dobogón álló Zalaegerszeg, amely egy vesztes fehérvári rangadó után állna talpra. A kék-fehérek vendége az újonc Vasas lesz, amely legutóbb hazai pályán vesztett fontos meccset a Kecskemét ellen, ráadásul Sárosi Bulcső együttese idegenben még nyeretlen. A ZTE felkészülése nem volt az ideális, miután litván centere, Adomas Drungilas nem edzett az Alba-meccs óta egy fejsérülés miatt, kórházban is járt kivizsgáláson.

Vármegyei szövetségek