Női csapataink a nemzetközi kupákban
24
Jan
2017
Női csapataink a nemzetközi kupákban
2017. január 24.  |  23:19
Mind a négy - a nemzetközi porondon még álló - magyar női csapat idegenben lép pályára, és mindegyik együttesünk neves riválishoz utazik. Szerdán két csapatunk is egy-egy török sztáralakulatnál vendégeskedik, a Győr a   Fenerbahce, a PEAC pedig a Galatasaray otthonában.

Az Euroligában a Győr a 2013-as és a 2014-es Euroliga döntőt egyaránt elveszítő Fenerbahce otthonában lép pályára. Völgyi Péter együttese rengeteg nehézséggel küzd, több játékosa is bajlódik kisebb-nagyobb sérüléssel. Teljes kerettel is nagyon nehéz lenne a dolguk a győri lányoknak a Fener otthonában - tegyük hozzá, Győrben majdnem sikerült az Európára szóló bravúr, talán a legjobb Euroliga meccsét játszva csupán 2 ponttal, 66-64-re kapott ki a CMB-Cargo UNI Győr együttese. A Fener 7-2-vel az A-csoport csoport 3. helyén áll, a magyar ezüstérmes 1-8-cal a 7. Ez is egyértelműen mutatja az erőviszonyokat, a tisztes helytállás, egy jóval szebb eredmény elérése, mint a legutóbbi fordulóban a Schio ellen hazai pályán lehet a reális cél török földön.

Ha nem is favoritként, de talán valamivel nagyobb reményekkel utazik a bajnok Uniqa Sopron az Euroligát az ezredforduló környékén 3 alkalommal is elhódító francia Bourges csapatához. A franciák 5-4-gyel a 3., a Sopron 4-5-tel 6. a B-csoportban. Az első körben Sterbenz László tanítványai bravúrt bemutatva káprázatos hajrával 77-69-re legyőzték holnapi riválisukat. Bourges-ban egyértelműen a hazaiak az esélyesek, főleg úgy, hogy a magyar bajnok nélkülözni kénytelen a nemzetközi porondon Európán kívülinek számító George, Johnson,Turner trió egyik tagját. Határ Bernadett viszont meccsről meccsre egyre bátrabb, s többet tesz a csapat teljesítményéhez, ez adhat okot reményre, no meg, hogy Fegyverneky Zsófiáék bátran, veszítenivaló nélkül játszhatnak.

Az Európa-kupában meglehetősen szokatlan időpontban, kora délután, 13 órától próbálja ledolgozni 4 pontos hátrányát a PEAC a Galatasaray vendégeként. Úgy három éve erre nyugodtan mondhattunk volna: mission impossible, azaz lehetetlen küldetés. 2014-ben ugyanis a Galata nyerte az Euroligát. A jelenlegi Galatasaray azért messze nem olyan erős, mint a világsztárok sorát felvonultató 3 évvel ezelőtti. A PEAC a pécsi meccs elején talán túlságosan tisztelve neves ellenfelét elengedte 10 ponttal, s aztán fokozatosan zárkózott fel. Várhatóan most azért nem lesz annyira vérmes a török tábor, mint amikor Európa csúcsán járt a Galata, ráadásul a pécsiektől nem idegen a hátrányból való fordítás, hiszen a selejtezőben a Pöstyén ellen 10 pontos haza vereség után tudott továbbjutni.

Csütörtökön egyetlen csapatunk lép pályára, s reméljük nem mond csütörtököt. A Cegléd Európa rekordbajnoka azaz egy olyan együttes otthonában próbálja megtartani 7 pontos előnyét, amelynek sikersorozatát jó ideig nem dönti meg senki - igaz e sikerek már elég régiek. A lett TTT Riga csapata - ennek az együttesnek az otthonában próbálja kiharcolni az Európa-kupában a legjobb 8 közé jutást - még szovjet együttesként 1960 és 1982 között nem kevesebb, mint 18 alkalommal alkalommal hódította el az akkor még idehaza Bajnokcsapatok Európa Kupájának nevezett trófeát. Mára azért elég messze került az Euroliga elsőségtől, de mégiscsak a női kosárlabda egyik patinás csapatának otthonában próbálnak 7 pontos előnyből indulva továbbjutni Cziczás László tanítványai. Akik egyébként nem titkolva győzni szeretnének Rigában, s ez is a jó hozzáállás, ugyanis a 7 pont korántsem akkora előny, hogy arra rá lehetne ülni.

Fotó: fiba.com

Vármegyei szövetségek