Egy félidőnyi csoda az Euroligában
18
Jan
2017
Egy félidőnyi csoda az Euroligában
2017. január 18.  |  21:56

Szünetben még vezetett a minden várakozást felülmúló támadójátékkal kirukkoló Sopron az Euroliga címvédője, a Jekatyerinburg ellen, ám szünet után érvényre jutott az orosz sztárcsapat nagyobb tudása, hosszabb kispadja. Az Európa-kupában a PEAC-Pécs ugyan megnyerte 2., a 3. és a 4. negyedet, de megilletődött kezdése miatt alulmaradt a Galatasaray ellen.

Uniqa Sopron - UMMC Jekatyerinburg (orosz) 56-82 (20-23, 24-20, 6-14, 6-25)

Sopron, 700 néző. V: Vuckovic (szlovén), Fuska (szlovák), Tomov (bolgár)

SOPRON: FEGYVERNEKY 12, Dubei 2, JOHNSON 14/3, CRVENDAKICS 12/6, George 6. Csere: Krnjics 2, Határ 8, Weninger. Edző: Sterbenz László

JEKATYERINBURG: Toliver 8/6, TAURASI 13/9, Artesina, Lyttle 6, GRINER 22. Csere: Torrens 7, Nolan 6, Barics 2, MEESSEMAN 13, Vieru 2, Beljakova 3/3. Edző: Olaf Lange 

Parádésan, 7-2-vel kezdett a Sopron, amelyből a nemzetközi sorozatban Európán kívülinek számító 3 játékos közül ezúttal Yvonne Turner maradt ki. A Jeka első 10 pontját a center, Griner szerezte, s a Sopron sokáig vezetett. A nyitó etap második felében Határ és Griner, azaz két két méter fölötti kosaras hölgy párharcát láthatta a közönség, a soproni center szép kosárral vétette magát észre. A negyed hajrájában az oroszok legnagyobb sztárjai leültek, az amúgy szintén neves kosarasok alkotta cseresor tagjai pedig egy 8-2-vel megfordították az állást. A második negyed elején Johnson és Crvendakics egy-egy duplával s triplával jelentkezett, a Sopron pedig átvette a vezetést. A folytatásban Határ és Fegyverneky is meg-megvillant. A remekül játszó Uniqa vezetett, a címvédő egyenlített. A félidő hajrájában a rövid ideig Sopronban is kosarazó Toliver triplájával a címvédő átvette a vezetést. A félidő azonban Fegyverneky szép kosarával, s jókora meglepetésre soproni vezetéssel zárult.

A második félidőben aztán a Jekatyerinburg védekezése is címvédőhöz méltóvá vált. Kiszorították a gyűrű közeléből a soproniakat, akik egy 9-0-s orosz roham és több, mint 4 perc után Johnson révén szerezték első kosarukat szünet után. Ez átlendítette a holtponton a Sopront, amely 7 pont hátrányban volt a záró szakasz előtt, sőt ennek elején még tartotta a lépést neves riválisával. 61-54-es vezetése után azonban egy 21-0-s 7 percet repesztve fölényessé tette győzelmét a Jekatyerinburg a hajrára elfogyó, de az első félidőben szenzációsan kosarazó Sopron ellen. 

Statisztika:

http://www.fiba.com/europe/euroleaguewomen/2017/1801/Uniqa-Sopron-UMMC-Ekaterinburg#|tab=boxscore_statistics  



PEAC-Pécs - Galatasaray 67-71 (11-21, 20-17, 20-18, 16-15)

PEAC: MANDICS 13/3, Raksányi 4, KUSTER 17, Zele 7, SIKSNIUTE 10. Cs.: JUHÁSZ 13/3, Licskai, Fűrész 3/3, Szűcs R. 

Az első percekben váltva vezettek a csapatok, majd a szakasz középső periódusában egy 18-4-es száguldással állva hagyta a pécsi csapatot, amely a negyed végén Juhász Dorka triplájával jött fel 10 pontra. A folytatásban végi futott a PEAC az eredmény és a török együttes után. A pécsiek próbáltak faragni hátrányukon. A második félidőt 6-2-vel indítva 3 pontra felzárkóztak Borisz Maljkovics tanítványai. 42-39 után azonban egy 8-2-vel ismét megugrott a Galatasaray, amely a záró szakasz elején 14 pontosra hizlalta előnyét. A PEAC-ot dicséret illeti, mert nem tört meg. nem esett szét, hanem hatalmasat hajrázva szorossá tette a meccset, de megfordítania nem sikerült. A sorozatban veretlen Galatasaray csapata az Európa-kupa küzdelmei során Pécsen izzadt meg legjobban a győzelemért. A visszavágón a török csapat az esélyes, de ne feledjük: a pécsiek a selejtezőből 10 pontos hazai vereség után egy óriási idegenbeli, pöstyéni bravúrral jutottak a csoportkörbe.

Fotó: fiba.com

Vármegyei szövetségek