A hétközi női kupameccsek beharangozója
18
Jan
2017
A hétközi női kupameccsek beharangozója
2017. január 18.  |  01:57
Mindkét női Euroliga-csapatunk itthon játszik. Szerdán a bajnok Sopron a címvédő orosz Jekatyerinburgot, csütörtökön a Győr az olasz Famila Schio együttesét fogadja. Folytatódik az Európa-kupa az egyenes kieséses szakaszra állva maradt két magyar csapattal, a PEAC-cal és a Cegléddel.

A Sopron veszítenivaló, nyomás nélkül játszhat a szinte világválogatottal felérő címvédő Jekatyerinburg ellen. A Sopron az első körben helytállt a távoli városban, abszolút vállalható, 82-61-es vereséget szenvedett. Azóta a Jeka csapatához két világsztár érkezett, napjaink talán legjobb játékosa, a négyszeres olimpiai és kétszeres világbajnok, háromszoros WNBA-, hatszoros Euroliga-bajnok amerikai Diana Taurasi (képünkön), valamint a remek spanyol center, Sancho Lyttle. Az Euroliga címvédőjének és a magyar bajnoknak az összecsapását a DigiSport2 18 órától élőben közvetíti.

Csütörtökön este viszont a győzelmek számának tekintetében egyről a kettőre juthat a Győr. Völgyi Péter együttese azt az olasz Famila Schiót fogadja, amely 3-5-ös győzelem-vereség mutatóval csupán két hellyel előzi meg Laklóth Annáékat, ráadásul Schióban, az első körben helytálltak a győriek, 77-65-re kaptak ki - adott a lehetőség a visszavágásra.

Ahogy a Sopronnak az Euroligában, úgy a PEAC-nak az Európa-kupában jutott szerdára egy sztárcsapat, a török Galatasaray. A török együttes az első fordulóban játszotta legszorosabb meccsét, akkor 77-66-ra verte a lett TTT Rigát. Attól kezdve előbb 15, majd rendre 20 pont körüli győzelmeket aratott.

Neves játékosuk Isil Alben a válogatott irányító, s lett centerük, Kristine Vitola 196 cenitjével a jóval alacsonyabb középjátékosa a Galatának, Inci Gulcu ugyanis 205 centire nőtt. A tengerentúli kontingenst egy tapasztalt és egy fiatal amerikai hátvéd, Yvonne Anderson és Morriah Jefferson alkotja. Borisz Maljkovics együttesétől bravúr lenne a hazai siker.

Csütörtökön a Cegléd éppen a Galatasarayt leginkább megszorongató lett TTT Riga csapatát fogadja. A Galatától mindkétszer kikapott a lett együttes, ám erejét jól mutatja, hogy egy másik török együttest a Samsun Canikot, és egy orosz alakulatot, a Dinamo Novosziborszket oda-vissza legyőzte. Legnevesebb játékosuk a ki tudja, hányadvirágzását élő, tapasztalt, több Euroliga-csapatban is megforduló sokszoros lett válogatott Gunta Basko-Melbrande. Lett játékosaik mellett Sydney Carter személyében egy amerikai irányítójuk, valamint egy Aishah Sutherland nevű, szintén amerikai erőcsatáruk is van. Kiegyensúlyozottnak tűnik a párharc, jó lenne hazai pályán egy 10 pont fölötti előnyt szerezni a Ceglédnek.

Fotó: si.com 

Vármegyei szövetségek