Női NB I: a 13. forduló következik
13
Jan
2017
Női NB I: a 13. forduló következik
2017. január 13.  |  22:22
Több, akkor meglepőnek gondolt eredmény is született a női bajnokság második fordulójában. A PEAC csak egyetlen ponttal tudott nyerni a BEAC otthonában, és ilyen volt a Szekszárd fölényes győzelme a bajnok Sopron, vagy a ZTE sikere a Cegléd ellen. A Vasas az MTK pályáján tudott nyerni. Az akkor alulmaradó együttesek most megpróbálhatnak visszavágni.

A forduló szombaton a VBW CEKK Cegléd-ZTE NKK (17.00) találkozóval kezdődik. Az egerszegiek légióst cseréltek a téli szünetben, Ashley Daniels helyett Whitney Bays érkezett. Gáspár Dávidnak volt ideje beépíteni a csapatba, hiszen az egerszegi együttes ahogy a bajnokságot, úgy az új esztendőt is szabadnappal kezdte. Kérdés, ez mennyire sikerült neki. A Cegléd önbizalomnövelő sikerrel, a Diósgyőr idegenbeli legyőzésével kezdte az évet, s a zalaiakkal szemben nyilván fűti Medgyessy Dóráékat a visszavágás vágya. Erre jó is az esélyük a ceglédi lányoknak, hiszen a ZTE együttese elsősorban saját pályáján veszélyes. öt sikere közül négyet is Zalaegerszegen ért el.

Kevesen gondolták volna, hogy csúcsrangadóvá lép elő a bajnok Uniqa Sopron és az Atomerőmű KSC Szekszárd (18.00) összecsapása a 12. fordulóban. Pedig ez most a helyzet, az éllovas fogadja a második helyezettet. A Sopron két veresége egyikét éppen Szekszárdon szenvedte el, ahol egy elég nagy pofonba szaladt bele, 77-56-ra nyert a tolnai társulat. A bajnok érthetően visszavágásra készül, méghozzá egy Euroliga-diadal, a lengyel Polkowice legyőzése után. A siker nyilván sokat kivett a soproni kulcsjátékosokból, viszont az ausztrál center Cayla George frissen, pihenten várhatja a nagy csatát, szerdán ő maradt ki a bajnok az Euroligában tengerentúlinak számító kontingenséből. Lehet is dolga bőven, elsősorban a Szekszárd két kiváló szlovén centere, Lisec és Pirsic nehezítheti meg a dolgát.

A szekszárdiak az év első meccsén tovább növelték amúgy sem csekély önbizalmukat, remek hajrával legyőzve a PEAC csapatát. Mindkét együttes változtatni kényszerült a közelmúltban, Sopronban a súlyos sérülést szenvedő svéd Binta Drammeh helyett visszahívták a pár éve a soproni közönség nagy kedvencévé váló Shienise Johnsont, aki 20 pontos, 10 lepattanós dupla-duplával vette ki részét az Uniqa hétközi Euroliga-sikeréből. Jól debütált a Szekszárd új centere is, a térdével bajlódó Barber helyére szerződtetett szlovén Sandra Pirsic, aki 17 pontos, 12 lepattanós dupla-duplával járult hozzá a PEAC elleni rangadó megnyeréséhez. A hazai pálya most a Sopron mellett szól, viszont a Szekszárd egész héten erre a meccsre készülhetett. Érdekes, nagy csatára van kilátás.

Egyetlen betű, s a szezon elején csupán egyetlen pont is volt a különbség a BEAC és a PEAC között, a fővárosban csak nagy nehezen tudott nyerni a pécsi együttes. Ez a verejtékes diadal azonban nagy változást hozott a pécsi együttes életében: magára talált Boris Maljkovics együttese, amely remek menetelésbe kezdett. Az Európa-kupában is továbblépett a PEAC-Pécs, s a bajnokságban is ott van az élbolyban. Bár legutóbb a baranyai alakulat elvesztette a szekszárdi rangadót, a szombati PEAC-BEAC (18.00) találkozón nem várhatóak akkora izgalmak, mint amilyenek a Gabányi csarnokban voltak. A BEAC, bár az MTK-t legyőzte, olyan szinten az élcsapatokkal szemben már nem tudott felnőni a feladathoz, mint tette azt a PEAC elleni hazai meccsen. Bár veszítenivalója most sincs Balogh Judit együttesének, egyértelműen a pécsi csapat a favorit.

Két összecsapás marad vasárnapra. A szezon elején még rangadónak minősítettük volna a CMB Cargo UNI Győr-PINKK Pécsi 424 (18.00) találkozót, most azonban elég jelentős a távolság a tabellán a két együttes között. A győriek mindössze kétszer kaptak ki, a PINKK viszont eddig csupán két mérkőzést tudott megnyerni - igaz a legutóbbi, Vasas elleni sikerrel a baranyai alakulat újra beszállt a legjobb nyolc közé, azaz a rájátszásba jutásért zajló versenyfutásba. Hét közben a Győr összességében helytállt Prágában az Euroligában, a PINKK-hölgyek önbizalmának pedig jót tett a Vasas elleni siker, ám az óriási meglepetés lenne, ha vendégsiker születne, akkor is, ha a Győr - mivel az MTK elleni meccsét elhalasztották - idén csupán az első bajnokiját játssza.

A másik vasárnapi meccsen, ahogy a szezon, úgy az új esztendő elején is nagy izgalmak várhatók a Vasas és az MTK (18.00) találkozóján. A vendéglátó Vasas fontos meccset veszített el, de legalább játszott, az MTK a városmajori terem fűtésével kapcsolatos problémák miatt elhalasztotta a Győr elleni találkozóját. Kérdés, a hideg teremben hogyan tudott készülni Nagy Dorottya tétmérkőzést legutóbb csaknem egy hónapja játszó - igaz akkor a PINKK ellen első győzelmét megszerző - együttese. Ősszel a Városmajorban a két csapat kosarakban és fordulatokban egyaránt gazdag mérkőzést játszott egymással, akkor 80-78-ra a Vasas győzött. A pasarétieknek a múlt heti, a PINKK otthonában elszenvedett vereségük után a legjobb nyolc közé jutásért zajló versenyfutásban létkérdés a győzelem megszerzése - de ehhez Zsovár Orsolyáéknak is nyilván lesz néhány szavuk...

Vármegyei szövetségek