Férfi NB I: a 13. forduló beharangozója
13
Jan
2017
Férfi NB I: a 13. forduló beharangozója
2017. január 13.  |  20:26
A hétvégén a 13. fordulóval folytatódnak a küzdelmek a férfi élvonalban. Az alapszakasz első felének lezárultával kialakul a Magyar Kupa nyolcas döntőjének mezőnye. Az első öt helyezett már biztos résztvevőnek mondhatja magát: az Alba Fehérvár, az Egis Körmend, a Pécsi VSK-PANNONPOWER, a Zalakerámia ZTE KK és a Kaposvári KK ott lesz a kupahétvégén.

Hozzájuk csatlakozhat a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely, mely jelenleg hét győzelemmel és öt vereséggel áll a hatodik helyen. Ha a hazai pályán még veretlen sárga-feketék szombat este legyőzik az Aréna Savariában a Jászberényt, akkor a Szekulovics-gárda is utazhat a fővárosba. Érdekesség, hogy a JKSE eddig vendégként jobban szerepelt, mint saját csarnokában, Cseh Györgyék idegenben háromszor nyertek, és ugyanennyiszer veszítettek, míg a Bercsényi utcában egy győzelem mellett öt vereség a mutatójuk.

Komoly derbi vár a címvédő Szolnokra, amely a második helyezett Körmendet fogadja a Tiszaligetben. Mindkét csapat nemzetközi győzelemmel hangolt a rangadóra: az Olaj szerdán a lengyel Stelmet Zielona Gorát győzte le a Bajnokok Ligájában, míg a vasiak a Nanterre-t verték meg az Europe Cup sorozatban. Kmézics Zorán együttesében debütálhat az új amerikai irányító, Darryl Bryant. A bajnoknak szüksége van még egy győzelemre ahhoz, hogy ne kelljen számolgatnia és a többi klubtól függenie a Magyar Kupa-részvétel miatt.

A Szeged is biztos résztvevőnek mondhatja magát, amennyiben legyőzi idegenben a Kaposvárt. Ez a bravúr azonban eddig csak a listavezető Alba Fehérvárnak sikerült eddig az idei szezonban. Jó meccsre van kilátás, hiszen mindkét csapat megnyerte legutóbbi két bajnokiját. A vendégek dolgát nehezíti azonban, hogy Marko Boltics és Bán Tibor is sérüléssel bajlódik.

Az ötven százalékos mérleggel (hat győzelem, hat vereség) kilencedik Kecskemétnek már figyelnie kell a többi pályát is, ráadásul Forray Gábor együttesének le kellene győznie idegenben a bajnokság egyik legjobb csapatát, a listavezető Alba Fehérvárt a kupainduláshoz. Braniszlav Dzunics együttese „lendületből" érkezik meg a találkozóra, szerdán késő este még Kolozsváron játszott (győztes) Europe Cup-mérkőzést. A hazaiaktól biztosan hiányozni fog a sérült Luka Markovics és Filipovics Márkó.

A legkevesebb esélye papíron a Sopronnak van a kupafináléra, hiszen a múlt héten edzőváltáson áteső (Sabáli Balázs helyét Dragan Alekszics vette át) kék-fehérek öt győzelemmel és hét vereséggel jelenleg tízedikek a tabellán. Az SKC annak a MAFC-nak lesz a vendége, melynek kispadján „helycserés támadás" történt: Garai Péter elnök-vezetőedzőt addigi segítője, Jakab Máté váltotta. A Kaposvár ellen nem sok hiányzott a fiatal szakembernek a győztes debütáláshoz.

Érdekes mérkőzésre van kilátás a Sport 11-ben, ahol az újonc, sereghajtó Vasas Budapest a Pécset fogadja. Bár a baranyaiak legutóbb az Alba ellen elveszítették hazai veretlenségüket, még így is megőrizték harmadik helyüket a tabellán. A fővárosiak legutóbb Körmenden 48 ponttal maradtak alul, de azóta már a Szolnokról igazolt center, Ryan Wright is csatlakozott a kerethez, ráadásul visszatér a betegségéből Sam Thompson is. A túloldalon akadnak gondok, Veljko Budimir beteg, Supola Zoltán pedig sérült, mindkét játékos szereplése kérdéses.

Vasárnapra egy mérkőzés marad: a negyedik helyezett Zalaegerszeg délután a tizenkettedik Paksot fogadja. A papírforma hazai sikert jósol, ám a tolnaiaknál is edzőváltás történt: a litván Gediminas Petrauskast a Körmendről ismert Teo Cizmic váltotta, ez pedig könnyedén boríthatja az előzetes elvárásokat.

Férfi NB I. A-csoport, 13. forduló:

Vasas Budapest - Pécsi VSK-PANNONPOWER szombat, 16:00
MAFC - Sopron KC szombat, 16:00
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - JP Auto-Jászberényi KSE szombat, 18:00
Alba Fehérvár - KTE-Duna Aszfalt szombat, 18:00
Szolnoki Olaj KK - Egis Körmend szombat, 18:00
Kaposvári KK - Naturtex-SZTE-Szedeák szombat, 18:00
Zalakerámia ZTE KK - Atomerőmű SE vasárnap, 17:00

Vármegyei szövetségek