Férfi NB I: következik a 12. forduló
07
Jan
2017
Férfi NB I: következik a 12. forduló
2017. január 7.  |  02:05

A 12. fordulóval folytatódik a férfi A-csoportos kosárlabda bajnokság, lassan az alapszakasz feléhez érkezünk, kezd körvonalazódni, hogy mely csapatok érhetnek oda a legjobb nyolcba, a következő két körnek a kupadöntő miatt is nagyon fontos szerepe van.

Szombaton délután a MAFC-Kaposvár mérkőzéssel indul a forduló. A papírforma alapján az ötödik helyezett somogyiak számítanak a találkozó esélyeseinek, ám nem mehetnek biztosra Fekete Ádám fiai a Gabányi László Sportcsarnokban, hiszen korábban kapitulált már ott a bajnoki címvédő Szolnok és legutóbb a Zalaegerszeg is.

Az Atomerőmű SE a Kecskemétet fogadja szombaton este. Az őszi szezon minden bizonnyal egyik csapatnak sem úgy sikerült, ahogy eltervezte: a Paks három győzelemmel és nyolc vereséggel csak tizenkettedik, míg a lila-fehérek 5-6-os mutatóval a tízedik helyről várják a találkozót. A Kecskemét a kezdeti gyengélkedés után már sokkal jobban játszik, és olyan komoly győzelmeket is fel tud mutatni, mint a Körmend vagy a Szolnok elleni, kezd összeállni Forray Gábor csapata, és reális esélye nyílt a nyolcba kerülésre. A tolnaiak vélhetően jóval frissebbek ellenfelüknél, hiszen három hete nem léptek pályára, ellenben a KTE-nek ez lesz tíz nap alatt a harmadik meccse. Sömenek Martin és a téli szünetben térdműtéten áteső Medve Máté biztosan nem játszik a hazaiaknál, viszont az amerikai center, Ryan Watkins visszatér.

A négy győzelemmel és hét vereséggel rendelkező Jászberény fogadja a hét sikerrel és négy kudarccal álló Zalaegerszeget. Előbbi alulról, utóbbi felülről negyedik a tabellán. A JKSE eddig inkább idegenben teljesített jobban, odahaza csak egyszer tudott nyerni. Érdekesség, hogy Stevan Tot korábban megfordult a zalaiak kispadján, sőt annak a Bencze Tamásnak is volt az edzője, aki jelenleg a vendégeket irányítja, ám nemrég még a Jászságban dolgozott.

A Szeged-Szolnok találkozón a nyolcadik fogadja a hetediket. A hazaiak öt győzelemmel és hat vereséggel állnak, míg a vendégek pont fordított mutatóval rendelkeznek. Érdekesség, hogy hétközben mindkét gárda pályára lépett: a Szedeák a harmadik fordulóból elhalasztott mérkőzésen legyőzte a Kecskemétet, az Olaj viszont kikapott a Bajnokok Ligájában a Partizán Belgrád vendégeként. A győztes nagy lépést tehet a Magyar Kupa nyolcas döntője felé. Mindkét keretben akadnak kérdőjelek: Andrija Csirics már a KTE ellen is lázasan játszott, azóta pedig Bán Tibor is megbetegedett, míg a piros-feketéknél Wittmann Krisztián szerdán kapott egy ütést a hasfalára.

A forduló rangadóját a Lauber Dezső Sportcsarnokban rendezik, ahol a harmadik helyezett Pécs a listavezető Alba Fehérvárt fogadja. Csirke Ferenc együttese az idei szezonban még veretlen hazai pályán, mind az öt meccsüket megnyerték Supoláék. Az Alba Fehérvár utazással és egy franciaországi vereséggel kezdte az évet a FIBA Europe Cup sorozatban, sok múlhat a vendégek frissességén. A baranyaiaknál mindenki egészséges, a kék-fehéreknél viszont Bradford Burgess és Lóránt Péter is edzést hagyott ki betegség miatt, egyelőre kérdéses a játékuk.

Az 5-6-os mérleggel kilencedik Sopron a 6-5-tel a hatodik Falcót fogadja szombaton késő este, tévés meccsen. A csapatok több mint háromhetes szünet után lépnek pályára, ami alatt mindkét oldalon történtek változások. A Sopron decemberben Kelvin Lewis helyére szerződtetette Anthony Mylest, aki egyhónapos eltiltást hozott magával az előző szezonból, amikor még az Alba Fehérvár játékosaként kiállították a Szolnoki Olaj elleni döntő második mérkőzésén. Azonban új klubja méltányossági kérelemmel fordult az MKOSZ-hez, a Fellebbviteli Bizottság pedig hozzájárult az amerikai hátvéd büntetésének megfelezéséhez, így elhárult az akadály a játéka elöl. Jay Threatt helyére szerdán igazolt új irányító, Brandon Johnson szintén ott lesz a hazai csapatban, így egy megerősödött SKC csap össze a szomszédvári riválisával, egyedül a vírusos megbetegedésben szenvedő Dénes Gábort kell nélkülöznie Sabáli Balázsnak. A vendégektől a szünetben az amerikai center, Ray Turner távozott, Bognár Kristóf viszont felépült kézsérüléséből, a klub pedig ma új névadóra lelt, így Falco-Vulcano Energia KC Szombathely néven szerepel a folytatásban.

Vasárnapra egy mérkőzés marad, a szerdán a FIBA-kupában, Izraelben nagy győzelmet arató Egis Körmend az újonc Vasast fogadja hazai pályán. A találkozón debütálhat a vasiak új szerzeménye, Sterling Gibbs.

Férfi NB I. A-csoport, 12. forduló

MAFC - Kaposvári KK szombat, 17:30

Atomerőmű SE - KTE-Duna Aszfalt szombat 18:00

JP Auto-Jászberényi KSE - Zalakerámia ZTE KK szombat 18:00

Naturtex-SZTE-Szedeák - Szolnoki Olaj KK szombat 18:00

Pécsi VSK-PANNONPOWER - Alba Fehérvár szombat 18:00

Sopron KC - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely szombat 20:30

Egis Körmend - Vasas Budapest vasárnap 18:00

Vármegyei szövetségek