Női NB I: a 12. forduló beharangozója
05
Jan
2017
Női NB I: a 12. forduló beharangozója
2017. január 5.  |  22:07

A forduló mérkőzéseit szombaton és vasárnap rendezik. Időrendben az első találkozó a BEAC-Újbuda-Uniqa Sopron (15.00) találkozó fix kettesnek tűnik, még úgy is, hogy a soproniak egy kemény, nehéz Euroliga-meccset játszottak hét közben. Azt elveszítette Sterbenz László együttese, tehát a BEAC nem egy feldobott, nagy bravúr utáni eurfóriából érkező, jóllakott együttessel találkozik, mint pár hónapja a MAFC férfi legénysége, amely az első s eddigi egyetlen Bajnokok Ligája győzelme után elkapta a Szolnokot. A BEAC veszítenivaló nélkül, bátran játszhat, s ebből akár egy látványos, jó kis meccs is kerekedhet, de hangsúlyozzuk, a Sopron a favorit.

A Szekszárd-PEAC (18.00) találkozón nem lehet egyértelmű favoritot megnevezni, két dolog azonban a vendégek mellett szól: az ősszel a nemzetközi porondon edződtek Borisz Maljkovics tanítványai, s ennek jótékony hatása érződhet a bajnoki rangadókon. Szekszárdon ráadásul centercsere volt a közelmúltban, a távozó Barber helyére - három fősre növelve a szlovén kontingenst a tolnai együttesnél - a tapasztalt, válogatott Sandra Pisric érkezett. Nyilván idő kell az ő beépítéséhez Djokics Zseljkónak és stábjának. Van viszont valami, ami egyértelműen a Szekszárd mellett szól: ez pedig a hazai pálya. A sikerek, jó eredmények hatására Szekszárd valóságos katlanná vált, a szurkolók nem ritkán idegenbe is elkísérik, segítik az együttest. A bajnoki nyitányon hosszabbítás után a PEAC nyert, most is nagy izgalmak várhatók.

Szintén rangadó - csak nem a felső, hanem az alsóházban - lesz a PINKK-Vasas (18.00) összecsapás. A találkozó végkimenetelének a legjobb nyolc közé jutás szempontjából lesz nagy jelenősége, az összecsapás ráadásul a pikantériát sem nélkülözi. Halmai Gábor, a baranyaiak szakvezetője ugyanis remekül ismerheti a Vasas játékosainak többségét, hiszen az előző évadban a pasaréti gárdának volt a szakvezetője, sőt e szezon elején is a Vasas stábjában dolgozott. A PINKK-be visszatért Amerikából térdműtétje után a korábban az amerikai profi ligában (WNBA) is szereplő  amerikai magasbedobó Talia Walton, aki a szezon során még nem is szerepelt az együttesben. Nyilván sokat várnak tőle a PINKK-ben, de az kérdéses, milyen formában lesz az alsóházi rangadón a hosszabb kihagyás után. Hír még, hogy a baranyaiak éppen szombati riválisuktól erősítettek, a center Zsilinszky Lillát szerezte meg a PINKK a Vasastól.

Az évadnyitón, Pasaréten nagy küzdelemben a Vasas nyert. Ha ez most Pécsett is sikerülne, Igor Szkocsovszki tanítványai nagy lépést tennének a legjobb nyolc közé, a felsőházba kerülés felé.

Miskolcon is rangadót rendeznek, a Diósgyőr a Ceglédet fogadja (18.30). Az ősszel hullámzó teljesítményt nyújtó miskolciak jó szájízzel, sikerélménnyel, egy fölényes zalaegerszegi diadallal búcsúztak az óévtől, s ez az önbizalomnövelő siker fontos volt a nemzetközi porondtól nyeretlenül búcsúzó együttesnek. A DVTK Samantha Prahalis személyében új, a WNBA-t is megjárt, kiváló irányítót igazolt. A rangadó kimenetele szempontjából kulcskérdés, hogy a megérkezése óta eltelt rövid idő alatt mennyire illeszkedett be a csapata, s mennyit sajátított el Maikel Lopez együttesének taktikai repertoárjából a korábbi U19-es világbajnok és a WNBA újonc ötösébe is beválasztott játékos. A Cegléd csapata és játéka adott, Cziczás László együttese Miskolcon is győzni akar, érdekes, jó mérkőzésre van kilátás.

Egyetlen meccs maradt vasárnapra, az MTK-Győr (18.00) találkozó. Bár az MTK a tavalyi utolsó fordulóban a PINKK ellen diadalmaskodva megszerezte első győzelmét, az Euroliga-szereplő és ezüstérmes még úgy is esélyes a Városmajorban, hogy hét közben Oroszországban játszott egy kemény, kimerítő Euroliga-találkozót.

Vármegyei szövetségek